Постанова
від 06.06.2012 по справі 1570/2911/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/2911/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2012 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Марина П.П.,

за участю секретаря Борцової С.І.

розглянувши у письмовому провадженні в м. Одесі справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України у м Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області до Комунального підприємства «Туристична база «Прибой»про стягнення заборгованості у сумі 16591,31 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у м Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до Комунального підприємства «Туристична база «Прибой»про стягнення заборгованості у сумі 16591,31 грн. Свої вимоги позивач обґрунтовує порушенням Комунальним підприємств «Туристична база «Прибой»вимог Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»та просить стягнути заборгованість по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 16591,31 грн.

Від позивача до канцелярії суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача, відповідно до заявленого клопотання позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд задовольнити адміністративний позов.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, конверт повернуто до суду з відміткою відділення поштового зв'язку «за зазначеною адресою не значиться», тому, відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. Отже суд вважає можливим розглянути справу у порядку, передбаченому ст. 128 КАС України.

Дослідивши наявні в справі письмові докази, оцінивши їх за власним внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді справи, суд встановив наступні факти та обставини.

Згідно ст. 72 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09 липня 2003 року, джерелами формування коштів Пенсійного фонду є страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; суми від фінансових санкцій, застосованих відповідно до цього Закону та інших законів до юридичних та фізичних осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за ці порушення.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи 14.09.2006 року Виконавчим комітетом Ізмаїльської міської ради Одеської області зареєстровано Комунальне підприємство «Туристична база «Прибой»(а.с. 7).

Як вбачається з матеріалів справи, підприємство перебуває на обліку в Управлінні пенсійного фонду України в м. Ізмаїлі та Ізмаїльському районі як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з 15.09.2006 року за №1502032197, а з 01.01.2011 року - як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування(а.с.9).

Відповідно до п. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№ 1058-IV від 09 липня 2003 року, страхувальниками є підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Пунктом 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№ 1058-IV від 09 липня 2003 року, страхові внески для субєктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (трудового контракту) нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Пунктом 4. ч.2., ч.6 ст. 17 вказаного Закону передбачено, що страхувальник зобовязаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом, та нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно з п.11.11 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообовязкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою Правління ПФ України від 19.12.03 № 21-1, платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунки суми страхових внесків на загальнообовязкове державне пенсійне страхування, у якому зазначається самостійно обчислені суми страхових внесків.

Згідно ч. 6 ст. 20 вказаного Закону, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Як встановлює п. 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№ 1058-IV від 09 липня 2003 року, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Так, Комунальним підприємством «Туристична база «Прибой»до Управління Пенсійного фонду України у м Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області подано розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з лютого 2009 року по грудень 2009 року на суму 17323,83 грн., з яких 1731, 82 грн. сплачено відповідачем.

Як вбачається з матеріалів справи, Комунальним підприємством «Туристична база «Прибой» за 11 місяців 2009 року (з лютого по грудень) нараховувало, обчислювало, та подавало до Управління Пенсійного фонду України у м Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області розрахунки сум страхових внесків на загальнообовязкове державне пенсійне страхування, однак не проводило в повному обсязі та в установлені строки сплату страхових внесків.

Відповідно до ч. 2., ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№ 1058-IV від 09 липня 2003 року, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка).

Згідно з ч. 3, ст. 106 вищезазначеного Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Управлінням Пенсійного фонду України у м Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області відповідачу виставлена вимога про сплату боргу: №Ю-229-У від 08.05.2009 року (а.с. 20) на загальну суму 2985, 94 грн., з них сплачено 1387, 84 грн., залишок боргу за вимогою складає 1598,10 грн., яка отримана відповідачем 18.05.2009 року, про що свідчить підпис на корінці вимоги (а.с.20); №Ю-229/4-У від 02.09.2009 року на загальну суму 6839, 36 грн., яка отримана відповідачем 17.09.2009 року, про що свідчить підпис на корінці вимоги (а.с.21); №Ю-229/6-У від 04.11.2009 року на загальну суму 3435, 52 грн., отримана відповідачем 19.11.2009 року, про що свідчить підпис на корінці вимоги (а.с. 22); №Ю-229/7-У від 03.12.2009 року на загальну суму 1760,00 грн., вимога про сплату боргу отримана відповідачем 26.12.2009 року, про що свідчить підпис на корінці вимоги (а.с. 23); №Ю-229/9-У від 03.02.2010 року на загальну суму 1958, 53 грн., яка отримана 17.02.2010 року, про що свідчить підпис на корінці вимоги (а.с. 24).

У разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі, якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

21.07.2010 року Управлінням Пенсійного фонду України в м. Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області винесено рішення №896 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, яким Комунальному підприємству «Туристична база «Прибой»нараховані фінансові санкції у розмірі 221, 68 грн. та пеня в розмірі 778, 12 грн. за несвоєчасну сплату страхових внесків. Дане рішення отримане відповідачем 19.08.2010 року, про що свідчить підпис бухгалтера ОСОБА_1 на рішенні (а.с.26).

Отже, загальна сума боргу Комунального підприємства «Туристична база «Прибой»складає 16591, 31 грн., яка є узгодженою, оскільки самостійно визначена відповідачем, та підлягає сплаті.

Доказів щодо сплати заборгованості у сумі 16591, 31 грн. та доказів оскарження рішення Управління Пенсійного фонду України у м. Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області №896 від 21.07.2010 року відповідачем до суду не надано.

Частиною 1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

За таких обставин, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі наданих сторонами доказів, з урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів суд вважає, що позивач довів суду ті обставини, на які він посилався в обґрунтування своїх позовних вимог, а тому адміністративний позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86, 159 164, 167, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у м Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області до Комунального підприємства «Туристична база «Прибой»про стягнення заборгованості у сумі 16591,31 грн. -задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства «Туристична база «Прибой»(ЄДРПОУ 34537011, 68600, Одеська область, м. Ізмаїл, вул.. Болградська, 98) на користь Управління Пенсійного фонду України у м Ізмаїл та Ізмаїльському районі Одеської області прострочену заборгованість в сумі 16591, 31 грн.

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови складено та підписано суддею 06.06.2012 року.

Суддя П.П.Марин

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.06.2012
Оприлюднено20.06.2012
Номер документу24737958
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/2911/2012

Постанова від 06.06.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

Ухвала від 10.05.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні