Рішення
від 14.06.2012 по справі 5021/714/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.06.12 Справа № 5021/714/12.

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю агрофірми «Северинівська», Сумський район

до відповідача: Северинівської сільської ради, Сумський район

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Комунальне підприємство «Сумське міське бюро технічної інвентаризації», м. Суми

про визнання права власності

СУДДЯ КОВАЛЕНКО О.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 146 від 06.06.2012 року;

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи: не з'явився;

У засіданні брали участь: секретар судового засідання Саленко Н.М.

Суть спору: відповідно до вимог позовної заяви № 140 від 24.05.2012 року позивач просить суд визнати право власності за ТОВ АФ "Северинівська", як правонаступника КСП ім. Чапаєва, на наступні об'єкти нерухомості:

- громадський будинок №1 "а" по вулиці Гагаріна в с. Северинівка Сумського району Сумської області, адмінбудинок, загальною балансовою вартістю 59 395 грн., в складі приміщення: адмінбудинок (А-2) площею 315,8 кв. м., убиральня (Б);

- виробничий будинок № 2/3 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, склад с/г продукції, загальною балансовою вартістю 5 498 грн., в складі приміщення: склад (А-1) площею 71,5 кв. м;

- виробничий будинок № 2/4 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, гараж для легкових автомобілів, загальною балансовою вартістю 4 092 грн., в складі приміщення: гараж для легкових автомобілів (А-1) площею 129,5 кв. м;

- громадський будинок № 2/1 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, їдальня, загальною балансовою вартістю 15 597 грн., в складі приміщення: їдальня (А-1), площею 279,6 кв. м; погріб (П/Г);

- виробничий будинок №21/1 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, гараж (для сільськогосподарської техніки), балансова вартість 8 777 грн., в складі приміщень: гараж (для сільськогосподарської техніки) (А-1) площею 107,7 кв. м.;

- житловий будинок з господарськими будівлями № 15/1 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області загальною дійсною вартістю 93 785 грн. в складі приміщень: житловий будинок (А-1) площею 61,4 кв. м., погріб (П/Г), прибудова (а); вхідний навіс (а1), сарай (Б), сарай (В), погрібник (Г), убиральня (Д), огорожа (№1), огорожа (№2);

- житловий будинок з господарськими будівлями №10 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області загальною дійсною вартістю 118 166 грн., в складі приміщень: житловий будинок (А-1) площею 67,2кв.м., погріб (П/Г), прибудова (а), тамбур (а1), сарай (Б), кухня (Б1), сарай (В), убиральня (У), огорожа (№3), огорожа (№4), огорожа (№5);

- житловий будинок з господарськими будівлями № 8 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області, загальною балансовою вартістю 38 840 грн., в складі приміщень: житловий будинок (А-1) площею 79,8 кв.м, прибудова (а), тамбур (а1), тамбур (а2) сарай (Б), погріб (П/Г), гараж (В), сарай (Г), убиральня (У), огорожа (1,2);

- квартира № 6 в житловому будинку №19 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області, загальною балансовою вартістю 39 601 грн., квартира посімейного заселення розташована на 1-му поверсі 1-го поверхового будинку складається з 2-х кімнат житловою площею 34,5 кв. м, в т.ч.: 1-а кімната 18,4 кв. м, 2-а кімната 16,1 кв. м, кухня 13,2 кв. м, кухня 11,2 кв. м., кладова 4,4 кв. м. Обладнання квартири: кладова холодна - 2,8 кв. м., тамбур 2,9 кв. м. Загальна площа квартири 69 кв. м.

Представник позивача 08.06.2012 року подав суду листа № 147 від 07.06.2012 року про долучення доказів, а саме: рішень Виконавчого комітету Северинівської сільської ради про відмову позивачу в оформленні права власності на спірні об'єкти нерухомого майна.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заявлений позов.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, але 07.06.2012 року направив суду листа № 210 від 06.06.2012 року, в якому зазначив, що проти позову не заперечує та просить суд розглядати справу без участі представник відповідача.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, письмово позиції по справі суду не подав.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши повноважного представника позивача, дослідивши та оцінивши докази по справі, суд встановив:

Відповідно до вимог ст. 24 ГПК України господарський суд, встановивши до прийняття рішення, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, може за своєю ініціативою, за згодою позивача, не припиняючи провадження по справі, допустити заміну первісного відповідача належним відповідачем.

Під час розгляду даної справи, суд дійшов до висновку про необхідність заміни відповідача по справі № 5021/714/12 на належного відповідача - Виконавчий комітет Северинівської сільської ради Сумського району Сумської області (42301, Сумська область, Сумський район, с. Северинівка, вул. Гагаріна, 1-а, код ЄДРПОУ 04391428), оскільки відповідно до підпункту 10 п. б ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначено, що облік та реєстрація відповідно до закону об'єктів нерухомого майна незалежно від форм власності належить до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних та міських рад.

Стосовно позовних вимог суд встановив наступне:

Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи від 16.03.2000 року, ТОВ АФ «Северинівська» було зареєстровано в ЄДРПОУ.

Відповідно до п. 1.6 Статуту ТОВ АФ «Северинівська», затвердженого рішенням зборів учасників ТОВ АФ «Северинівська» від 02.04.2009 року протокол № 3, за рішенням загальних зборів співвласників КСП ім. Чапаєва товариство є правонаступником колективного сільськогосподарського підприємства ім. Чапаєва Сумського району Сумської області по всіх правах та обов'язках з дня його приєднання до ТОВ АФ «Северинівська».

Матеріали справи свідчать, що відповідно до Протоколу зборів співвласників майнових паїв реформованого КСП ім. Чапаєва від 12.12.2007 року зазначено, що у зв'язку з викупом ТОВ АФ «Северинівська» майнових сертифікатів у 507 співвласників майнових паїв колишнього КСП ім. Чапаєва, реорганізованого в ТОВ АФ «Северинівська» на суму 5 480 647 грн., що складає 83,89% від вартості пайового фонду колишнього КСП і отриманням ТОВ АФ «Северинівська» свідоцтва про право власності на майновий пай члена КСП, необхідно виділити майно на цю суму та передати його ТОВ АФ «Северинівська» у власність.

Також було прийнято рішення про виділення майна із спільної часткової власності співвласників майнових паїв реорганізованого КСП в ТОВ АФ «Северинівська», яке викупило Свідоцтва про право власності на майнові паї та передати його за Актом приймання-передачі майна ТОВ АФ «Северинівська».

Відповідно до Акту приймання-передачі майна згідно договорів купівлі-продажу майнових паїв від співвласників майнових паїв колишнього КСП ім. Чапаєва до ТОВ АФ «Северинівська» від 12.12.2007 року до позивача у власність перейшло майно пайового фонду колишнього КСП ім. Чапаєва.

Судом встановлено, що позивачем було направлено Заяву № 103 від 06.04.2012 року до Северинівської сільської ради про видачу свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомого майна.

Проте, відповідно до рішення № 28 від 12.04.2012 року ВК Северинівської сільської ради «Про заяву дирекції ТОВ АФ «Северинівська» було відмовлено позивачу в оформленні права власності на спірні об'єкти нерухомого майна та рекомендовано звернутися для вирішення вказаного питання до господарського суду Сумської області.

Позивач зазначив, що з метою реалізації свого права володіти, користуватися та розпоряджатися майном та зареєструвати його в органах БТІ, ТОВ АФ «Северинівська» звернулася до суду з позовом про визнання права власності на зазначені вище об'єкти.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права. Відповідний спосіб захисту прав та законних інтересів суб'єктів господарювання також міститься у ст. 20 Господарського кодексу України. Позов про визнання права власності є речово-правовим, вимоги котрого звернені до суду, який повинен підтвердити наявність у позивача права власності на спірне майно. Об'єктом цього позову є усунення невизначеності відносин права власності позивача щодо індивідуально визначеного майна. Підставою ж позову, є обставини, що підтверджують право власності позивача на дане майно. Переліком правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, який є додатком до Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Мінюсту від 07.02.2002р. № 7/5 та зареєстрованим в Мінюсті 18.02.2002р. за № 157/6445, з наступними змінами і доповненнями, встановлено, що правовстановлювальними документами, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, зокрема, є рішення судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна. Згідно статті 11 Цивільного кодексу України, у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки можуть виникати з рішення суду.

У відповідності до статті 321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Згідно ст. 182 Цивільного кодексу України, вимог Закону України „Про державну реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" і Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

В статті 316 Цивільного кодексу України зазначено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Згідно ст. 317 вказаного Кодексу, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. У відповідності до ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Ст. 328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, зважаючи на вищевикладене та на те, що матеріалами справи підтверджується факт знаходження спірного нерухомого майна у власності позивача, суд вважає позовні вимоги правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України, Закону України «Про судовий збір» від 06.10.2011 року № 3828-VІ судовий збір покладається на позивача.

Керуючись ст. ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю агрофірмою «Северинівська» (42301, Сумська область, Сумський район, с. Северинівка, код ЄДРПОУ 30879975), як правонаступника КСП ім. Чапаєва, право власності на наступні об'єкти нерухомості:

- громадський будинок №1 "а" по вулиці Гагаріна в с. Северинівка Сумського району Сумської області, адмінбудинок, загальною балансовою вартістю 59 395 грн., в складі приміщення: адмінбудинок (А-2) площею 315,8 кв. м., убиральня (Б);

- виробничий будинок № 2/3 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, склад с/г продукції, загальною балансовою вартістю 5 498 грн., в складі приміщення: склад (А-1) площею 71,5 кв. м;

- виробничий будинок № 2/4 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, гараж для легкових автомобілів, загальною балансовою вартістю 4 092 грн., в складі приміщення: гараж для легкових автомобілів (А-1) площею 129,5 кв. м;

- громадський будинок № 2/1 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, їдальня, загальною балансовою вартістю 15 597 грн., в складі приміщення: їдальня (А-1), площею 279,6 кв. м; погріб (П/Г);

- виробничий будинок №21/1 по вул. Пролетарська в с. Северинівка Сумського району Сумської області, гараж (для сільськогосподарської техніки), балансова вартість 8 777 грн., в складі приміщень: гараж (для сільськогосподарської техніки) (А-1) площею 107,7 кв. м.;

- житловий будинок з господарськими будівлями № 15/1 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області загальною дійсною вартістю 93 785 грн. в складі приміщень: житловий будинок (А-1) площею 61,4 кв. м., погріб (П/Г), прибудова (а); вхідний навіс (а1), сарай (Б), сарай (В), погрібник (Г), убиральня (Д), огорожа (№1), огорожа (№2);

- житловий будинок з господарськими будівлями №10 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області загальною дійсною вартістю 118 166 грн., в складі приміщень: житловий будинок (А-1) площею 67,2кв.м., погріб (П/Г), прибудова (а), тамбур (а1), сарай (Б), кухня (Б1), сарай (В), убиральня (У), огорожа (№3), огорожа (№4), огорожа (№5);

- житловий будинок з господарськими будівлями № 8 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області, загальною балансовою вартістю 38 840 грн., в складі приміщень: житловий будинок (А-1) площею 79,8 кв.м, прибудова (а), тамбур (а1), тамбур (а2) сарай (Б), погріб (П/Г), гараж (В), сарай (Г), убиральня (У), огорожа (1,2);

- квартира № 6 в житловому будинку №19 по вул. Леніна в с. Рогізне Сумського району Сумської області, загальною балансовою вартістю 39 601 грн., квартира посімейного заселення розташована на 1-му поверсі 1-го поверхового будинку складається з 2-х кімнат житловою площею 34,5 кв. м, в т.ч.: 1-а кімната 18,4 кв. м, 2-а кімната 16,1 кв. м, кухня 13,2 кв. м, кухня 11,2 кв. м., кладова 4,4 кв. м. Обладнання квартири: кладова холодна - 2,8 кв. м., тамбур 2,9 кв. м. Загальна площа квартири 69 кв. м.

Повний текст рішення підписано 15.06.2012 року.

СУДДЯ О.В. КОВАЛЕНКО

Дата ухвалення рішення14.06.2012
Оприлюднено20.06.2012

Судовий реєстр по справі —5021/714/12

Рішення від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 07.06.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні