Рішення
від 13.06.2012 по справі 0821/1009/2012
ПРИАЗОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 2-154/2012

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2012 року. смт. Приазовське

Приазовський районний суд Запорізької області

у складі головуючого: судді Діоба Г.О.,

при секретарі Цукановій Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Приазовського районного суду Запорізької області цивільну справу за первісним позовом ОСОБА_1 до сільськогосподарського виробничого кооперативу (далі - СВК) "Агрофірма "Україна" про усунення перешкод у здійсненні права власності та за зустрічним позовом СВК "Агрофірма "Україна" до ОСОБА_1, третя особа: Приазовський районний відділ Запорізької РФ ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України", про зобов'язання до виконання умов договору оренди землі від 25.02.2010р.,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 08.05.2012р. звернувся до суду з позовом, в якому просить зобов'язати СВК "Агрофірма "Україна" не перешкоджати йому у здійсненні права власності щодо земельної ділянки загальною площею 6,9697 га, яка належить йому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ЗП № 019276 від 05.02.2004р., заборонивши відповідачу перешкоджати йому у здійсненні права володіння та користування цією земельною ділянкою, та стягнути з відповідача на його користь судові витрати. В обґрунтування заявлених вимог зазначив, що вказана земельна ділянка до 2011 року оброблялась відповідачем, а з 2012 року він вирішив самостійно її обробляти, про що письмово повідомив СВК "Агрофірма "Україна". Навесні 2012 року він обробив цю земельну ділянку та посіяв соняшник, але в кінці квітня поточного року представники відповідача попередили його про те, що вони не дадуть йому можливості самостійно обробляти земельну ділянку, оскільки будуть на ній господарювати. Свої дії відповідач мотивує тим, що між ними 25.02.2010р. укладено договір оренди цієї земельної ділянки. Вважає дії СВК "Агрофірма "Україна" щодо перешкоджання у вільному використанні належної йому земельної ділянки та посилання відповідача на договір оренди земельної ділянки незаконними та такими, що не ґрунтуються на чинному законодавстві, оскільки договір оренди земельної ділянки від 25 лютого 2010 року не зареєстрований, не набрав чинності та є недійсним, а тому не надає відповідачу права використовувати його земельну ділянку.

СВК "Агрофірма "Україна" 18.05.2012р. звернувся до суду з зустрічною позовною заявою до ОСОБА_1, третя особа: Приазовський районний відділ Запорізької РФ ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України", в якій просить зобов'язати орендодавця ОСОБА_1 виконувати умови договору оренди землі від 25.02.2010р., тобто не перешкоджати володіти та користуватися, отримувати доходи та плоди з використання орендної землі. В обґрунтування своїх вимог зазначив, що між ОСОБА_1 і СВК "Агрофірма "Україна" 25.02.2010р. укладено договір про оренду земельної ділянки. Відповідно до підписаного 25.02.2010р. акту представником Приазовського районного відділу Запорізької РФ ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" ОСОБА_2 в присутності ОСОБА_1 та СВК "Агрофірма "Україна" в особі ОСОБА_3 про визначення меж земельної ділянки в натурі вбачається, що цей акт є підставою для фактичного землекористування з наступним оформленням документів, що посвідчують право користування землею. Відповідно до акту приймання-передачі об'єкта оренди ОСОБА_1 передав, а представник СВК "Агрофірма "Україна" ОСОБА_3 прийняв в оренду земельну ділянку належну орендодавцю на праві приватної власності. З метою виконання істотних умов договору СВК "Агрофірма "Україна" подано документи для реєстрації даного договору відповідно до чинного законодавства.

З жовтня місяця 2011 року Приазовським районним відділом Запорізької РФ ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" прийнято для реєстрації зазначений договір оренди земельної ділянки і з дати прийняття він знаходиться на стадії реєстрації. СВК "Агрофірма "Україна" виконав всі необхідні дії по виконанню умов договору, після підписання сторонами договору оренди та необхідних актів подані документи до державного органу, який здійснює державну реєстрацію таких договорів. ОСОБА_1 чинить перешкоди у користуванні орендованою СВК "Агрофірма "Україна" земельною ділянкою з вимогою про повернення йому його власності. Договір оренди земельної ділянки від 25.02.2010р. не розірваний, ОСОБА_1 не висував вимоги про розірвання договору, цей договір є чинним. Дії ОСОБА_1 суперечать умовам договору та чинному законодавству. ОСОБА_1 не виконує умови укладеного договору, чинить перешкоди орендарю СВК "Агрофірма "Україна" у володінні та користуванні, отриманні доходів та плодів з використання землі. Договір оренди від 25.02.2010р. знаходиться на реєстрації вже більше року, зі сторони СВК "Агрофірма "Україна" виконані всі необхідні заходи щодо реєстрації у відповідних органах згідно чинного законодавства.

В судовому засіданні представник ОСОБА_1 - ОСОБА_4 заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав в повному обсязі за обставинами викладеними в позові і в зв'язку з цими обставинами зустрічні позовні вимоги СВК "Агрофірма "Україна" не визнав.

Представник СВК "Агрофірма "Україна" - ОСОБА_5 позовні вимоги ОСОБА_1 не визнала за обставинами викладеними в зустрічній позовній, яку підтримала в судовому засіданні в повному обсязі.

Представник третьої особи: Приазовського районного відділу Запорізької РФ ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, заяви про відкладення розгляду справи не надав.

Вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених ОСОБА_1 позовних вимог і відсутність правових підстав для задовлення зустрічних позовних вимог СВК "Агрофірма "Україна".

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 6,9697 га, яка передана йому для ведення особистого селянського господарства і знаходиться на території Воскресенської сільської ради Приазовського району, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП № 019276 від 05.02.2004р.

Навесні 2012 року ОСОБА_1 самостійно засіяв на належній йому вказаній земельній ділянці соняшник, що підтверджується Актом від 24.05.2012 року, складеним Воскресенським сільським головою, землевпорядником та двома депутатами цієї ради. Відповідно до Акту обстеження земельної ділянки від 06.06.2012р., складеному Воскресенським сільським головою, землевпорядником, депутатом цієї ради та ОСОБА_1, на зазначеній земельній ділянці станом на 06 червня 2012 року закультивований і знищений соняшник на площі 0,52 га.

Також судом встановлено і не заперечується сторонами, що 25 лютого 2010 року між ОСОБА_1 як орендодавцем і СВК "Агрофірма "Україна" як орендарем підписаний договір оренди землі, відповідно до якого об'єктом оренди землі є спірна земельна ділянка площею 6,9697 га (кадастровий номер - 2324582200:02:007:0025). Однак, державна реєстрація зазначеного договору оренди землі на момент розгляду справи не проведена.

Як передбачено ч.1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі" укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Згідно зі ст. 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

З урахуванням вищенаведених норм законодавства, а також приписів ч.1 ст. 210, ч.3 ст. 640 ЦК України договір оренди землі набирає чинності і право оренди земельної ділянки виникає лише з моменту державної реєстрації такого договору.

Твердження представника СВК "Агрофірма "Україна" про те, що акт про визначення меж земельної ділянки в натурі від 25.02.2010р. є підставою для фактичного землекористування з наступним оформленням документів, що посвідчують право користування землею, а також про те, що договір оренди є дійсним з моменту його підписання сторонами, суд не приймає до уваги, оскільки вони не ґрунтуються на нормах діючого законодавства.

Відповідно до приписів ст. ст. 317, 319 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Власник володіє, користується та розпоряджається свої майном на власний розсуд і має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно зі ст. 152 ЗК України д ержава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог ОСОБА_1, необхідність захисту його прав як власника земельної ділянки та відсутність правових підстав для задоволення зустрічного позову СВК "Агрофірма "Україна"

Керуючись ст. ст. 10, 11, 14, 57-60, 88, 209, 214, 215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до сільськогосподарського виробничого кооперативу "Агрофірма "Україна" про усунення перешкод у здійсненні права власності задовольнити.

Усунути ОСОБА_1 перешкоди у здійсненні права власності щодо земельної ділянки площею 6,9697 га (кадастровий номер - 2324582200:02:007:0025), належної ОСОБА_1 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП № 019276 від 05.02.2004р., шляхом заборони сільськогосподарському виробничому кооперативу "Агрофірма "Україна" вчиняти дії по володінню та користуванню цією земельною ділянкою.

Відмовити в задоволенні зустрічногопозову сільськогосподарського виробничого кооперативу "Агрофірма "Україна" до ОСОБА_1, третя особа: Приазовський районний відділ Запорізької РФ ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України", про зобов'язання до виконання умов договору оренди землі від 25.02.2010р.

Стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу "Агрофірма "Україна" на користь ОСОБА_1 у відшкодування понесених судових витрат 214 (двісті чотирнадцять) гривень 60 копійок.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Запорізької області через Приазовський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Г.О. Діоба

СудПриазовський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення13.06.2012
Оприлюднено09.07.2012
Номер документу24733574
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0821/1009/2012

Ухвала від 30.05.2012

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діоба Г. О.

Ухвала від 18.05.2012

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діоба Г. О.

Ухвала від 06.06.2012

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діоба Г. О.

Ухвала від 10.05.2012

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діоба Г. О.

Рішення від 13.06.2012

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діоба Г. О.

Рішення від 07.06.2012

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діоба Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні