Постанова
від 19.06.2012 по справі 2а-4527/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

19 червня 2012 року № 2а-4527/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Пащенка К.С. при секретарі судового засідання Шмігелю Т.В., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс Граніт ЛТД» доДержавної податкової інспекції у Подільському районі м. Києва провизнання неправомірними дій, скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії, ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить визнати дії ДПІ у Подільському районі м. Києва щодо анулювання свідоцтва платника податків на додатку на додану вартість ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»(код ЄДРПОУ 35363981) неправомірними; скасувати рішення ДПІ у Подільському районі м. Києва від 13.10.2011 за №3067 про анулювання свідоцтва платника податків на додатку вартість за № 100067153, дата початку дії свідоцтва 26.09.2007 видане ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»(код ЄДРПОУ 35363981); зобов'язати ДПІ у Подільському районі м. Києва вчинити дії щодо поновлення реєстрації ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»(код ЄДРПОУ 35363981, юридична адреса: 04108, м.Київ, вул. Наталії Ужвій, буд. 10, кв. 277) платником податку на додану вартість з дня скасування цієї реєстрації, тобто з 13 жовтня 2011 року; зобов'язати ДПІ у Подільському районі м. Києва вчинити дії щодо внесення до Реєстру платників податків на додану вартість запис про відміну анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»(код ЄДРПОУ 35363981, юридична адреса: 04108, м. Київ, вул. Наталії Ужвій, буд. 10, кв. 277) платником податку на додану вартість 13 жовтня 2011 року.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив задовольнити позов у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав та просив відмовити у задоволенні позову.

Не зважаючи на належне повідомлення про час та місце розгляду справи відповідач явку своїх представників у судове засідання 15.06.2012 не забезпечив, з урахуванням чого адміністративна справа відповідно до ч.ч. 4, 6 ст. 128 КАС України розглядається у порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

17.10.2011 рішенням про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість № 3067 було анульовано реєстрацію ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»в якості платника податку на додану вартість відповідно до абз. «г»п. 184.1 ст. 184 ПК України внаслідок того, що ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»подає податкові декларації з податку на додану вартість протягом періоду з вересня 2010 року до серпня 2011 року з показниками, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту, та має за останні 12 календарних місяців обсяги оподаткованих операцій 0,00 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 1 ст. 9 КАС України встановлено, що суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 184 Податкового кодексу України визначено підстави анулювання реєстрації платника податку на додану вартість.

Відповідно до підпункту «г»пункту 184.1 статті 184 Податкового кодексу України реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо, зокрема, особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає органу державної податкової служби декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту.

Згідно з пунктом 184.2 Податкового кодексу України анулювання реєстрації на підставі, визначеній у підпункті «а»пункту 184.1 цієї статті, здійснюється за заявою платника податку, а на підставах, визначених у підпунктах «б»- «и»пункту 184.1 цієї статті, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного органу державної податкової служби. Свідоцтво про реєстрацію платника податку вважається анульованим з дати анулювання реєстрації платника податку.

Відповідно до розділу V «Податок на додану вартість»Податкового кодексу України, Закону України «Про державну податкову службу в Україні»та інших нормативно-правових актів розроблено Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010р. №978, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України за № 1400/18695 29 грудня 2010 р. (надалі Положення).

Цим положенням визначається порядок: реєстрації платників податку на додану вартість; анулювання реєстрації платників податку на додану вартість; ведення реєстру платників податку на додану вартість (далі - Реєстр); присвоєння індивідуального податкового номера платника податку на додану вартість; оприлюднення даних з Реєстру; перереєстрації платників податку на додану вартість та заміни свідоцтв про реєстрацію платників податку на додану вартість; ведення документації при реєстрації/анулюванні реєстрації платників податку на додану вартість; засвідчення копій свідоцтв про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Відповідно до пункту 1.3 розділу V Положення при розгляді питання анулювання реєстрації згідно з підпунктом "г" пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу (підпункт "г" цього пункту) 12 місяців визначаються із урахуванням того, що:

не враховується місяць, в якому проведено реєстрацію особи платником ПДВ, якщо особа зареєстрована платником ПДВ з дня іншого, ніж перший день календарного місяця;

включаються останні 12 послідовних податкових місяців, за які подані податкові декларації (у разі подання декларацій) або сплив строк подання податкових декларацій (у разі неподання декларацій) до отримання чи складання податковим органом документа, який є підставою для анулювання реєстрації.

Згідно з пунктом 5.2 розділу V Положення рішення про анулювання реєстрації за ініціативою податкового органу приймаються за наявності відповідних підтвердних документів (відомостей). Такими документами є: акт або довідка підрозділу оподаткування юридичних або фізичних осіб про подання/неподання платником ПДВ податковому органу декларації з податку на додану вартість протягом 12 послідовних податкових місяців та реєстр (перелік) податкових декларацій (податкових розрахунків) особи за 12 послідовних податкових місяців, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту у таких деклараціях (податкових розрахунках) протягом 12 послідовних податкових місяців (підстава - підпункт «г»пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу). У реєстрі (переліку) зазначаються дані про реєстрацію особи платником ПДВ та по кожній декларації (податковому розрахунку) - податковий період, дата надходження декларації (податкового розрахунку) до податкового органу, загальні обсяги постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту, звітного періоду, вказані у відповідних рядках та колонках податкової декларації (податкового розрахунку).

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 08 лютого 2012 року у справі К/9991/68939/11.

Як встановлено судом, та не оспорюється позивачем, ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»за податковий період з вересня 2010 року по серпень 2011 року подавалися податкові декларації з податку на додану вартість, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту, що також підтверджується наявними в матеріалах справи копіями податкових декларацій за цей період, а також довідкою № 451/15/258 та реєстром (переліком) податкових декларації від 13.10.2011 № 451/15/258.

Судом не приймається до уваги посилання позивача на подачу 13.10.2011 декларації за вересень 2011 року до податкового органу, яка свідчить про наявність постачання/придбання товарів з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту, оскільки в силу вимог пункту 1.3 розділу V Положення останнім місяцем 12 послідовних податкових місяців є серпень 2011 року, а також приймаючи до уваги, що нормами чинного законодавства не передбачено обмежень для органів державної податкової служби щодо прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ у разі подачі суб'єктом господарської діяльності декларації, яка свідчить про наявність постачання/придбання товарів з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту за наступний місяць, після закінчення 12 послідовних податкових місяців.

Доводи позивача щодо неотримання спірного рішення, судом до уваги також не приймаються, оскільки, по-перше, на підтвердження відправлення спірного рішення позивачу відповідачем надано список згрупованих внутрішніх відправлень поданих в Київське поштове відділення К-80 з відміткою пошти, по-друге, згідно з листом Північного поштамту м. Києва від 17.04.2012 № 33-5-я-279, рекомендований лист з рекомендованим повідомленням на адресу ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»доставлявся в день надходження у відділення поштового зв'язку, проте під час доставки мешканцем квартири № 277 повідомлено, що ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»за вказаною адресою не знаходиться, у зв'язку з чим, повідомлення про надходження рекомендованого листа було залишено в абонентській скриньці квартири № 277.

Зважаючи на викладене, а також враховуючи, що відповідач прийняв спірне рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «Альянс Граніт ЛТД»в межах повноважень та з дотриманням вимог чинного законодавства, суд приходить до висновку про відсутність належних правових підстав для визнання неправомірними дій ДПІ у Подільському районі м. Києва та скасування спірного рішення.

Згідно ч. 1, 2 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Позивач достатніх беззаперечних доказів в обґрунтування обставин, на яких ґрунтуються його позовні вимоги, суду не надав.

Натомість відповідач довів суду відсутність протиправних дій зі свого боку.

За таких обставин позовні вимоги визнаються судом необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс Граніт ЛТД»відмовити.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

СуддяК.С. Пащенко

Дата ухвалення рішення19.06.2012
Оприлюднено26.06.2012
Номер документу24892231
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4527/12/2670

Ухвала від 24.04.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Постанова від 19.06.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Ухвала від 24.04.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Ухвала від 05.04.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні