Постанова
від 22.06.2012 по справі 0870/5368/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2012 року Справа № 0870/5368/12

10 год. 15 хв.

Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Каракуша С.М.

при секретарі Лазько Д.В.

за участю представника позивача Черніковій М.В.

прокурора Сивоконь О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя, поданого заступником прокурора Шевченківського району м. Запоріжжя

до: Товариства з обмеженою відповідальністю « Агропродпостач»

про: стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Шевченківського району м. Запоріжжя діючий в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя звернувся з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропродпостач» про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску у сумі 17 887 грн. 25 коп., посилаючись на те, що згідно карток особового рахунку платника єдиного внеску (юридичної особи або фізичної особи, яка має найманих працівників), Звітів про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування розмір недоїмки по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (36,76% - 49,7%, 36,3 %, 5,3%) за період з 20.04.2012 по 21.05.2012 складає 16 066 грн. 03 коп., з якої розмір недоїмки по утриманню єдиного внеску найманих працівників (3,6%) за період з 20.04.2012 по 21.05.2012 складає 1 636 грн. 20 коп., розмір недоїмки по сплаті єдиного внеску за працюючих інвалідів (8,41%) за березень 2012 року складає 185 грн. 02 коп.

На підставі викладеного, просив суд позов задовольнити в повному обсязі та стягнути з відповідача вищевказану суму заборгованості.

Представник позивача та прокурор у судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі, просили їх задовольнити та дали пояснення в обґрунтування позову аналогічні викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про дату, час та місце розгляду справи відповідно до частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України позивач вважається повідомленим належним чином, про причини неявки суд не повідомив, заперечень чи будь - яких заяв до суду не надіслав, у зв'язку з чим, відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, справу вирішено без участі представника відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Вислухавши пояснення прокурора та представника позивача, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до пункту першого статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» №2464 від 01.01.2011, Товариство з обмеженою відповідальністю «Агропродпостач» є платником єдиного внеску та зареєстроване в УПФУ в Шевченківському районі м. Запоріжжя 23.11.1999 за реєстраційним №08024-02514 і у відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України №2464, платник єдиного внеску зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі єдиний внесок.

Згідно карток особового рахунку платника єдиного внеску (юридичної особи або фізичної особи, яка має найманих працівників), Звітів про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування розмір недоїмки по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (36,76% - 49,7%, 36,3 %, 5,3%) за період з 20.04.2012 по 21.05.2012 складає 16 066 грн. 03 коп., з якої розмір недоїмки по утриманню єдиного внеску найманих працівників (3,6%) за період з 20.04.2012 по 21.05.2012 складає 1 636 грн. 20 коп., розмір недоїмки по сплаті єдиного внеску за працюючих інвалідів (8,41%) за березень 2012 року складає 185 грн. 02 коп.

З метою стягнення заборгованості з відповідача УПФУ в Шевченківському районі м. Запоріжжя відносно відповідача була сформована вимога від 07.05.2012 форми «Ю» №797.

Дана вимога була надіслана відповідачу рекомендованим поштовим відправленням та 16.05.2012 була отримана уповноваженою особою підприємства, про що свідчить поштове повідомлення, яке міститься в матеріалах справи.

Таким чином, загальна сума заборгованості ТОВ «Агропродпостач» з єдиного внеску перед бюджетом Пенсійного фонду України становить сумі 17 887 грн. 25 коп.

Згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» органи Пенсійного фонду України наділені правом звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Приписами пункту другого частини 1 статті 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» №2464 від 01.01.2011 (далі - Закон України №2464), єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно з пунктом першим частини 2 статті 6 Закону України №2464, платник єдиного внеску зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі єдиний внесок.

Відповідно до статті 8 Закону України №2464 розмір єдиного внеску для кожної категорії платників, визначеним цим законом, та пропозиції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування встановлюється з урахуванням того, що вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхові виплати і соціальні послуги, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Частиною 5 статті 9 Закону України №2464 встановлено, що сплата страхових внесків здійснюється виключно в національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду, відкритих в органах Державного казначейства України для його зарахування.

Згідно із частиною 8 статті 9 Закону України №2464 платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Відповідно до частини 12 статті 9 зазначеного Закону єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Відповідно до пункту 4.3.6 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 27.09.2010 за № 21-5 (далі - Інструкція) встановлено, що нараховані за відповідний базовий звітний період суми єдиного внеску сплачуються платниками не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Відповідно до пунктами 6.1 - 6.3 вищевказаної Інструкції заходи стягнення та впливу застосовуються до платників, визначених підпунктами 2.1.1-2.1.4 пункту 2.1 розділу II цієї Інструкції, на яких згідно з Законом покладено обов'язок нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок.

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону підпунктом 4.3.6 пункту 4.3, абзацом другим підпункту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 пункту 4.5 та підпунктом 4.6.2 пункту 4.6 розділу IV цієї Інструкції, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Органи Пенсійного фонду надсилають платникам вимогу про сплату недоїмки.

Сума боргу у вимозі проставляється у гривнях з двома десятковими знаками. Вимога формується на суму боргу, що перевищує 10 грн.

Згідно з пунктом 6.4 Інструкції вимога про сплату боргу формується на підставі актів документальних перевірок, актів звірок з органами податкової служби, звітів платника про нарахування єдиного внеску та облікових даних з карток особових рахунків платників за формою згідно з додатком 4 до цієї Інструкції (для платника - юридичної особи) або за формою згідно з додатком 5 до цієї Інструкції (для платника - фізичної особи).

Орган Пенсійного фонду України веде реєстр виданих вимог про сплату недоїмки за формою згідно з додатком 6.

При формуванні вимоги їй присвоюється порядковий номер, який складається з трьох частин: 1-а частина - літери «Ю» (вимога до юридичної особи) або «Ф» (вимога до фізичної особи), 2-а частина - порядковий номер, 3-я частина - літера «У» (узгоджена вимога).

Вимога формується під одним порядковим номером до повного погашення сум боргу.

Після формування вимоги та внесення даних до відповідного реєстру в той самий день вимога передається працівнику, на якого покладено обов'язки з ведення діловодства та архівне зберігання документів, для вручення платнику. Цей працівник в день отримання вимоги надсилає (вручає) її платнику, при цьому корінець вимоги залишається у Пенсійному фонді.

Вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі або відокремленому підрозділу, якщо її передано службовій особі такого платника під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення.

У відповідності до пунктів 6.5 - 6.6. Інструкції протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки платник зобов'язаний сплатити зазначені у вимозі суми недоїмки, штрафів та пені.

У разі незгоди з розрахунком суми боргу, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, платник узгоджує її з органами Пенсійного фонду у порядку, встановленому Пенсійним фондом України, а у разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду - має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги до суду платник зобов'язаний письмово повідомити протягом десяти робочих днів орган Пенсійного фонду, який направив вимогу.

При цьому, у відповідності до пункту 6.8 Інструкції у разі якщо платник, який одержав вимогу і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки, штрафів та пені, не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня отримання узгодженої вимоги, орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки, у якій зазначає суму боргу за даними карток особових рахунків платників на дату подання.

До сум боргу, що подаються до органів державної виконавчої служби за даними карток особових рахунків платників, включаються також суми узгоджених з платником, але не сплачених у встановлений термін штрафів та пені.

У зазначених випадках орган Пенсійного фонду України також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду України з позовом про стягнення недоїмки до суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Як встановлено матеріалами справи, доказів оскарження відповідачем вимоги ПФУ від 07.05.2012 форми «Ю» №797 відповідачем суду не надано.

Відповідно до частини 2 статті 12 Закону України №2464 Пенсійний фонд відповідно до покладених на нього завдань забезпечує збір та ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску.

Згідно з пунктом 3.1 Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 за №21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 за №988/18283, з метою обліку, нарахованих і сплачених сум платежів автоматично формуються картки особових рахунків платників на підставі документів, зазначених у Розділі II цього Порядку.

Згідно з пунктом 2.2 вищевказаного Порядку документами, на підставі яких здійснюється облік сум нарахованих платежів шляхом занесення інформації про суми, що підлягають сплаті платниками до карток особових рахунків платників, є також такі, що самостійно визначені платником.

Відповідно до пунктом другим частини 9 статті 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Статтею 60 КАС України передбачено право прокурора звертатися до адміністративного суду із адміністративним позовом про захист прав , свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах. Прокурор здійснює у суді представництво інтересів держави в порядку, встановленому КАС та іншими законами України . Це право також передбачено п.2 ст.121 Конституцій України та ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру».

Враховуючи, що заборгованість ТОВ «Агропродпостач» з єдиного внеску перед бюджетом Пенсійного фонду України становить 17 887 грн. 25 коп., з якої 16 066 грн. 03 коп. - сума недоїмки по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період з 20.04.2012 по 21.05.2012, 1 636 грн. 20 коп. - сума недоїмки по утриманню єдиного внеску з найманих працівників за період з 20.04.2012 по 21.05.2012 та 185 грн. 02 коп. - сума недоїмки по сплаті єдиного внеску за працюючих інвалідів за березень 2012 року не була сплачена відповідачем в добровільному порядку, суд приходить до висновку, що вимоги про стягнення такої заборгованості є обґрунтованими та таким, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 11, 17, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропродпостач» (69120, м. Запоріжжя, вул. Вороніна, 25, к. 30, ЄДРПОУ 30616471) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя суму недоїмки по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період з 20.04.2012 по 21.05.2012 у розмірі 16066 (шістнадцять тисяч шістдесят шість) грн. 03 коп. (розрахунковий рахунок № 37198023000802, УДКа в Шевченківському районі м. Запоріжжя, МФО 813015, код ЄДРПОУ 20508387), суму недоїмки по утриманню єдиного внеску з найманих працівників за період з 20.04.2012 по 21.05.2012 у розмірі 1636 (одна тисяча шістсот тридцять шість) грн. 20 коп. (розрахунковий рахунок № 37194083000802, УДКа в Шевченківському районі м. Запоріжжя, МФО 813015, код ЄДРПОУ 20508387), суму недоїмки по сплаті єдиного внеску за працюючих інвалідів за березень 2012 року у розмірі 185 (сто вісімдесят п'ять) грн. 02 коп. (розрахунковий рахунок 37193073000802, УДКа в Шевченківському районі м. Запоріжжя, МФО 813015, код ЄДРПОУ 20508387).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя С.М. Каракуша

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2012
Оприлюднено25.06.2012
Номер документу24837618
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/5368/12

Постанова від 22.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Постанова від 22.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 06.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні