Постанова
від 15.05.2012 по справі 2-а/1970/1886/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/1886/12

"15" травня 2012 р. Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої Дерех Н.В.

при секретарі Вальчук І.М.

за участю:

представника позивача Мартинюка Т.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Підволочиському районі до Приватного підприємства «Екогазбуд»про стягнення заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами,

в с т а н о в и в:

Державна податкова інспекція у Підволочиському районі (надалі - позивач, ДПІ у Підволочиському районі) звернулася до суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства «Екогазбуд»(надалі -відповідач, ПП «Екогазбуд») про стягнення заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами на загальну суму 7135 грн. 05 коп. шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих приватне підприємство «Екогазбуд» та за рахунок готівки.

Представник позивача Державної податкової інспекції у Підволочиському районі в судовому засіданні позов підтримав та просив його задовольнити, оскільки Приватне підприємство «Екогазбуд»перебуває на обліку як платник податків і зобов'язане їх сплачувати своєчасно та в повному обсязі, однак за відповідачем виникла заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами на загальну суму 7135 грн. 05 коп., а саме по податку на прибуток приватних підприємств в сумі - 7135,05 грн. ( в тому числі 7070,00 грн. -основний платіж та 67,05 грн. - пеня), які підприємство добровільно не погашає, а тому просить стягнути заборгованість в примусовому порядку.

Представник відповідача Приватного підприємства «Екогазбуд»в судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином, не повідомив причини неприбуття та не подав заяви про розгляд справи за його відсутності. Тому суд вважає, що справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Суд, заслухавши у судовому засіданні представника позивача, дослідивши представлені докази по справі у їх сукупності, приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а отже, підлягають до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Стаття 10 Закону України „Про державну податкову службу в Україні" передбачає, що органи державної податкової служби здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів).

Порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів) регулюється нормами Податкового кодексу України (надалі - ПК України).

Приватне підприємство «Екогазбуд»зареєстроване як юридична особа Підволочиською районною державною адміністрацією 21 січня 1997 року. Відповідач взятий на податковий облік 23.01.1997 року за №01-28/10.

На даний час відповідач перебуває на обліку у податковій інспекції як платник податків і відповідно до ст.67 Конституції України та ст. 36 ПК України на нього покладений обов'язок сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Пунктом 41.1.1. пункту 41.1. статті 41 ПК України передбачено, що органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2. пункту 41.1. статті 41 ПК України, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Згідно п.102.4 ст.102 ПК України податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу.

Станом на 26.04.2012 р. за ПП «Екогазбуд»залишається заборгованість, перед бюджетом на загальну суму 7135,05 грн., що підтверджується довідкою про наявність податкового боргу та обліковою карткою. Податок на прибуток приватних підприємств на суму 7135,05 грн.: в тому числі: основний платіж - 7070,00 грн., пеня - 67,05 грн.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.1. ст. 59 ПК України), що і було зроблено контролюючим органом.

Станом на дату пред'явлення даного позову податкова вимога форми «Ю»№28 від 23.02.2012 року не знаходиться в процесі оскарження, не скасована та не визнана недійсною повноважними органами, а відтак є чинною та підлягає виконанню.

Пунктом 95.4. статті 95 ПК України визначено, що орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Згідно пп.20.1.18. п. 20.1. ст. 20 ПК України, органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду.

Приймаючи до уваги, що відповідач станом на день розгляду спору суму податкового боргу не сплатив, позов про стягнення заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 72, 160-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути з Приватного підприємства «Екогазбуд» (вул. І. Франка, 18, смт. Підволочиськ, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 24621764) заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами на загальну суму 7135 (сім тисяч сто тридцять п'ять) грн. 05 коп., шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих Приватне підприємство «Екогазбуд» та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10 денний строк з дня постановлення постанови апеляційної скарги у порядок і строки, передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо вона не скасована, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Копію постанови направити відповідачу Приватному підприємству «Екогазбуд».

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя Дерех Н.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.05.2012
Оприлюднено05.07.2012
Номер документу24956344
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/1886/12

Ухвала від 04.05.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Постанова від 15.05.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні