Постанова
від 05.06.2012 по справі 2а/2370/1608/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2012 року Справа № 2а/2370/1608/2012

9 год. 55 хв.м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Гаврилюка В. О.,

секретар судового засідання -Білоус А. М.,

за участю представників:

позивача -не . з'явився,

відповідача -не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Канівської об'єднаної державної податкової інспекції Черкаської області Державної податкової служби до фермерського господарства "Алькасар " про стягнення податкового боргу,

встановив:

Канівська об'єднана державна податкова інспекція Черкаської області Державної податкової служби подала позов, в якому просить стягнути з фермерського господарства "Алькасар " заборгованість перед бюджетом по орендній платі з юридичних осіб (платі за землю) в сумі 1 089 грн. 94 коп.

В обґрунтування позовних вимог зазначено те, що станом на 04.05.2012 року відповідач має податковий борг перед бюджетом по орендній платі з юридичних осіб (платі за землю) в розмірі 1 089 грн. 94 коп.

28 травня 2012 року позивач подав клопотання, в якому просив розглядати справу без участі його представника.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, заперечення на позов не надав, а тому суд вирішив розглянути справу без його участі на підставі наданих документів.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши матеріали справи, повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд прийшов до такого висновку.

Відповідач, як юридична особа, ідентифікаційний номер 21373099, зареєстрований 02.01.1995р., на час розгляду справи перебуває на обліку в Канівській об'єднаній державній податковій інспекції Черкаської області державної податкової служби.

Заборгованість відповідача підтверджується податковою декларацією по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності поданою відповідачем 15.02.2011р., за № 1045 де самостійно визначене податкове зобов'язання на 2011 рік в сумі 2 831 грн. 42 коп., при щомісячній сплаті рівними частками по 297 грн. 26 коп. з січня по грудень місяць.

В зв'язку з наявністю податкової заборгованості відповідача Канівською об'єднаною державною податковою інспекцією Черкаської області державної податкової служби 06.02.2012 року за №12 направлено податкову вимогу.

Плата за землю -загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

За приписами ст. 1 Закону України "Про оренду землі" від 06.10.1998 № 161-XIV (далі -Закон № 161-XIV) оренда землі -це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 2 Закону № 161-XIV відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно ст. 93 Земельного Кодексу України від 25.10.2001 № 2768-III (далі -ЗК України) право оренди земельної ділянки -це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Статтею 96 ЗК України передбачено, що землекористувачі зобов'язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Відповідно до ст. 269 Податкового кодексу України платниками податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі.

Згідно ст. 285 Податкового кодексу України базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

Пунктом 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України передбачено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Як свідчать матеріали справи, у відповідача обліковується податковий борг зі сплати орендної плати за земельні ділянки в розмірі 1 089 грн. 94 коп., що підтверджується також даними зворотного боку облікової картки платника податку.

Відповідно до підпункту 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими, а вимоги такими, що належить задовольнити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 -163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фермерського господарства "Алькасар" (19020, Черкаська область, Канівський район, с. Ліпляве, ідентифікаційний код 21373099) в дохід бюджету через Канівську об'єднану державну податкову інспекцію Черкаської області Державної податкової служби (19000, Черкаська область, м. Канів, вул. 206 Дивізії, 10-А, ідентифікаційний код 21367331) податковий борг з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності в розмірі 1 089 (одна тисяча вісімдесят дев'ять) грн. 94 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Апеляційна скарга може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.О. Гаврилюк

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2012
Оприлюднено18.06.2012
Номер документу24700443
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/1608/2012

Ухвала від 28.05.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Постанова від 05.06.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 18.05.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні