Постанова
від 05.06.2012 по справі 2270/3409/12
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 2270/3409/12

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2012 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Салюка П.І. розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Заступника прокурора м. Хмельницького в інтересах держави в особі Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Доріс" про стягнення штрафних санкцій, -

В С Т А Н О В И В :

Заступник прокурора м. Хмельницького в інтересах держави в особі Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з Закритого акціонерного товариства "Доріс" штрафні санкції у розмірі 17000 грн. застосовані постановою про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №15-ХМ від 09.02.2012 року, оскільки відповідачем не здійснено переведення випуску акцій документарної форми в бездокументарну, що не відповідає вимогам ч.2 ст. 20 Закону України "Про акціонерні товариства" та не привело статут та внутрішні положення у відповідність із нормами Закону України "Про акціонерні товариства", що не відповідає вимогам п.5 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства".

На адресу відповідача була направлена копія ухвали про відкриття скороченого провадження, яка відповідачем отримана 11.05.2012 року, про що свідчить поштове повідомлення про вручення поштової кореспонденції. Заперечень, клопотань на адресу суду від відповідача не надходило.

Оцінивши повідомлені заявником обставини, наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку і сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Спеціальним законом, який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні є Закон України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.1996р. №448/96-ВР (далі-Закон).

Відповідно до ст.1 Закону державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

За правилами частини 1 статті 5 та частини 2 статті 6 Закону державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату.

У відповідності зі статтею 9 Закону уповноваженими особами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку є, зокрема, Голова та члени Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; уповноважені Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадові особи.

Уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на підставі доповідної записки провідного спеціаліста відділу корпоративних фінансів та нагляду за інфраструктурою ринку цінних паперів від 19.01.2012 р. виявлено, що ЗАТ "Доріс" порушено вимоги законодавства про цінні папери, а саме: не здійснено переведення випуску акцій документарної форми в бездокументарну, що не відповідає вимогам ч.2 ст. 20 Закону України "Про акціонерні товариства" та не привело статут та внутрішні положення у відповідність із нормами Закону України "Про акціонерні товариства", що не відповідає вимогам п.5 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства". Вказаним розпорядженням товариство було зобов'язано у термін до 04 січня 2012 року усунути порушення законодавства про цінні папери, а саме: привести форму існування акцій товариства у відповідність вимогам ч.2 ст. 20 Закону України "Про акціонерні товариства" та привести статут та внутрішні положення у відповідність із нормами Закону України "Про акціонерні товариства" та до 10 січня 2012 року письмово повідомити уповноважену особу комісії про виконання цього розпорядження.

На підставі виявлених порушень уповноваженою особою Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 20.01.2012 року винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів, а 31.01.2012 року - постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів №15-ХМ. За наслідками розгляду вказаної справи 09.02.2012 року позивачем винесено постанову №15-ХМ про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів на Закрите акціонерне товариство "Доріс" у вигляді штрафу у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн. за порушення вимог законодавства про цінні папери - невиконання розпорядження Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 04.07.2011 р. №69.

Акт та постанови, прийняті позивачем, направлялися на адресу відповідача, що підтверджується копіями списків згрупованих поштових відправлень рекомендованих листів та фіскальних чеків.

У зв'язку з несплатою відповідачем фінансової санкції в добровільному порядку, прокурор в інтересах держави в особі позивача звернувся з позовом до суду.

Відповідно до п.8, 14 ст.8 Закону Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право: здійснювати контроль за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам; накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідач у порядку визначеному ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" винесену постанову у судовому порядку не оскаржив, в добровільному порядку зазначені санкції не сплатив, тому їх необхідно стягнути за рішенням суду.

Статтею 121 Конституції України та ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» на органи прокуратури покладено представництво інтересів держави при наявності порушень або загрози порушень економічних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчинюються у відносинах між ними або з державою.

Враховуючи викладене суд приходить до висновку, що позов обґрунтований та повністю доведений дослідженими доказами, тому суму застосованого штрафу необхідно стягнути з відповідача.

На підставі наведеного, керуючись п. 8 ч. 1 ст. 11, ст. 12 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" ст.ст.. 9, 11, 86, 159 -163, 167 КАС України суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задоволити.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Доріс" (м. Хмельницький, вул. Кам'янецька, 108 кв. 48, код ЄДРПОУ 22773197, р/р 26008107 у ХОД АППБ "Аваль" МФО 315966) на користь Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку штрафні санкції в розмірі 17000 грн. (сімнадцять тисяч грн.)

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя "Згідно з оригіналом" Суддя П.І. Салюк

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2012
Оприлюднено18.06.2012
Номер документу24700287
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2270/3409/12

Постанова від 05.06.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

Ухвала від 07.05.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні