Рішення
від 21.06.2012 по справі 5024/778/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2012 р. Справа № 5024/778/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Александрової Л.І. при секретарі Горголь О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго", м. Херсон

до Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Херсонської області, м. Херсон

про стягнення 1850 грн. 92 коп.

за участі представників:

позивача - ОСОБА_1, юрисконсульт, дов. №07/2075-12 від 03.01.2012 р.

відповідача - не прибув

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення після закінчення розгляду справи.

Позивач звернувся з позовом, яким просить стягнути з розрахункового рахунку відповідача 1850 грн. 92 коп. вартості електричної енергії необлікованої внаслідок порушення Правил користування електричною енергією.

Відповідач був належним чином ухвалою суду від 01 червня 2012 р. повідомлений про час та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення ухвали суду про порушення справи. Проте відповідач правом участі в судовому засіданні не скористався, на вимогу суду відзиву на позовну заяву та витребуваних документів не надав.

Відповідачем після початку розгляду справи до канцелярії суду було подано заяву про відкладення розгляду справи. Вказана заява не могла бути прийнята судом до уваги, оскільки як зазначено вище її було подано до канцелярії суду після початку розгляду справи у судовому засіданні. В судове засідання представник відповідача не прибув, про подану ним заяву суд не повідомив.

Крім того суд зазначає, що копія позовної заяви була надіслана на адресу відповідача позивачем 30.05.2012 року. Судом було завчасно повідомлено відповідача про дату розгляду справи, що зокрема підтверджується його заявою щодо ознайомлення з матеріалами справи поданою до суду ще 15 червня 2012 року.

Подання заяви про відкладення розгляду справи після його початку суд розцінює як неналежне використання свої прав як сторони господарського процесу з метою затягування розгляду справи.

У зв'язку з цим справа, відповідно до ст. 75 ГПК України, розглядається за наявними у ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд

в с т а н о в и в:

Між сторонами укладений договір №2815 від 10.04.2009 року про постачання електричної енергії, відповідно до умов якого позивач зобов'язався постачати відповідачу електричну енергію, а відповідач - розраховуватись за спожиту електричну енергію.

Пунктом 2.1. договору №2815 сторони погодили, що під час виконання умов цього договору, а також при вирішенні всіх питань, що обумовлені Договором, вони зобов'язані керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією.

Пункт 3.16. Правил передбачає, що розрахунковий засіб обліку електричної енергії має бути опломбований на кріпленні кожуха лічильника пломбою з тавром Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, а на затискній кришці - пломбою електропередавальної організації. Пломби з тавром електропередавальної організації мають бути встановлені також на пристроях, що закривають первинні і вторинні кола живлення засобу обліку, приводи і кнопки управління комутаційних апаратів та кришки автоматів, встановлених у цих колах, двері комірок трансформаторів напруги, кришки на зборках і колодках затискачів, випробувальних блоках, лінії зв'язку автоматизованих систем обліку та всі інші пристрої і місця, що унеможливлюють доступ до струмоведучих частин схеми обліку.

Судом встановлено, що 06.08.2007 р. між позивачем та відповідачем складено Акт про опломбування №036190, згідно з яким на СКУ було встановлено пломбу №15925369.

16 квітня 2010 р. представниками ВАТ "ЕК "Херсонобленерго" (яке в подальшому змінило назву на ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" була проведена перевірка дотримання Правил користування електричною енергією відповідачем за адресою: пр. Сенявіна, 5 в м. Херсоні, за результатами якої складено акт №128192 від 16.04.2010 р. про порушення, в якому зазначено про порушення п.п. 3.3., 3.31. ПКЕЕ, а саме - самовільне зняття номерної пломби №15925369 з ЗКУ, що відкриває доступ до струмоведучим частинам до обліку електролічильника.

На засіданні комісії ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" був розглянутий акт №128192 про порушення та визначений обсяг недоврахованої електроенергії, здійснено донарахування на підставі Методики обчислення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ №562 від 04.05.2006р. (надалі Методика) і виставлено позивачу до сплати додатковий рахунок за січень 2012 р. (а.с. 39, 40) на суму 1850,92 грн. Копію з протоколу Комісії №5 від 31.01.2012 року з розрахунком вартості недоврахованої електроенергії та додатковий рахунок за січень 2012 р. були отримані представником відповідача 31.01.2012 року.

Вказаний розрахунок вартості електричної енергії проведений позивачем згідно із п. 2.1. Методики, який передбачає, що остання застосовується у разі пошкодження або відсутності пломб з відбитками тавр енергопостачальника чи інших заінтересованих сторін, індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, складеному в порядку, визначеному Правилами, або в іншому документі, який підтверджує факт пломбування і передачу на збереження приладів обліку, установлених пломб та індикаторів.

Пункт 2.5. Методики передбачає, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у п-п. 1 - 3 п. 2.1. цієї Методики (в т.ч. відсутність встановлених раніше пломб енергопостачальної організації), величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії протягом робочого часу (Wдоб, кВт·год) визначається за формулою Wдоб = P · tдоб · Kв .

До пред'явлення позову рахунок сплачений відповідачем не був, рішення комісії не оскаржене.

Оскільки у добровільному порядку заборгованість за вказаним актом відповідачем сплачена не була, ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" звернулося з позовом до господарського суду Херсонської області.

Стягнення з відповідача на користь позивача вартості спожитої недорахованої електроенергії на суму 1850,92 грн. стало предметом судового розгляду по даній справі.

Відповідно до ст. 27 ЗУ "Про електроенергетику" від 16.10.1997 р. № 575/97-ВР правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку; розкомплектування та пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів; створення перешкод у здійсненні державного енергетичного нагляду та у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики; порушення правил охорони електричних мереж; порушення правил користування енергією; насильницькі дії, які перешкоджають оперативному персоналу та посадовим особам об'єктів електроенергетики виконувати свої службові обов'язки; незабезпечення енергією споживачів, що не допускають порушень своїх обов'язків перед енергопостачальниками.

Актом №128192 від 16.04.2010 р. встановлено наступне правопорушення: самовільне зняття номерної пломби №15925369 з ЗКУ, що відкриває доступ до струмоведучим частинам до обліку електролічильника.

Акт №128192 від 16.04.2010 року складений позивачем за формою згідно вимог п. 6.41. ПКЕЕ, дотримано процедуру розгляду акту згідно 6.42. Правил та прийнято відповідне рішення про донарахування сум.

Відповідно до п. 3.1., 3.3. ПКЕЕ електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами обліку електричної енергії для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.

Розрахункові засоби обліку електричної енергії, технічні засоби контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, засоби вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог ПУЕ, цих Правил та проектних рішень.

Відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Згідно п. 6.40. Правил у разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 N 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 за N 782/12656.

Пунктами 1.1., 1.2. передбачено, що Методика встановлює порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією і поширюється на споживачів електричної енергії та застосовується постачальниками електричної енергії (електропередавальними організаціями) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.

Пунктом 6.41 ПКЕЕ встановлено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, які необхідно вжити для усунення допущених порушень.

Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт підписується представником постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) та представником споживача. У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації).

Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.

Акту про порушення ПКЕЕ підписаний уповноваженим представником відповідача без зауважень та уповноваженим представником позивача, тому він вважається дійсним.

Пунктом 6.42. ПКЕЕ передбачено, що на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків та виписуються споживачу додаткові розрахункові документи для сплати відповідно до законодавства України.

Згідно з вимогами п. 6.43. ПКЕЕ споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Згідно з п. 6. Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії (постанова Кабінету Міністрів України №122 від 08.02.2006 р.) на підставі акта виявлених порушень енергопостачальник розраховує розмір завданих внаслідок викрадення електричної енергії збитків та надсилає споживачеві електричної енергії рахунок для їх оплати. Споживач електричної енергії здійснює оплату зазначених збитків протягом 30 днів після отримання рахунка. У разі відмови споживача відшкодувати збитки підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення збитків здійснюється у судовому порядку.

Відповідач виписаний йому позивачем рахунок не оплатив.

Таким чином, відповідачем внаслідок порушення Правил користування електричною енергією спожито необлікованої електричної енергії вартістю 1850 грн. 92 коп.

Суд звертає увагу на те, що недоврахована електрична енергія є обсягом електричної енергії, використаним відповідачем, однак не врахованим розрахунковими засобами обліку (п. 1.2. Правил). Відповідно, вартість даної енергії за своєю правовою природою є збитками позивача через правопорушення відповідача у сфері електроенергетики.

Відповідно до положень ст. 225 ГК України до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються: вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства; додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб'єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок порушення зобов'язання другою стороною; неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов'язання другою стороною; матеріальна компенсація моральної шкоди у випадках, передбачених законом.

Кабінетом Міністрів України можуть затверджуватися методики визначення розміру відшкодування збитків у сфері господарювання.

Згідно з частиною 1 статті 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Частиною 1 статті 623 ЦК України встановлено, що боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

З огляду на дане та встановлені судом обставини справи, що підтверджують наявність збитків у порядку, визначеному ст. 225 ГК України, ст.ст. 22 і 623 ЦК України, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 44, 49, та ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Херсонської області (пр. Сенявіна, 5, м. Херсон, код ЄДРПОУ 26083443, р/р 35217001005729 в ГУДКУ у Херсонській області, МФО 852010) на користь публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія" "Херсонобленерго" (вул. Пестеля, 5, м. Херсон, код ЄДРПОУ 05396638:

- р/р 26036300020852, у філії Херсонського обласного управління ВАТ "Ощадбанк" № 10021, МФО 352457) - 1850 грн. 92 коп. основного боргу ;

- поточний рахунок 26007010068166 у ПАТ "ВТБ Банк", МФО 321767) - 1609 грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору.

3. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 22.06.2012 р.

Суддя Л.І. Александрова

Дата ухвалення рішення21.06.2012
Оприлюднено02.07.2012
Номер документу24930121
СудочинствоГосподарське
Сутьвідкладення розгляду справи після його початку суд розцінює як неналежне використання свої прав як сторони господарського процесу з метою затягування розгляду справи. У зв'язку з цим справа, відповідно до ст. 75 ГПК України, розглядається за наявними у ній матеріалами. Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд

Судовий реєстр по справі —5024/778/2012

Рішення від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 01.06.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні