Ухвала
від 25.06.2012 по справі 6/178
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


УХВАЛА

25.06.12 Справа № 6/178.

Суддя Василенко Т.А., розглянувши заяву Державного підприємства "Ровенькиантрацит" про заміну стягувача у виконавчому провадженні його правонаступником на стадії виконання наказу господарського суду Луганської області про примусове виконання рішення по справі № 6/178

за позовом Державного підприємства "Ровенькиантрацит", м. Ровеньки Луганської області

до Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств ", м. Стаханов Луганської області

про стягнення 702 010 грн. 58 коп.

за участю представників:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність № 1-3/3д-28 від 30.12.11;

від відповідача - ОСОБА_2, довіреність № 05-250 від 25.01.12.

від "ДТЕК Ровенькиантрацит" - не прибув;

в с т а н о в и в:

Рішенням господарського суду Луганської області від 17.04.2007 по справі № 6/178, позов задоволено повністю, стягнуто з відповідача на користь позивача заборгованість у сумі 702 010 грн. 58 коп., витрати по сплаті державного мита в сумі 7 020 грн. 11 коп., витрати на інформаційне -технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. 00 коп., на виконання вказаного рішення суду видано наказ від 03.05.2007 № 6/178.

Позивач у справі - Державне підприємство "Ровенькиантрацит" звернувся до господарського суду Луганської області із заявою № 39 від 01.06.2012 про заміну сторони у виконавчому провадженні, а саме стягувача -ДП "Ровенькиантрацит" на ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" на стадії виконання наказу господарського суду Луганської області від 03.05.2007 № 6/178.

Представником позивача в судовому засіданні надані письмові пояснення, за якими останній повідомляє про сплату відповідачем частини боргу в сумі 702 010 грн. 58 коп.

Таким чином, на момент підписання передавального акту № 3/РА від 01.12.2011 дебіторська заборгованість ДП "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств" перед ДП "Ровенькиантрацит" складала 7 138 грн. 11 коп.

ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" явку повноважного представника в судове засідання не забезпечило, хоча про дату та час слухання справи було повідомлено належним чином.

За результатами розгляду заяви № 39 від 01.06.2012 про заміну сторони у виконавчому провадженні, дослідження наявних у справі доказів, суд дійшов висновку, що дана заява не підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України (концесієдавець) та ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" (концесіонер) було укладено концесійний договір від 01.12.2011.

Відповідно до п.1 вказаного договору Концесієдавець надає Концесіонеру на платній та строковій основі право на управління (експлуатацію) цілісним майновим комплексом ДП "Ровенькиантрацит", та на добудову об'єктів незавершеного будівництва у складі цілісного майнового комплексу підприємства на умовах взяття Концесіонером на себе зобов'язання щодо використання цілісного майнового комплексу підприємства та об'єктів незавершеного будівництва у складі цілісного майнового комплексу підприємства, для комплексного забезпечення задоволення громадських потреб.

Відповідно до п.2 Концесійного договору цілісним майновим комплексом підприємства є майно, що складається з державного майна, яким підприємство наділене на праві господарського відання, а також державного майна, яке придбане підприємством станом на 30.04.2011р., дату інвентаризації майна підприємства, у власність при здійсненні господарської діяльності на базі майна, попередньо отриманого у господарське відання (основні засоби, у тому числі незавершене будівництво, нематеріальні активи), та яке відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку об'єктів права державної власності, які можуть надаватись в концесію»від 11.12.1999р. №2293 забезпечує комплексне надання послуг у сферах господарської діяльності: пошук, розвідка, видобування корисних копалин, надання послуг у житлово-експлуатаційній сфері, використання об'єктів соціально-культурного призначення.

У п.33.4 Концесійного договору визначено, що Концесієдавець не пізніше трьох днів з моменту надання підприємством належним чином оформлених передавальних актів готує на підставі цих передавальних актів зведений акт приймання-передачі майна у складі об'єкта концесії, майна, яке передається Концесіонеру за цим договором на відповідальне зберігання, утримання під час концесії відповідно до п.3 цього договору, а також майнових та немайнових прав та обов'язків, між Концесієдавцем та Концесіонером, підписаний зі свого боку, надає його на підписання Концесіонеру.

На підставі п. 33.7. Концесійного договору Концесіонер набуває право на майно, майнові та немайнові права та обов'язки, визначені у передавальних актах, передбачених у п.п.33.1 цього пункту договору, з дати підписання Концесієдавцем та Концесіонером Зведеного Акта приймання-передачі майна.

Пунктом 33.8. Концесійного договору передбачено, що Концесіонер є правонаступником підприємства за майновими та немайновими правами та обов'язками, які сформувалися у підприємства станом на дату укладення між сторонами Договору та передані Концесіонеру за зведеним актом приймання-передачі майна, передбаченим п.33.4 цього пункту договору, з моменту його укладення між сторонами.

До матеріалів справи позивачем надано зведений акт приймання-передачі майна підписаний Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" відповідно до п.33.4 концесійного договору від 01.12.2011.

Крім цього, представником позивача в судовому засіданні надано підписаний між ДП "Ровенькиантрацит" та ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" передавальний акт № 3/РА від 01.12.2011, відповідно до якого дебіторська та кредиторська заборгованість, яка сформувалася у ДП "Ровенькиантрацит" станом на 01.12.2011 передається Концесіонеру відповідно до концесійного договору від 01.12.2011, укладеного між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит". Згідно даних цього акту, ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" передано дебіторську заборгованість Державного підприємства "Луганська обласна дирекція з ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств" в сумі 7 138 грн. 10 коп., проте, у графі №4 «Вид правовідносин, майнові та немайнові права за якими передаються Підприємством Концесіонеру, реквізити договору, якщо правовідносини є договірними»зазначено договір №35у/03 від 18.07.2003, тоді як, в рамках справи №6/178 розглядався спір про стягнення заборгованості за договором №311Д/06 від 14.03.2006.

Згідно із ч. 1 ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Аналогічна за змістом норма закріплена і у ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", згідно якої у разі вибуття однієї з сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Зазначеною статтею Господарського процесуального кодексу України передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (ст.ст. 512, 520 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

2) правонаступництва;

3) виконання обов'язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);

4) виконання обов'язку боржника третьою особою.

Згідно ст. 514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на обґрунтування своїх вимог або заперечень.

В даному випадку, ДП "Ровенькиантрацит" не було надано до суду доказів, що підтверджують факт правонаступництва ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" в частині вимог про стягнення заборгованості саме за договором №311Д/06 від 14.03.2006.

З огляду на вищенаведене, заяву Державного підприємства " Ровенькиантрацит" про заміну сторони у виконавчому провадженні, слід залишити без задоволення.

Керуючись ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", ст. ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. Заяву Державного підприємства "Ровенькиантрацит" про заміну сторони у виконавчому провадженні № 39 від 01.06.2012 залишити без задоволення.

2. Відмовити Державному підприємству "Ровенькиантрацит" у заміні сторони у виконавчому провадженні.

Суддя Т.А. Василенко

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення25.06.2012
Оприлюднено03.07.2012
Номер документу24944831
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/178

Ухвала від 12.10.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Ухвала від 02.12.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Ухвала від 10.02.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Ухвала від 23.01.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Ухвала від 31.12.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Ухвала від 24.11.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні