Постанова
від 11.06.2012 по справі 1170/2а-1835/12
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2012 року Справа № 1170/2а-1835/12

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Нагібіної Г.П. розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за поданням Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Автохіммаркет»коштів за податковим боргом.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Олександрійська об'єднана державна податкова інспекція Кіровоградської області Державної податкової служби звернулась до Кіровоградського окружного адміністративного суду з поданням про стягнення з рахунків у банках, обслуговуючих приватне підприємство «Автохіммаркет»(далі -відповідач) коштів за податковим боргом у розмірі 12314,00 грн.

В обґрунтування своїх вимог податковий орган зазначає, що відповідач, згідно податкової декларації з ПДВ за квітень 2012 року, самостійно визначив податкове зобов'язання з цього податку, проте у встановлений законом строк його не сплатив, тому заявник просить стягнути податковий борг у судовому порядку.

Заявник зазначає, що податковим органом сформовано та направлено відповідачу податкову вимогу, відтак податковий орган правомірно звернувся до суду з поданням.

Представник Олександрійської ОДПІ, повідомлений належним чином про дату, час та місце судового розгляду справи, у судове засідання не прибув, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

У судове засідання 01.06.2012 року відповідач, повідомлений належним чином про час та місце судового розгляду, що підтверджується телефонограмою (а.с. 16) не з'явився, до суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю прибуття у судове засідання представника відповідача (а.с. 18).

У судове засідання 11.06.2012 року відповідач, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, про що свідчить телефонограма (а.с. 29), не з'явився, причини неприбуття суду не повідомив, заперечень проти подання не надав.

Згідно з частиною сьомою статті 183-3 КАС України у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає у триденний строк, але не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду, постанову по суті заявлених вимог, яка підлягає негайному виконанню.

Розгляд подання відбувається за участю органу державної податкової служби, що його вніс, та платника податків, стосовно якого його внесено.

Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Згідно з частиною шостою статті 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи викладене, суд вирішив розгляд справи не відкладати та здійснити у порядку письмового провадження.

Дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується подання, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду і вирішення справи, суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Автохіммаркет»зареєстроване як юридична особа 14.09.2010 року виконавчим комітетом Олександрійської міської ради (а.с. 4).

Пунктом третім частини першої статті 183-3 КАС України встановлено, що провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

При цьому, за приписами абзацу першого частини другої цієї ж статті, подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі.

Відповідно до підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі -ПК України) податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) -протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Звітною податковою декларацією з ПДВ за квітень 2012 року відповідачем визначено податкове зобов'язання у розмірі 12314,00 грн. (а.с. 8, 9).

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з пунктом 56.11 статті 56 ПК України не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків, а тому податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, є узгодженим з дня подання такої податкової декларації.

У встановлений строк відповідачем узгоджене податкове зобов'язання з ПДВ за квітень 2012 року у розмірі 12314,00 грн. сплачено не було, що підтверджується довідками Олександрійської ОДПІ Кіровоградської області ДПС від 31.05.2012 року № 1842/10/19-00, від 11.06.2012 року б/н (а.с. 23, 33), зворотнім боком облікової картки платника податків (а.с.20-22, 34-37).

Суд вважає за необхідне зазначити, що за правилами, встановленими пунктом 87.9 статті 87 ПК України, у разі наявності у платника податків податкового боргу органи державної податкової служби зобов'язані зарахувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків.

Спрямування коштів платником податків на погашення грошового зобов'язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

З наданих заявником матеріалів суд вбачає, що податкове зобов'язання з ПДВ за квітень 2012 року у розмірі 12314,00 грн. визначено відповідачем самостійно.

31.05.2012 року відповідачем сплачено кошти у розмірі 12314 грн. Разом з тим, станом на 31.05.2012 року у відповідача існував податковий борг з ПДВ у розмірі 54498,53 грн., відтак податковим органом, згідно правил ПК України, ці кошти були спрямовані в рахунок погашення податкового боргу минулих періодів.

Таким чином, на час розгляду адміністративної справи відповідач має податковий борг з ПДВ за квітень 2012 року у розмірі 12314,00 грн.

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України податковий борг -сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

За приписами пункту 95.1 статті 95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 статті 95 ПК України, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Податковим органом сформовано та направлено відповідачеві податкову вимогу від 05.07.2011 року № 329 на суму 1041,13 грн.

З наданого заявником зворотного боку облікової картки платника податків вбачається, що з моменту надіслання відповідачеві податкової вимоги підприємством податковий борг у повному обсязі погашено не було, відтак податкова вимога від 05.07.2011 року № 329 на суму 1041,13 грн. не є відкликаною.

З огляду на викладене, суд вважає, що відповідно до вимог статті 95 ПК України податковий орган направив відповідачеві податкову вимогу, відтак правомірно звернувся до суду з вимогою щодо стягнення з рахунків відповідача суми податкового боргу.

Таким чином, суд дійшов висновку, що факт наявності у відповідача податкового боргу з ПДВ за квітень 2012 року у розмірі 12314,00 грн. підтверджується матеріалами справи, тому вимоги подання є обґрунтованими.

Враховуючи те, що відповідно до статті 95 Податкового кодексу стягнення коштів з рахунків платника податків провадиться за рішенням суду, при чому частково врегульований механізм компетенції податкового органу в прийнятті рішення про погашення усієї суми податкового боргу, суд вважає за необхідне здійснити таке стягнення з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю «Автохіммаркет».

На підставі викладеного, враховуючи, що відповідачем не надано доказів повної або часткової сплати податкового боргу з ПДВ за квітень 2012 року у розмірі 12314 грн., беручи до уваги, що грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків не підлягає оскарженню, суд вважає вимоги заявника обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 2, 3, 17, 71, 86, 158 -163, 183-3 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Подання Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Автохіммаркет»коштів за податковим боргом задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю «Автохіммаркет»(ідентифікаційний код 37248455) на користь Державного бюджету України кошти на суму його податкового боргу у розмірі 12314 (дванадцять тисяч триста чотирнадцять) гривень 00 коп.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, передбаченому статтею 254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі, протягом десяти днів з дня проголошення постанови суду, апеляційної скарги через Кіровоградській окружний адміністративний суд, з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Г.П. Нагібіна

Дата ухвалення рішення11.06.2012
Оприлюднено25.06.2012
Номер документу24838531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-1835/12

Постанова від 11.06.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Нагібіна

Ухвала від 31.05.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Нагібіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні