Постанова
від 08.06.2012 по справі 1570/2430/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/2430/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2012 року

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Вовченко O.A.,

секретар судового засідання Дубовик Г.В.,

за участі представника позивача -ОСОБА_1 (довіреність від 25.08.2011 року),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Управління пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Одеського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру про стягнення заборгованості перед Управлінням пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси в сумі 988,15 грн. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1, -

ПОСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Одеського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру про стягнення заборгованості перед Управлінням пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси в сумі 3288,15 грн. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1.

В судовому засіданні 08 червня 2012 року представником управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до суду надано уточнення до адміністративного позову, в яких зазначено, що у зв'язку з погашенням частини заборгованості відповідачем, сума, що залишилася не відшкодованою складає 988,15 грн, яку позивач просить стягнути з Одеського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві та уточненнях до позову.

Відповідач надав до суду відзив на адміністративний позов, в якому зазначено, що в 2003 року лікарю-рентгенологу відповідача ОСОБА_2. була призначена пільгова пенсія, відшкодування з якої за рахунок підприємства склали 638,84 грн. в місяць. Із цієї суми було заплановано та затверджено кошторисом витрати на відшкодування на 2012 рік в сумі 7700,00 грн. Інформація про збільшення розміру відшкодувань пільгової пенсії разом з розрахунком фактичних витратна виплату та доставку з новопризначеної пенсії надійшла до відповідача 13.02.2012 року листом управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси з розрахунком від 06.02.2012 року, згідно з яким розмір відшкодувань в місяць збільшився та складає 1164,15 грн. На підставі зміни суми відшкодувань адміністрація Одеського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру звернулась до Управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації з проханням про збільшення фінансування на 2012 рік. В відзиві на адміністративний позов зазначено, що дане питання вирішується, станом на 21.05.2012 року відповідач здійснив часткову оплату боргу в сумі 1500,00 грн.і в подальшому буде перерахована ще сума.

Відповідач до судового засідання не зявився, про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином та своєчасно, проте подав до суду письмове прохання про подальший розгляд справи без участі представника від відповідача.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши обставини та факти, якими обґрунтовуються вимоги, перевіривши їх доказами, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Одеський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер зареєстрований Одеським міськвиконкомом 16 травня 2000 року за місцезнаходженням: м.Одеса, 2-й Куліковський пров.4, про що зроблено запис в журналі обліку реєстрацій за № 569, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію установи, копія якого наявна в матеріалах справи (зворотній бік а.с.5).

Судом було встановлено, що відповідач перебуває на обліку в управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси та є платником внесків та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст.1 Закону України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»(далі Закон № 400/97-ВР).

Згідно з приписами п.п. 1,2 ст. 1 Закону України «Про збір на обовязкове державне пенсійне страхування»від 26 червня 1997 року №400/97-ВР (із змінами та доповненнями) платниками збору на обовязкове державне пенсійне страхування є, у тому числі, субєкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх обєднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, обєднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - субєкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Судом встановлено, що на Одеському обласному лікарсько-фізкультурному диспансері виконуються роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списками № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Судом встановлено, що на підставі необхідних документів ОСОБА_2., яка працювала в Одеському обласному лікарсько-фізкультурному диспансері, була призначена пенсія на пільгових умовах згідно п. «а»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Судом встановлено, що усі пенсіонери мають необхідний стаж роботи зазначений у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що дає право на призначення пільгової пенсії.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України «Про збір на обовязкове державне пенсійне страхування»передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, обєктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»- «з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Судом встановлено, що за період лютий-березень 2012 року на Одеському обласному лікарсько-фізкультурному диспансері нараховано до відшкодування суму фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій призначених відповідно до п. «а»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (список № 1) у розмірі 3288,15 грн., що підтверджується обґрунтованим помісячним розрахунком заявленої для стягнення суми боргу по відшкодуванню пільгових пенсій за Списком №1 (а.с. 7) та карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком 1 (а.с.9).

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно зі ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці жінкам.

Відповідно до п.6.1 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообовязкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України», затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році.

Згідно з п. 6.4 вказаної Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообовязкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України» розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Як було зазначено представником позивача в уточненому адміністративному позову, при наданні пояснень в судовому засіданні та як вбачається з картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1 (а.с.34) сума, яка підлягає відшкодуванню станом на 08.06.2012 року становить 988,15 грн.

Пунктами 6.8. Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Проте, під час розгляду справи судом встановлено, що Одеське виробниче обєднання «Електрик»Українського товариства глухих не сплачувало визначені управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, чим були порушені вищевикладені вимоги законодавства.

Таким чином, судом встановлено, що станом на момент розгляду справи, відповідач має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. «а»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (список №1) за період лютий-березень 2012 року у сумі 988 грн. 15 коп.

Крім того, судом встановлено, що на момент розгляду справи, відповідач вказану заборгованість у добровільному порядку не погасив.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Проте, відповідачем не було надано до суду заперечень на адміністративний позов, а також доказів, які б спростовували доводи позивача.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі .

Керуючись ст. ст. 69-71, 128, 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси - задовольнити.

Стягнути з Одеського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру (код ЄДРПОУ: 02008365) заборгованість перед Управлінням пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (код ЄДРПОУ: 26302649) в сумі 988 (дев'ятсот вісімдесят вісім) грн. 15 коп. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за Списком №1 банк ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845, р/р 256013013705.

Постанова набирає законної сили згідно ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185 -187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складено та підписано суддею 08 червня 2012 року

Суддя Вовченко O.A.

.

Дата ухвалення рішення08.06.2012
Оприлюднено19.06.2012
Номер документу24695156
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/2430/2012

Постанова від 08.06.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 10.04.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні