Ухвала
від 21.06.2012 по справі 5/27-59а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" червня 2012 р. м. Київ К-12323/08

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі суддів:

Гордійчук М.П., Гончар Л.Я., Конюшка К.В.

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Любомльагрохім" на ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 05 червня 2008 року у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Любомльському районі Волинської області до Відкритого акціонерного товариства "Любомльагрохім" про відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій" в сумі 518,87 гривень, -

в с т а н о в и л а:

У січні 2008 року Управління Пенсійного фонду України в Любомльському районі Волинської області звернулося до суду з позовом про відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій" в сумі 518,87 гривень.

Постановою господарського суду Волинської області від 11 березня 2008 року позов задоволено.

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 05 червня 2008 року Відкритому акціонерному товариству "Любомльагрохім" відмовлено у поновленні строку на апеляційне оскарження та апеляційну скаргу залишено без розгляду на підставі ст. 186 КАС України.

Не погоджуючись з судовим рішенням суду апеляційної інстанції, відповідач подав касаційну скаргу і просить його скасувати та направити справу на новий апеляційний розгляд. При цьому він посилається на порушення апеляційним судом норм процесуального права.

Справа по суті апеляційним судом не розглядалась.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судами першої і апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Постановою господарського суду Волинської області від 11 березня 2008 року позов задоволено.

Відповідно до частини ч. 3 ст. 186 КАС України (в редакції, що діяла на час розгляду справи), заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу -з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Відповідно до ч. 6 ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга, подані після закінчення строків, встановлених цією статтею, залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється відповідна ухвала.

Як стверджує сам представник позивача був присутній від час проголошення вступної та резолютивної частини судового рішення 11 березня 2008 року, проте апеляційну скаргу подано тільки 26 березня 2008 року року, без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження разом з клопотанням про поновлення.

Таким чином, апелянтом подано апеляційну скаргу з пропуском десятиденного строку з моменту проголошення судового рішення без вчасного подання попередньо заяви про апеляційне оскарження.

Колегія суддів погоджується з висновком апеляційного суду про те, що відповідач мав можливість в строк, передбачений Законом подати заяву про апеляційне оскарження, проте нею не скористався.

Оскільки відповідачем було порушено строки на апеляційне оскарження без поважних причин, то апеляційний суд правомірно ухвалою від 05 червня 2008 року відмовив відповідачу у поновленні строку на апеляційне оскарження та апеляційну скаргу залишив без розгляду на підставі п. 6 ст. 186 КАС України.

Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що при розгляді справи судом апеляційної інстанції допущено порушення норм процесуального права, які передбачені ст.ст. 225 -229 Кодексу адміністративного судочинства України як підстави для зміни, скасування судового рішення, залишення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 222, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

ухвалила:

Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Любомльагрохім" залишити без задоволення.

Ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 05 червня 2008 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через 5 днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та порядку, які встановлені ст. ст. 237, 238, 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя М.П. Гордійчук

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення21.06.2012
Оприлюднено04.07.2012
Номер документу24962391
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5/27-59а

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко Валентина Леонтіївна

Ухвала від 21.06.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гордійчук М.П.

Ухвала від 14.06.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гордійчук М.П.

Ухвала від 21.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I.Ю.

Ухвала від 01.02.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні