Постанова
від 13.06.2012 по справі 2а-1051/12/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

13.06.12Справа №2а-1051/12/2770

Окружний адміністративний суд міста Севастополя в складі:

головуючого судді - Гавури О.В.;

при секретарі - Плаксіній О.С.,

за участю: представника позивача - Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Севастополя, не з'явився;

представника відповідача -не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Севастополі адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Севастополя до Підприємства "Дослідне виробництво інституту біології південних морів ім. Ковалевського" НАНУ про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Севастополя звернулось до Окружного адміністративного суду міста Севастополя з позовною заявою до Державного підприємства "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу"Національної Академії наук України" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсії, призначених на пільгових умовах у сумі 184,17 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем пенсійного законодавства України щодо відшкодування сум фактичних витрат на виплату ї доставку пільгових пенсій.

Ухвалою від 17.05.2012 року відкрито провадження по справі

Ухвалою від 17.05.2012 року закінчено підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, до початку розгляду справи надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позов та витребувані судом документи не представив, про дату і час судового засідання був повідомлений у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 128 КАС України, неприбуття в судове засідання без поважних причин представників сторін, або неповідомлення ними про причини неприбуття, не є перешкодою для розгляду справи. За таких обставин, враховуючи те, що відповідач викликався у судове засідання, але в судове засідання не з'явився, суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідача за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши інші докази в межах позовних вимог, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Державне підприємство "Дослідне виробництво інституту біології південних морів ім. Ковалевського"НАНУ обліковується в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ідентифікаційний код 00290452) та зареєстрована в Управлінні Пенсійного фонду України у Ленінському районі м.Севастополя як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до пункту 1 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.07.1996 р. № 400/97-ВР (далі - Закон № 400), платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Зазначеним Законом та Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі - Закон № 1058) для підприємств встановлені тарифи збору на обов'язкове державне пенсійне страхування і порядок їх сплати.

Підприємства, працівники яких вийшли на пенсію на пільгових умовах за списком № 1 понад суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, вносять плату до Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 вказаного Закону.

Абзацом третім пункту 1 статті 4 Закону № 400 встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону.

Відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону № 1058, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому, зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, викладений в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України, затвердженій постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (далі - Інструкція).

Підпунктом 6.4 розділу 6 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Таким чином, Державне підприємство "Дослідне виробництво інституту біології південних морів ім. Ковалевського"НАНУ зобов'язано відшкодувати фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, які досягли пенсійного віку.

Відповідно до пункту 6.8. Інструкції № 21-1 підприємства щомісячно до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату то доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, що впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміни місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний строк з моменту виникнення цих обставин.

Сума до відшкодування витрат на доставку і виплату пільгових пенсій за списком № 1 за січень 2012 р. склала 184,17 грн. (повідомлення № 7341/12/03-33 від 15.12.2011 року).

Відповідач є підприємством на яке поширюється дія Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та пов'язане здійснювати перерахування страхових внесків, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

В рахунок сплати відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за січень 2012 р. за списком № 1 перерахувань не було.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Таким чином, дослідивши та оцінивши надані суду докази у їх сукупності, з врахуванням аналізу законодавства, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню як такі, що засновані на законі, обґрунтовані та підтверджені доказами, а сума у розмірі 184,17 грн. підлягає стягненню з відповідача Державне підприємство "Дослідне виробництво інституту біології південних морів ім. Ковалевського"НАНУ на користь Управління пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Севастополя.

Керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Державного підприємства "Дослідне виробництво інституту біології південних морів ім. Ковалевського"НАНУ (99011, м. Севастополь, пр. Нахімова, 2, код ЄДРПОУ 00290452) на користь Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі м.Севастополя (99008, м. Севастополь, вул. Карантинна ,16, 56-58, код ЄДРПОУ 22274991, р/р 256022 в СДВ № 4548 ВАТ "Державний Ощадний банк України", МФО 384027) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за січень 2012 року у сумі 184,17 грн. (сто вісімдесят чотири грн. 17 коп.).

Постанова набирає законної сили у порядку та строки відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня отримання копії постанови за правилами, встановленими статтями 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України. Якщо суб'єкта владних повноважень було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя О.В. Гавура

Дата ухвалення рішення13.06.2012
Оприлюднено21.06.2012
Номер документу24789057
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1051/12/2770

Постанова від 13.06.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Гавура О.В.

Ухвала від 17.05.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Гавура О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні