Рішення
від 20.06.2012 по справі 19/5014/1281/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20.06.12 Справа № 19/5014/1281/2012

Суддя Косенко Т.В., за участю секретаря судового засідання Хухрянської І.В., розглянувши матеріали справи за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю „Фінансове агентство по збору платежів, м.Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Керуюча компанія „КомЕнерго-Свердловськ", м.Свердловськ Луганської області

про стягнення 10168 грн. 85 коп.

в присутності представників сторін:

від позивача -ОСОБА_1, представник за довіреністю № б/н від 10.06.2012;

від відповідача -представник не прибув.

В С Т А Н О В И В:

Обставини справи: позивачем заявлено вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за договором доручення № 07/02 від 07.02.2011 в сумі 9600 грн. 97 коп. та пені в розмірі 567 грн. 88 коп.

В судовому засіданні 13.06.2012 згідно ст.77 Господарського процесуального кодексу України оголошувалась перерва.

Відповідач відзивом № 262 від 12.06.2012 погодився з сумою боргу 9600 грн. 97 коп., а відносно пені зазначив, що позивачем не надано її розрахунку та не зазначено періоду нарахування.

В судовому засіданні 20.06.2012 представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі, надавши усні пояснення.

Відповідач не скористався наданим йому правом, передбаченим ст.22 Господарського процесуального кодексу України, не забезпечив участі повноважного представника у судовому засіданні, хоча був належним чином повідомлений про час і місце проведення розгляду справи, про що свідчить власноручний підпис його представника Братіщенко В.Г. у бланку запису про оголошення перерви.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, який прибув у судове засідання, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, господарський суд Луганської області встановив наступне.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю „Керуюча компанія „КомЕнерго-Свердловськ" (довіритель, відповідач) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Фінансове агентство по збору платежів" (повірений, позивач) 07.02.2011 був укладений договір доручення №07/02 (далі-договір), за умовами якого повірений за дорученням довірителя приймає на себе зобов'язання за винагороду надати послуги по стягненню заборгованості з фізичних осіб, що отримали послуги з обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій та зобов'язані виконати, але не виконали чи не виконують свої грошові зобов'язання перед довірителем, а також будь-які представники згаданих фізичних осіб, повірені, правонаступники, інші особи, що взяли на себе обов'язок виконати (повністю або частково) фінансові зобов'язання замість згаданих фізичних осіб, або на них покладається законом обов'язок виконати (повністю або частково) грошові зобов'язання замість згаданих фізичних осіб (далі -боржників), зазначених у Реєстрі боржників довірителя (додаток № 1 до договору), а саме: представлення інтересів довірителя у відносинах з боржниками довірителя з питань, пов"язаних із стягненням з зазначених осіб заборгованості; представлення інтересів довірителя з питань, пов'язаних з примусовим стягнення заборгованості з боржників довірителя, у відносинах з правоохоронними органами, судовими органами, іншими державними органами та підприємствами, установами та організаціями різних форм власності (п.1.1 договору).

В розділі 2 договору сторони обумовили порядок надання послуг, в т.ч. не пізніше 10 днів з дати підписання договору довіритель повинен передати повіреному перший реєстр боржників. В подальшому довіритель може надсилати повіреному інші Реєстри боржників для надання повіреним послуг згідно умов договору (п.2.1 договору).

Згідно п.2.5 договору строк надання послуг повіреним даному за договором по боржниках, зазначеним у реєстрі боржників, становить 120 календарних днів від дати одержання ним реєстру боржників.

В розділі 3 сторони встановили права та обов'язки.

Згідно п.3.2.5 договору повірений має право на винагороду за виконання доручення, відповідно до умов протоколу узгодження розміру винагороди повіреного (додаток №6 до договору).

За п.3.3.2 договору довіритель зобов'язався виплачувати повіреному винагороду у розмірі, порядку, формі та строки встановлені цим договором.

Відповідно до п.5.1 договору винагорода повіреного сплачується довірителем один раз на місяць у сумі, вказаній у відповідному акті приймання-передачі наданих послуг (додаток № 5 до договору), підписаному сторонами, відповідно до протоколу узгодження розміру винагороди повіреного та становить відсоткове співвідношення від фактично стягнутої заборгованості, що надійшла на рахунок довірителя в рахунок погашення дебіторської заборгованості конкретного боржника. Розмір винагороди, що визначена цим пунктом договору ,включає 20% ПДВ.

Винагорода повіреного повинна бути сплачена довірителем протягом 3 робочих днів з дати підписання відповідного акту приймання-передачі наданих послуг за цим договором (п.5.3 договору).

Сума винагороди повіреного розраховується на підставі протоколу узгодження розміру винагороди повіреного та з урахуванням того, що строк заборгованості боржника не може бути збільшений в період дії цього договору і фіксується станом на день отримання повіреним реєстру боржників (п.5.4 договору).

В п.6.3 договору сторони домовились, що в разі прострочення довірителем оплати послуг повіреного, довіритель сплачує на користь повіреного неустойку у вигляді пені в розмірі ставки НБУ за кожен день такого прострочення.

Відповідно до п.10.1 договір набуває чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення печатками і діє до 07.12.2011, при цьому, у разі наявності невиконаних зобов"язань на дату припинення дії договору, строк дії цього договору продовжується до повного виконання сторонами своїх зобов"язань по ньому.

На виконання вказаних умов договору позивач надав відповідачу у період з травня по липень 2011 року відповідні послуги на загальну суму 13312,19 грн., що підтверджується актами приймання-передачі (а.с.19-24) та відповідачем не оспорюється.

В передбачений договором строк відповідач надані позивачем послуги оплатив частково, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість в сумі 9600 грн. 97 коп., на яку позивач нарахував пеню в сумі 567 грн. 88 коп., та звернувся з даним позовом до суду.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України підставою виникнення цивільних прав і обов'язків (зобов'язань) є, зокрема, договір.

Статтею 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.1000 Цивільного кодексу України за договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя.

Частиною 1 ст.1002 Цивільного кодексу України передбачено, що Повірений має право на плату за виконання свого обов'язку за договором доручення, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства тощо. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Приписами ст.530 Цивільного кодексу України, зокрема, встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

В п.5.1 та п.5.3 договору сторони визначили строк сплати винагороди повіреного, який відповідачем (довірителем) не був дотриманий.

Крім того позивач звертався до відповідача з претензією про сплату заборгованості (а.с.25), яку відповідач визнав, але задовольнив частково та сплатив 3711 грн. 22 коп.

Відповідно до ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи викладені приписи законодавства та умови договору доручення господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог позивача про стягнення з відповідача заборгованості за договором №07/02 від 07.02.2011 в сумі 9600 грн. 97 коп. та про їх задоволення, оскільки вказана заборгованість підтверджується актами приймання-передачі наданих послуг від 04.05.2011, від 30.06.2011, від 29.07.2011 та відповідачем не оспорюється.

Відповідно до ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно зі ст.611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Оскільки, як зазначив позивач, і це не оспорено відповідачем, останній своєчасно у передбачений п.5.1, п.5.3 договору строк винагороду не оплатив, має місце неналежне виконання відповідачем зобов'язань за спірним договором.

Стаття 216 Господарського кодексу України передбачає відповідальність за порушення у сфері господарювання шляхом застосування господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим кодексом, іншими законами і договором.

Згідно п.1 ст.230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ч.1 ст.546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Частиною 1 ст.549 Цивільного кодексу України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Частинами 2 та 3 вказаної статті визначено, що штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання, а пенею - неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Таким чином, вимога позивача про стягнення з відповідача пені є правомірною, але при здійсненні розрахунку позивач допустився помилки, а саме за період з 09.05.2011 по 23.08.2011 за актом від 04.05.2011 сума пені буде складати 140 грн. 31 коп. та за період з 03.08.2011 по 23.08.2011 за актом від 29.07.2011 сума пені 15 грн. 27 коп., тобто обгрунтованим розміром пені є 155,58 грн., яка і підлягає до стягнення. В решті вимог щодо стягнення пені слід відмовити за безпідставністю.

На підставі викладеного, позовні вимоги підлягають до задоволення частково.

Судовий збір покладається на сторін пропорційно задоволеним вимогам, згідно ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України.

Зайве сплачений позивачем при зверненні з позовом до суду за платіжним дорученням №2047 від 10.05.2012 судовий збір в сумі 31 грн. 50 коп. (1641 -1609,50=31,50) підлягає поверненню позивачу з Державного бюджету України згідно приписів п.1 ч.1 ст.7 Закону України „Про судовий збір", на підставі відповідної ухвали.

У судовому засіданні 20.06.2012 були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Луганської області

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Фінансове агентство по збору платежів", м.Київ, до Товариства з обмеженою відповідальністю „Керуюча компанія „КомЕнерго-Свердловськ", м.Свердловськ Луганської області, задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Керуюча компанія „КомЕнерго-Свердловськ", вул.Тюленіна, б.2, м.Свердловськ Луганської області, код 35562426 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Фінансове агентство по збору платежів", вул.Б.Хмельницького, б.26, офіс 303, м.Київ, код 36468720 заборгованість в сумі 9600 грн. 97 коп., пеню в сумі 155 грн. 58 коп., судовий збір в сумі 1544 грн. 24 коп., видати наказ позивачу.

3. В решті позовних вимог відмовити.

Відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата складання рішення: 25.06.2012.

Суддя Т.В. Косенко

Дата ухвалення рішення20.06.2012
Оприлюднено03.07.2012
Номер документу24929057
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/5014/1281/2012

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Рішення від 20.06.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні