Постанова
від 13.06.2012 по справі 2а/0570/5552/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 червня 2012 р. Справа № 2а/0570/5552/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12-05 год.

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Чекменьова Г.А.

при секретарі Токмаковій Є.А.

за участю представника позивача Камардінової Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Відділу капітального будівництва Сніжнянської міської ради про стягнення заборгованості в сумі 425 грн. 37 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулось до суду з позовом до Відділу капітального будівництва Сніжнянської міської ради про стягнення заборгованості в сумі 425 грн. 37 коп.

Позов мотивовано тим, що Відділ капітального будівництва Сніжнянської міської ради знаходиться на обліку у Торезькій міській виконавчій дирекції Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як страхувальник та повинно сплачувати страхові внески до Торезької міської виконавчої дирекції Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Однак, в порушення ст. 23, п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України від 18.01.2001 № 2240-ІІІ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням» відповідач не здійснив відповідне перерахування страхових внесків до Фонду.

Згідно з даними звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за І квартал 2010 року у відповідача мається заборгованість по страховим внескам, строк сплати яких не настав (поточна заборгованість) в сумі 117, 60 грн. та заборгованість, яка пов'язана з невиплатою заробітної плати, в розмірі 378,77 грн., яка у добровільному порядку не сплачена.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила задовольнити позов у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлявся належним чином, причин неявки суду не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи від нього не надходило. В адресу суду повернувся конверт з повісткою з відміткою «за зазначеною адресою не знаходиться». Відповідно до ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. За таких обставин, суд приходить до висновку, що представник відповідача був належним чином повідомлений про дату і місце судового засідання, в зв'язку з чим вважає за можливе розглянути справу за його відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Положеннями статті 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" визначено, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Згідно свідоцтву про державну реєстрацію юридичної особи, Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зареєстровано 26.06.2001 року як юридична особа Виконавчим комітетом Донецької міської ради (а.с. 9).

Розпорядженням Голови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.10.2001 р. № 71 затверджено Положення про виконавчі дирекції відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в АР Крим, областях, містах Києві і Севастополі (а.с. 17-20).

Відповідач, Відділ капітального будівництва Сніжнянської міської ради, код ЄДРПОУ 04011696, є юридичною особою, зареєстроване виконавчим комітетом Сніжнянської міської ради 23 лютого 2005 року, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с. 15-16).

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" від 18.01.2002 № 2240-ІІІ (надалі - Закон) (в редакції Закону, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин), платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є страхувальники та застраховані особи.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону, страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Перерахування страхових внесків до Фонду здійснюється страхувальниками -роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 27 Закону, страхувальник зобов'язаний вести облік коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

Згідно з Порядком подання та обліку звітів по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженим Постановою правління Фонду від 04.03.2004 р. № 21, всі страхувальники повинні щоквартально, у двох примірниках, з наростаючим підсумком з початку року, надавати робочим органам Фонду "Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності " за формою Ф-4ФСС з ТВП та додаток до нього: "Звіт по формі Ф14 "Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих оздоровчих закладів".

Звіт за формою Ф-4ФСС з ТВП до органу Фонду подається страхувальником не пізніше 20-го числа наступного за звітним періодом місяця.

Згідно звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за формою Ф4-ФСС з ТВП за І квартал 2010 року, сума заборгованості по страховим внескам на кінець звітного періоду становила 496 грн. 37 коп.(заборгованість по страхових коштах, строк сплати яких не настав (поточна заборгованість) у сумі 117, 60 грн. та заборгованість, яка пов'язана з невиплатою заробітної плати у сумі 378, 77 грн.). Як вбачається зі звіту страхувальника, ним зараховано до бюджету Фонду зазначену суму шляхом її відображення у звіті, отже вона є узгодженою. Також, як вбачається з виписки Торезької міської виконавчої дирекції від 14.09.2010 року відповідачем було перераховано до органу Фонду 71, 00 грн.(а.с. 10,11).

Таким чином, на даний момент сума заборгованості Відділу капітального будівництва Сніжнянської міської ради перед органом Фонду становить 425,37 грн.

Зазначена заборгованість відповідачем у добровільному порядку не погашена.

Відповідно до абз. 5 п. 7 розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VI (діє з 01.01.2011 року) стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Також абз. 6 зазначеної норми Закону передбачено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в томі числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були надіслані до набрання чинності цим Законом.

На час виникнення заборгованості діяв абз. 2 ч. 2 ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», відповідно до якого не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку.

Частиною 1 ст. 50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" передбачено, що матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, застрахованим особам, зазначеним у частині першій статті 6 цього Закону, призначаються та надаються за основним місцем роботи.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню у повному обсязі та з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума заборгованості зі страхових внесків в розмірі 425 грн. 37 коп.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7-12, 69-72, 87-98, 122-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позовні вимоги Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Відділу капітального будівництва Сніжнянської міської ради про стягнення заборгованості в сумі 425 грн. 37 коп.

Стягнути з Відділу капітального будівництва Сніжнянської міської ради на користь Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на рахунок Торезької міської виконавчої дирекції Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності р/р 25602161044001 у ПАТ КБ «Надра» м. Київ, ЄДРПОУ 26081958, МФО 380764) заборгованість по сплаті страхових внесків у розмірі 425 (чотириста двадцять п'ять) грн. 37 коп.

Вступна та резолютивна частина постанови складена у нарадчій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 13 червня 2012 року. Постанова у повному обсязі виготовлена 18 червня 2012 року

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КАС України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову може бути подана до адміністративного суду апеляційної інстанції через Донецький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Чекменьов Г.А.

Дата ухвалення рішення13.06.2012
Оприлюднено26.06.2012
Номер документу24890777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5552/2012

Ухвала від 26.04.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 11.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 05.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 09.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 09.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 03.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 17.05.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Постанова від 13.06.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні