Постанова
від 30.05.2012 по справі 2771/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

30 травня 2012 р. № 2-а- 2771/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого -судді Білової О.В.,

за участю секретаря судового засідання Сорокіна М.С.,

за участю прокурора - Коваленко Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові справу за адміністративним позовом Прокурора Московського району м.Харкова в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Московському районі міста Харкова Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРІЙКА 1 К" про стягнення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Московського району міста Харкова звернувся до суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Московському районі міста Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трійка І К" , в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Трійка І К" заборгованість з орендної плати за землю у розмірі 3773,63 грн. на користь держави в особі Державної податкової інспекції у Московському районі міста Харкова.

Ухвалою суду від 19.04.12 року розгляд справи зі скороченого провадження призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні.

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, станом на момент розгляду справи ДПІ у Московському районі м. Харкова припинено, утворено Державну податку інспекцію у Московському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником.

На підставі викладеного, протокольною ухвалою суду від 17.05.2012 року, занесеною до журналу судового засідання, було залучено до участі у справі процесуального правонаступника Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова - Державну податкову інспекцію у Московському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби.

Прокурор обґрунтовує позовні вимоги тим, що згідно договору оренди від 22.07.2005 року, укладеного між Харківською міською радою Харківської області та ТОВ "ТРІЙКА І К", відповідачу надано в користування земельну ділянку площею 0,0701 га, що знаходиться за адресою: м. Харків, пр. П'ятдесятиріччя ВЛКСМ, 65 В. В порушення вимог зазначеного договору, орендна плата за землю вноситься відповідачем несвоєчасно та не в повному обсязі. На час подання позову сума боргу з орендної плати за землю становить 3773,63 грн.

Представник позивача - Державної податкової інспекції у Московському районі міста Харкова Харківської області Державної податкової служби Гадяцька Т.О. - в судове засідання не прибула, про дату, час та місце судового розгляду повідомлена належним чином, через канцелярію суду надала клопотання про розгляд справи без участі представника позивача, до якого додані додаткові пояснення до позову та зазначено, що періодом, за який позивач просить стягнути заборгованість, є травень-липень 2011 року з урахуванням поданого відповідачем уточнюючого розрахунку, яким зменшено суму до сплати за липень 2011 року до 281,61 грн.

Прокурор, Коваленко Ю.В., в судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив їх задовольнити з підстав, зазначених у позовні заяві та додаткових поясненнях до позову представника позивача.

Представник відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРІЙКА І К" Мозгова О.С. - про дату, час та місце судового розгляду повідомлена належним чином, в судове засідання 30.05.2012 року не прибула, причини неявки суду не повідомила, заяв та клопотань не надала. В судовому засіданні 17.05.12 року представник відповідача Мозгова О.С. проти позову заперечувала, посилаючись на те, що триває судовий розгляд справи з приводу розірвання договору оренди земельної ділянки від 22.07.05 року, земельна ділянка фактично відповідачем не використовується, але і не повернута Харківській міський раді, акту приймання-передачі земельної ділянки сторонами не підписано.

Судом розглянуто справу відповідно до вимог ч.4 ст. 122, ч.4 ст. 128 КАС України без участі представників сторін.

Суд, вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРІЙКА І К" зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, що підтверджується спеціальним Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.28-30) та перебуває на обліку в ДПІ у Московському районі м. Харкова як платник окремих податків.

На момент розгляду справи судом згідно розрахунку суми заборгованості платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРІЙКА І К" (а.с.5) заборгованість з орендної плати за землю з юридичних осіб перед бюджетом складає 3773,63 грн.

Щодо підстав виникнення зазначеної заборгованості судом встановлено наступне.

Між позивачем та Харківською міською радою було укладено договір оренди землі від 22.07.2005 року(а.с.8-11).

ТОВ "ТРІЙКА І К" до ДПІ у Московському районі м. Харкова надано податкову декларацію з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності № 1458 від 27.01.2011 року за 2011 рік, якою відповідач самостійно визначив суму орендної плати за земельні ділянки в розмірі 20952,12 грн. на рік, в тому числі по 1746,01 грн. на місяць. (а.с. 44-46).

31.01.12 року відповідачем до ДПІ у Московському районі м. Харкова було надано уточнюючу податкову декларацію з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності №150353 за 2011 рік, якою відповідач самостійно зменшив суму орендної плати за земельні ділянки за липень 2011 року до 281,61 грн. та за період з серпня 2011 року по грудень 2011 року до 0грн. на місяць. (а.с. 48-50).

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно до п. 287.3 ст.287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

П.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового Кодексу України визначено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

У вказані строки самостійно визначена сума податкових зобов'язань відповідачем сплачена не була, що підтверджується обліковими картками відповідача, отже, набула статусу податкового боргу.

В результаті несплати сум узгодженого податкового зобов'язання з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності з травня по липень 2011 року у відповідача утворився податковий борг у розмірі 3773,63 грн.

Відповідно до п. 59.1, 59.4, 59.5 ст.59 Податкового Кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

На виконання зазначеної норми ДПІ у Московському районі м. Харкова направляла на адресу ТОВ "ТРІЙКА І К" податкову вимогу № 342 від 04.04.2011 року (а.с. 7).

Таким чином, відповідач самостійно узгодив суми податкового зобов'язання з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, подавши до податкового органу податкову декларацію за 2011 рік, однак у визначені Податковим кодексом строки не сплатив суми податку з травень-липень 2011 року. Судом встановлено, що податковим органом були вжиті належні заходи з погашення податкового боргу ТОВ "ТРІЙКА І К".

Суд не бере до уваги посилання представника відповідача в обґрунтування заперечень проти позову на розірвання договору оренди землі від 22.07.2005 року за рішенням суду, прийнятим у травні 2011 року, з огляду на наступне.

Відповідно до пп. 288.1 - 288.3 ст. 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про оренду землі" № 161-XIV від 06.10.1998 року договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно із статтею 15 Закону України "Про оренду землі" невід'ємною частиною договору оренди землі є: акт приймання-передачі об'єкта оренди.

Передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі (ст. 17 Закону України "Про оренду землі").

Статтею 34 Закону України "Про оренду землі" визначено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Судом встановлено, що ТОВ "ТРІЙКА І К" не було складено акту приймання-передачі земельної ділянки, тобто відповідачем не було повернуто земельну ділянку орендодавцю у встановленому порядку, а тому ТОВ "ТРІЙКА І К" є платником орендної плати за землю.

Крім того, уточнююча декларація №150353 з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності була подана відповідачем до податкового органу 31.01.2012 року, тобто після прийняття судового рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки у травні 2011 року, на яке посилається представник відповідача. У вказаній уточнюючій декларації не були зменшені до сплати суми орендної плати за травень та червень 2011 року, а зменшення платежу за липень 2011 року до 281,61 грн. враховано податковим органом в обліковій картці платника податку - відповідача та заявлено до стягнення саме в розмірі, самостійно задекларованому та узгодженому ТОВ «Трійка І К».

На момент розгляду справи судом сума заборгованості у розмірі 3773,63 грн. відповідачем не погашена, відповідачем до суду не надано належних доказів на спростування вимог позивача.

Право керівника державної податкової служби на стягнення до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу передбачено в п. п. 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України. Також, згідно п. 11 ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" однією із функцій державних податкових інспекцій в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонних та об'єднаних спеціалізованих державних податкових інспекцій є подача до судів позовів до підприємств, установ, організацій та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетами і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 2, 8-14, 17, 50, 70, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Московського району м.Харкова в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Московському районі міста Харкова Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРІЙКА І К" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Трійка І К" (код 33203489, пр. Тракторобудівників, буд. 85-Б, кв. 173, м. Харків, 61123 ) заборгованість з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності за травень-липень 2011 року у розмірі 3773.63 (три тисячі сімсот сімдесят три) грн. 63 коп. на користь держави в особі Державної податкової інспекції у Московському районі міста Харкова Харківської області Державної податкової служби на розрахунковий рахунок №33211812700007, банк ГУДКСУ у Харківській області, МФО 851011, Отримувач - УДКСУ у Московському районі м. Харкова, ГУДКСУ у Харківській області, Код отримувача 37999607, код платежу 13050200, Назва платежу: орендна плата з юридичних осіб.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанову у повному обсязі складено 05 червня 2012 року.

Суддя Білова О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.05.2012
Оприлюднено25.06.2012
Номер документу24841052
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2771/12/2070

Ухвала від 19.04.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 03.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 30.05.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні