Рішення
від 26.06.2012 по справі 5021/680/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.06.12 Справа № 5021/680/12.

За позовом Виробничо-торгівельного колективного підприємства "Роменський

меблевий комбінат", м. Ромни

до відповідача Роменської міської ради Сумської області

третя особа Товариства з обмеженою відповідальністю "Кондор", м. Ромни

про визнання незаконним та скасування рішення

СУДДЯ ЗРАЖЕВСЬКИЙ Ю.О.

Представники сторін:

Від позивача - ОСОБА_2 за довіреністю від 27.07.2010р.

Від відповідача - не з'явився

Від третьої особи - не з'явився

При секретарі судового засідання Логоші О.М.

Суть спору: позивач просить суд визнати незаконним та скасувати пункт 7 рішення 16 сесії Роменської міської ради Сумської області 6 скликання «Про розгляд земельних питань» від 25.11.2011 року.

Відповідач відзив на позовну заяву суду не надав, в засідання суду не з'явився, хоча про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином. Ухвала суду 18.05.2012р. про призначення до розгляду даної справи в засідання суду отримана відповідачем 23.05.2012р., ухвала від 08.06.2012р. про відкладення розгляду даної справи отримана відповідачем 08.06.2012р., про що свідчать підписи на поштових повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 32, 41).

Розглянувши матеріали справи та дослідивши наявні докази по справі, що мають значення для вирішення спору по суті, суд встановив, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

15 червня 1998 року Виробничо-торгівельному колективному підприємству «Роменський меблевий комбінат» видано Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії СМ № 00023, зареєстрований в Книзі записів актів на право постійного користування землею за № 23, відповідно до якого підприємству надано у постійне користування земельну ділянку площею 2,323 га за адресою: АДРЕСА_1 для розміщення і експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель і споруд відповідно до рішення Роменської міської ради народних депутатів від 22 квітня 1998 року №150.

24 жовтня 2001 року виконавчим комітетом Роменської міської ради Сумської області прийнято рішення № 422 «Про розгляд земельних питань», пунктами 10, 10.1 якого затверджено проект відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю «Кондор» площею 0,0430 га по АДРЕСА_1 для здійснення комерційної діяльності. Дану земельну ділянку надано ТОВ «Кондор» в тимчасове користування на умовах оренди терміном на 5 років для здійснення комерційної діяльності.

Пунктом 7 рішення 16 сесії Роменської міської ради Сумської області 6 скликання «Про розгляд земельних питань» від 25 листопада 2011 року вирішено внести зміни в рішення виконавчого комітету Роменської міської ради № 422 від 24.10.2001р. «Про розгляд земельних питань» в пункти 10, 10.1., який викладено в новій редакції, а саме: «затвердити проект відведення земельної ділянки ТзОВ «Кондор» для здійснення комерційної діяльності по АДРЕСА_1 (Жовтневої революції) площею 0,0430 га.; надати ТзОВ «Кондор» земельну ділянку площею 0,0430 га по АДРЕСА_1 (Жовтневої революції) в тимчасове користування на умовах оренди терміном на 5 років для здійснення комерційної діяльності та вилучивши земельну ділянку площею 0,0430 га із земель ВТКП «Меблевий комбінат».

У відповідності до ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Статтею 16 Закону України «Про оренду землі» укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку.

Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є: добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Згідно зі ст.ст. 142, 149 Земельного кодексу України право постійного користування землею припиняється в разі добровільної відмови від права постійного користування землекористувачем та у разі вилучення для суспільних та інших потреб за рішенням органів місцевого самоврядування у разі згоди землекористувача.

Як зазначив в судовому засіданні представник позивача, згоди на вилучення земельної ділянки ним не надавалось.

Рішенням Конституційного Суду України від 22.09.2005 року 2005 у справі №5-РП/2005 визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення пункту 6 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого, організаційного та фінансового забезпечення; положення пункту 6 Постанови Верховної Ради України "Про земельну реформу" від 18 грудня 1990 року № 563-ХП з наступними змінами в частині щодо втрати громадянами, підприємствами, установами і організаціями після закінчення строку оформлення права власності або права користування землею раніше наданого їм права користування земельною ділянкою.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 року № 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» встановлено, що раніше видані державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю та державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб.

В ході судового розгляду даної справи судом встановлено, що Роменською міською радою рішення про вилучення у ВТКП «Роменський меблевий комбінат» земельної ділянки площею 0,0430га не приймалося.

Виходячи з приписів ст. 19 ч. 2 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Окрім цього, при прийнятті рішення 16 сесії Роменської міської ради Сумської області 6 скликання «Про розгляд земельних питань» від 25 листопада 2011 року про внесення змін в рішення виконавчого комітету Роменської міської ради Сумської області № 422 від 24 жовтня 2001 року «Про розгляд земельних питань» шляхом викладення пунктів 10, 10.1 в новій редакції не враховано обставини, встановлені судовим рішенням в господарській справі, що набрало законної сили. Так, рішенням господарського суду Сумської області від 12 липня 2011 року у справі № 5021/966/2011 позовні вимоги ФОП ОСОБА_3 до ВТКП «Роменський меблевий комбінат», треті особи: Управління Держкомзему у місті Ромни, Роменська міська рада Сумської області про визнання недійсним державного акту на право постійного користування земельною ділянкою від 15.06.1998р., виданого ВТКП «Роменський меблевий комбінат» та відсутності права користування земельною ділянкою позов задоволено частково; визнано відсутність права у Виробничо-торгівельного колективного підприємства «Роменський меблевий комбінат» користування земельною ділянкою площею 0,0430 га за адресою АДРЕСА_1; в іншій частині позову - відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 4 жовтня 2011 року у справі № 5021/966/2011 рішення господарського суду Сумської області від 12 липня 2011 року у справі №5021/966/2011 скасовано та прийнято нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.

Постановою Вищого господарського суду України від 27 грудня 2011 року у справі №5021/966/2011 касаційну скаргу ФОП ОСОБА_3 залишено без задоволення, а постанову Харківського апеляційного господарського суду від 4 жовтня 2011 року у справі №5021/966/2011 - без змін.

В силу ст. 35 Господарського процесуального кодексу України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), за винятком встановлених рішенням третейського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Нормами ст.25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Відповідно до пункту 15 частини 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання скасування актів виконавчих органів ради, які не відповідають Конституції чи законам України, іншим актам законодавства, рішенням відповідної ради, прийнятим у межах її повноважень.

Згідно ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

За приписами ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб

Статтею 21 Цивільного кодексу України унормовано, що суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Враховуючи, що рішення про вилучення у ВТКП «Роменський меблевий комбінат» земельної ділянки площею 0,0430 га не приймалося і ВТКП «Роменський меблевий комбінат» використовує земельну ділянку площею 2,323 га за адресою: АДРЕСА_1 відповідно до Державного акту на право постійного користування землею від 15 червня 1998 року, серія СМ №00023, який зареєстровано в Книзі записів актів на право постійного користування землею за №23, суд вважає, що рішення Роменської міської ради Сумської області про вилучення земельної ділянки площею 0,0430 га із земель ВТКП «Меблевий комбінат» є незаконним, немотивованим та прийнятим з порушенням вимог ст.ст.141, 142, 149 Земельного кодексу України.

Суд вважає, що реалізуючи відповідні повноваження, державні органи або органи місцевого самоврядування вступають з юридичними та фізичними особами у цивільні та господарські правовідносини. Отже, у таких відносинах держава або територіальні громади є рівними учасниками земельних відносин з іншими юридичними та фізичними особами, у тому числі з суб'єктами підприємницької діяльності.

Відносини, пов'язані з набуттям та реалізацією громадянами, юридичними особами прав на земельні ділянки та з цивільним оборотом земельних ділянок, ґрунтуються на засадах рівності сторін і є цивільно-правовими.

Крім того суд вважає, що індивідуальні акти органів держави або місцевого самоврядування, якими реалізовуються волевиявлення держави або територіальної громади як учасника цивільно-правових відносин і з яких виникають, змінюються, припиняються цивільні права і обов'язки, не належать до правових актів управління, а спори щодо їх оскарження мають приватноправовий характер, тобто справи у них підвідомчі господарським судам.

З огляду на викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню, а пункт 7 рішення 16 сесії Роменської міської ради Сумської області 6 скликання «Про розгляд земельних питань» від 25.11.2011 року визнається недійсним.

Відповідно до ст. 44, 49 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню витрати позивача по сплаті судового збору в сумі 1 073 грн. 00 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсним пункт 7 рішення 16 сесії Роменської міської ради Сумської області 6 скликання «Про розгляд земельних питань» від 25 листопада 2011 року.

3. Стягнути з Роменської міської ради Сумської області (42000, Сумська область, м. Ромни, б. Шевченка, 2, код ЄДРПОУ 35425618) на користь Виробничо-торгівельного колективного підприємства "Роменський меблевий комбінат" (42000, Сумська область, м. Ромни, 1-й пров. Свободи, 10, код ЄДРПОУ00275079) 1 073 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Повне рішення складено 02.07.2012 року.

Дата ухвалення рішення26.06.2012
Оприлюднено04.07.2012
Номер документу24968698
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/680/12

Рішення від 26.06.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 18.05.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні