Постанова
від 30.01.2012 по справі 0670/81/12
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 0670/81/12

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2012 р. о 15 год. 03 хв. м. Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Фещук А.В.,

при секретарі судового засідання Костарчуку О.Ф.,

за участю:

представника позивача: ОСОБА_1 (за довіреністю від 03.01.2012 року),

представник відповідача - не з'явився,

прокурора відділу прокуратури Житомирської області - Вихристюк О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду за адресою: 10014, місто Житомир, вул. Мала Бердичівська, 23, адміністративну справу за позовом Овруцького міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Овруцької міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства "Древконтракт" про стягнення 759,98грн.,-

встановив :

У січні 2012 року Овруцький міжрайонний прокурор звернувся до суду в інтересах держави в особі Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Овруцької міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з позовом до Приватного підприємства "Древконтракт" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності у сумі розміром 759,98 грн.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила адміністративний позов задовольнити.

Прокурор відділу прокуратури Житомирської області позовні вимоги підтримала та просила задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Причин неявки суду не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не надсилав. Письмових заперечень проти адміністративного позову до суду не надав.

Суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача та прокурора, дослідивши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до статті 14 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування страхові фонди є органами, які здійснюють керівництво та управління окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, провадять збір та акумулювання страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечують фінансування виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням та здійснюють інші функції згідно з затвердженими статутами.

Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі - Закон) визначені правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з вагітністю та пологами, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їх сімей.

Судом встановлено, що Приватне підприємство "Древконтракт" є юридичною особою, зареєстроване Овруцькою районною державною адміністрацією Житомирської області 02.07.2001 року, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності, код ЄДРПОУ 31552440, є платником страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідачем до Овруцької міжрайонної виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності подано звіт за 1 квартал 2010 року, де самостійно відображено заборгованість на кінець звітного періоду.

Згідно з розділом 1 Методичних рекомендацій по заповненню звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП та додатка до нього за формою Ф14, затверджених постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18 травня 2006 року №48, у Звіті проставляються дані за всіма передбаченими Звітом показниками за звітний квартал та наростаючим підсумком з початку звітного (фінансового) року. Отже, згідно з даними звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за 1 квартал 2010 року сума заборгованості за Приватним підприємством "Древконтракт" перед органом Фонду становить 1961,75грн.

На підставі звітних даних за формою Ф4-ФСС з ТВП за 1 квартал 2010 року та Акта звірки взаємних розрахунків станом на 01.07.2011 року Приватне підприємство "Древконтракт" має прострочену заборгованість перед органом Фонду в сумі 1961,75грн., з яких 1201,77 грн. - відповідно до постанови Житомирського окружного адміністративного суду від 18.12.2009 року стягнуто на користь позивача.

З огляду на викладене, на час розгляду справи заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності перед позивачем складає 759,98 грн.

У відповідності до статті 9 Закону Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Відповідно до статті 22 Закону платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є страхувальники та застраховані особи.

Згідно з пункту 2 частини 2 статті 27 Закону страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Строк сплати страхових внесків встановлений ст.23 Закону і проводиться один раз на місяць у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період в розмірі різниці між нарахованим для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

На підставі частини 1 статті 50 Закону матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, застрахованим особам, зазначеним у частині першій статті 6 цього Закону, призначаються та надаються за основним місцем роботи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків (крім видів матеріального забезпечення, передбачених пунктами 1, 2 статті 34 цього Закону, яке надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України).

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Відповідно до п.7 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Доказів сплати боргу у добровільному порядку в сумі 759,98 грн. відповідачем суду не надано.

Згідно з частиною 2 статті 30 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Оскільки протягом встановленого законом строку та на час розгляду справи сума самостійно визначених відповідачем страхових внесків сплачені не були, тому вони підлягають стягненню з нього.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 23, 94, 158, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд, -

постановив :

Позовні вимоги Овруцького міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Овруцької міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства "Древконтракт" про стягнення 759,98 грн., - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "Древконтракт" (ЄДРПОУ 31552440) на користь Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Овруцької міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (розрахунковий рахунок 25605321 у ЖОД "Райффайзен банк Аваль", МФО 311528, ЄДРПОУ 26062441) заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 759 (сімсот п'ятдесят дев'ять) грн. 98 (дев'яносто вісім) коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною 4 статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя: А.В. Фещук

Повний текст постанови виготовлено 04 лютого 2012 року.

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено05.07.2012
Номер документу24954482
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0670/81/12

Ухвала від 15.11.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Постанова від 30.01.2012

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Фещук Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні