Постанова
від 25.06.2012 по справі 1570/3488/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/3488/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2012 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Токмілової Л.М.

розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Татарбунарському районі Одеської області до відкритого акціонерного товариства «Дунайводбуд-18»про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

05 червня 2012 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Татарбунарському районі Одеської області до відкритого акціонерного товариства «Дунайводбуд-18»з позовними вимогами, щодо стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, на суму в розмірі 14184 грн. 18 коп., посилаючись на те, що згідно отриманих повідомлень про суму відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсій, виплаченої пенсіонеру, який працював на ВАТ «Дунайводбуд-18», останнє повинно відшкодувати заборгованість на загальну суму 14184 грн. 18 коп. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем погашена не була, позивач був змушений звернутися до суду з вказаним позовом.

Позивач в судове засідання не прибув, але 25 червня 2012 року надіслав до суду клопотання, в якому просить суд розглядати справу без участі представника позивача.

Відповідач у судове засідання не з'явився, його позиція щодо позову не відома, оскільки він заперечень на позовну заяву не подав та повноважного представника у судове засідання не направив. Про місце, час та дату судового розгляду справи відповідача було повідомлено належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 28).

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час в місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Отже, згідно вимог ч.6 ст. 128 КАС України, справа розглянута в порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відкрите акціонерне товариство «Дунайводбуд-18» перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Татарбунарському районі Одеської області за № 01035785, як платник страхових внесків.

З 01.01.2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який визначив принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Пунктом 2 розділу XV «Прикінцеві положення»Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»(далі -Закон № 1058-IV) встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058-IV в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом «Про пенсійне забезпечення»(далі -Закон № 1788-XII). При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Судом встановлено, що на підставі довідки, що уточнюють особливий характер роботи або умови праці, необхідної для призначення пільгової пенсії, ОСОБА_1 було призначено пенсію на пільгових умовах за Списком № 2.

За період з лютого 2012 року по травень 2012 року ВАТ «Дунайводбуд-18» по Списку №2 має заборгованість у сумі 14184 грн. 18 коп., що підтверджується копіями розрахунків (а.с. 11-13), загальним розрахунком заборгованості по відшкодуванню суми пенсії (а.с.6).

Сума боргу на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до пунктів "б" - "з" Закону України «Про пенсійне забезпечення»за вищезазначений період становить 14184 грн. 18 коп.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, п. 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»від 19.12.2003 року № 21-1 підприємства, на яких працівники вийшли на пенсію на пільгових умовах, здійснюють відшкодування коштів Пенсійному фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем були направлені відповідачу розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (а.с. 7-10).

Проте, відповідач не сплатив до управління Пенсійного фонду України зазначені в повідомленнях суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чим порушив пп. 6.8 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, відповідно до якого підприємства щомісяця до 25 числа зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином, станом на 10.05.2012 року відповідач має заборгованість перед позивачем по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 в розмірі 14184 грн. 18 коп.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Татарбунарському районі Одеської області є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»від 19.12.2003 року № 21-1, Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ст.ст. 2, 7, 8, 9, 14, 70, 71, 79, 86, 128, 158 -163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Татарбунарському районі Одеської області до відкритого акціонерного товариства «Дунайводбуд-18»про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій -задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства «Дунайводбуд-18»(68100, Одеська область, Татарбунарський район, м.Татарбунари, вул. Князева, буд.41 код ЄДРПОУ - 01035785) на користь Управління Пенсійного фонду України в особі Управління Пенсійного фонду України в Татарбунарському районі (68100, Одеська область, м.Татарбунари, вул.Котовського, 14, р/рахунок 25602301024019 в філія -Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 388379, код 24532374) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 14184 грн. 18 коп. (чотирнадцять тисяч сто вісімдесят чотири гривні вісімнадцять копійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги на постанову суду одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя Л.М.Токмілова

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.06.2012
Оприлюднено04.07.2012
Номер документу24955842
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/3488/2012

Ухвала від 20.03.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 11.02.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Постанова від 25.06.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 07.06.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні