Постанова
від 20.06.2012 по справі 5009/68/12
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" червня 2012 р. Справа № 5009/68/12 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоПолякова Б. М. суддівКоваленка В. М., Короткевича О. Є. (доповідач у справі) розглянувши матеріали касаційної скаргиДержавної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2012 року у справі№ 5009/68/12 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Орграф ІТ", м. Київ доТовариства з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн", м. Запоріжжя пробанкрутство за участю представників сторін: не з'явились

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Запорізької області від 17.01.2012 року визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн", м. Запоріжжя банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру у справі та призначено ліквідатором підприємства банкрута ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Орграф ІТ", м. Київ.

Не погоджуючись з вищезазначеним рішенням Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва звернулась до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на постанову суду першої інстанції від 17.01.2012 року.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2012 року Державній податковій інспекції у Голосіївському районі м. Києва відмовлено в прийняті апеляційної скарги на постанову господарського суду Запорізької області від 17.01.2012 року у справі №5009/68/12.

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва не погодилась з рішенням суду апеляційної інстанції та звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2011 року з посиланням на те, що ухвала суду апеляційної інстанціє є необґрунтована та винесена з порушенням вимог законодавства.

Вищий господарський суд України прийняв касаційну скаргу Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2011 року до провадження та призначив касаційну скаргу до розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою суду першої інстанції від 04.01.2012 року порушено провадження по справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн", м. Запоріжжя, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою суду першої інстанції від 10.05.2011 року в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" Товариства з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн", м. Запоріжжя визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Орграф ІТ", м. Київ, зобов'язано ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в межах строку визначеного ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " .

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва звернулась з апеляційною скаргою на постанову господарського суду Запорізької області від 17.01.2012 року по справі № 5009/68/12.

Відмовляючи в прийняті апеляційної скарги Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва суд апеляційної інстанції встановив, що податковий орган не є ані кредитором у справі ані учасником провадження у справі про банкрутство та не надано доказів, що при винесенні оскаржуваної постанови про визнання боржника банкрутом вирішено питання про його права та обов'язки.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК України провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон), норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами Господарського процесуального кодексу України.

Як вбачається із матеріалів справи, постановою господарського суду від 17.01.2012 року Товариства з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн", м. Запоріжжя банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру з урахуванням особливостей ст. 52 Закону.

Нормами ст. 91 ГПК України передбачено, що сторони у справі, прокурор, треті особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Відповідно до норм ч. 6 ст. 106 ГПК України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду можуть подавати сторони та інші учасники судового процесу, зазначені у цьому Кодексі та Законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до абзаців 21, 22 та 6 ст. 1 Закону сторонами у справі про банкрутство є боржник та кредитори (комітет кредиторів), які є учасниками провадження у справі про банкрутство, а кредитором є юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника.

При цьому слід врахувати, що особливості та порядок заявлення кредиторами претензій до відсутнього боржника, що ліквідується в порядку ст. 52 Закону про банкрутство, визначені положеннями п. 5 вказаної статті, а саме ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.

Отже, у справі про банкрутство відсутнього боржника особа, що не являється ініціюючим кредитором, може набути статусу кредитора -сторони у справі про банкрутство після прийняття постанови про визнання банкрутом та у разі звернення із кредиторськими вимогами до боржника.

В касаційній скарзі податкового органу зазначено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн" було зареєстровано в Районній Державній адміністрації 16.11.2005 року, за адресою м. Київ, вул. Горького, 32 станом на 19.03.2012 року облікова справа платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн" знаходиться на обліку в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва. Також зазначає, що обсяг поставок боржника за третій квартал 2011 року становить 10 млн. грн.

В матеріалах справи відсутні докази повідомлення Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Скена дизайн" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в установленому законом порядку.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з доводами зазначеними в касаційній скарзі скаржника про те, що постанова суду першої інстанції про визнання боржника банкрутом прийнята щодо права податкового органу та у випадку незаконного порушення справи про банкрутство порушує права податкової інспекції як контролюючого органу .

Отже, висновки суду апеляційної інстанції про відмову в прийняті апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції ґрунтується на невірному застосуванні норм законодавства в тому числі закону про банкрутство.

Згідно ст.111 7 ГПК України касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що ухвала Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2012 року не відповідає вимогам закону та обставинам справи тому підлягає скасуванню, а справа передачі до Донецького апеляційного господарського суду для здійснення апеляційного провадження.

На підставі вказаного та керуючись ст. ст. 111 7 , 111 9 -111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2012 року у справі № 5009/68/12 задовольнити

2. Ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2012 року у справі №5009/68/12 скасувати та передати справу на розгляд до Донецького апеляційного господарського суду.

Головуючий Б. М. Поляков

Судді В. М. Коваленко

О. Є. Короткевич

Дата ухвалення рішення20.06.2012
Оприлюднено26.06.2012
Номер документу24907780
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/68/12

Ухвала від 05.09.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 11.07.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 13.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Постанова від 20.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 05.04.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 04.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні