Рішення
від 15.06.2012 по справі 1407/2478/2012
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1407/2478/2012

РІШЕННЯ

іменем України

"15" червня 2012 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі: головуючого - судді Старжинської О.Є., при секретарі судового засідання -Ніколаєнко Г.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вознесенську цивільну справу за позовом Вознесенського коледжу Миколаївського державного аграрного університету до ОСОБА_2, ТОВ сільсько-господарського виробничого підприємства «Болгарка»про стягнення незаконно отриманих грошових коштів.

ВСТАНОВИВ:

31.05.2012 року позивач Вознесенський коледж Миколаївського державного аграрного університету звернувся в суд з позовною заявою до ОСОБА_2 (далі -відповідач-1), ТОВ сільсько-господарського виробничого підприємства «Болгарка»(далі -відповідач-2) про стягнення в солідарному порядку незаконно отриманих грошових коштів в сумі 6440 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначав, що відповідач-1 перебувала в навчальному закладі на денній формі навчання по спеціальності землевпорядкування з 01.09.2007 року по 29.06.2011 року і мала, як дитина сирота, встановлені законодавством України пільги та гарантії.

Посилаючись на те, що відповідач-1 за допомогою відповідача-2 надала до навчального закладу повідомлення про те, що вона після закінчення навчання буде працювати на посаді техніка-землевпорядника в ТОВ сільсько-господарському виробничому підприємстві «Болгарка», що стало підставою для видачі наказу про виплату відповідачу-1 одноразової грошової допомоги у розмірі 6 прожиткових мінімумів в сумі 5760 грн. та матеріальної допомоги на придбання одягу, взуття у розмірі 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян -680 грн., але не працевлаштувалась і таким чином незаконно отримала державні кошти, які мають цільове призначення, позивач просив позов задовольнити.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позов не визнав, зазначаючи, що після закінчення Вознесенського коледжу МДАУ вона захворіла, а згодом поступила на навчання до Одеського державного аграрного університету на денну форму навчання.

Відповідач-2 в судове засідання не з'явився, судом належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, причину неявки суду не повідомив.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

В судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_2 з 01.09.2007 року по 29.06.2011 року навчалась на денному відділенні по спеціальності «землевпорядкування»

Вознесенського коледжу Миколаївського державного аграрного університету і мала статус дитини сироти.

У відповідності до Закону України від 13.01.2005 року «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»(ст.25) порядок відшкодування витрат, пов'язаних з утриманням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, у тому числі на харчування, одяг, взуття, м'який інвентар на одну фізичну особу, здійснення грошових виплат при працевлаштуванні та вступі до навчального закладу , а також інших виплат, передбачених цим Законом, встановлюється Кабінетом Міністрів України відповідно до державних соціальних стандартів.

Згідно пункту 13 підпункт 4 Постанови Кабінету Міністрів України №226 від 05.04.1994 року «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» позивачем у зв'язку з наданням відповідачем-1 повідомлення про направлення на роботу з відміткою про працевлаштування техніком-землевпорядником у відповідача-2 було видано наказ про виплату відповідачу-1 одноразової грошової допомоги у розмірі 6 прожиткових мінімумів в сумі 5760 грн. та матеріальної допомоги на придбання одягу, взуття у розмірі 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян -680 грн. При цьому вказані виплати пов'язуються саме з працевлаштуванням особи, що закінчила навчання зі статусом дитини-сироти.

В судовому засіданні сторонами підтверджуються обставини непрацевлаштування позивача після закінчення Вознесенського коледжу МДАУ, вступ на навчання до вищого навчального закладу, та отримання фактично позивачем суми зазначеної у даному наказі позивача. Під час планової документальної ревізії фінансово-господарської діяльності позивача Вознесенською ОДФІ було встановлено такі ж обставини.

Згідно зі статтею 1212 Цивільного Кодексу України, особа, яка набула майно за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно) зобов'язана повернути це майно. Такою особою є позивач ОСОБА_2, відсутні докази, що відповідач-2 ухилявся від укладення даного договору, тому він не може нести цивільно-правову відповідальність за вказаними правовідносинами.

Згідно ст.76 ЦПК України стороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони всі судові витрати.

Керуючись ст.ст.10, 11, 209, 212- 215 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Стягнути з ОСОБА_2 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь Вознесенського коледжу Миколаївського державного аграрного університету (р/р 35220001000402 в Вознесенському ПІБ, код 26446489, МФО 826013) незаконно отримані грошові кошти у сумі 6440 грн. та судові витрати в сумі 214,6 грн., а всього 6654,6 грн. (шість тисяч шістсот п'ятдесят чотири гривні, шістдесят коп.)

В позовних вимогах Вознесенського коледжу Миколаївського державного аграрного університету до ТОВ сільсько-господарського виробничого підприємства «Болгарка»- відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційний суд Миколаївської області через Вознесенський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів після проголошення рішення.

Суддя: О.Є.Старжинська

Дата ухвалення рішення15.06.2012
Оприлюднено04.07.2012
Номер документу24706560
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення незаконно отриманих грошових коштів

Судовий реєстр по справі —1407/2478/2012

Рішення від 15.06.2012

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Старжинська О. Є.

Ухвала від 31.05.2012

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Старжинська О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні