Постанова
від 27.06.2012 по справі 2а/0570/6309/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 червня 2012 р. Справа № 2а/0570/6309/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Череповський Є.В.

при секретарі Пригода О.В.

представника позивача Медведєв М.Ю.,

представник відповідача не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного Фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю "Племінні ресурси Донбаса"про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 386,79 гривень, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Племінні ресурси Донбаса"про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 386,79 гривень .

В обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідач є страхувальником і платником страхових внесків та зареєстрований у Ворошиловському районі міста Донецька.

Внаслідок порушення ст. ст. 17, 18, 20, 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків за період з червня по липень 2008 року в розмірі 386,79 гривень, яка до теперішнього часу не сплачена.

На підставі викладеного просив стягнути з відповідача заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 386,79 гривень.

Представник позивача в судовому засіданні підтримала позовні вимоги та просила суд задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час, дату та місце судового розгляду повідомлений належним чином, про що свідчить розписка, яка є в матеріалах справи. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило. Думка стосовно заявлених позовних вимог суду невідома.

За таких підстав і відповідно до ст.128 КАС України суд визнав можливим розглянути справу за відсутності представника позивача та відповідача, та на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що відповідач зареєстрований у Ворошиловському районі міста Донецька як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до ст. 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, регулюються виключно Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 від 09.07.2003р.

Виключно цим Законом визначаються порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Загальнообов'язкове державне пенсійне страхування здійснюється за принципами рівноправності щодо виконання обов'язків стосовно сплати страхових внесків та відповідальності суб'єктів системи пенсійного страхування за порушення норм цього Закону, а також невиконання або неналежного виконання покладених на них обов'язків.

Згідно п.1 ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058, страхувальниками є - підприємства, установи, організації, об єднання громадян, профспілки, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договором цивільно-правового характеру.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058, вказані страхувальники є платниками страхових внесків до Пенсійного фонду.

Відповідно до ст. 18 зазначеного Закону страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є цільовим загальнообов'язковим платежем і підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно абз. 1 п.1 ст.58 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання та інші функції передбачені цим законом та статутом Пенсійного фонду.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІV від 09.07.2003 року, яка регламентує права і обов'язки страхувальників та п. 6 ст. 20 Закону, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески, а саме, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 зазначеного Закону, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Частиною 6. ст. 20 зазначеного Закону встановлено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Базовим звітним періодом для відповідача, з врахуванням п. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» є календарний місяць.

При цьому в разі здійснення протягом базового звітного періоду виплат (виплати доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, страхувальники одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати (дохід).

Частиною 2. ст. 106 зазначеного Закону встановлено, що Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно пп. 5. п.2.2 та пп.6 п.2.3 Положення «Про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30 квітня 2002 р. № 8-2 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 25 лютого 2008 р. № 5-5) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 травня 2002 р. за № 442/6730 встановлено що Управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах:

- контролює надходження страхових внесків та інших платежів до Фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності нарахування та сплати страхових внесків, призначення (перерахунку) і виплати пенсій, щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду та інших джерел, визначених законодавством, цільового використання коштів Фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій;

- має право стягувати з платників страхових внесків їх несплачені суми.

Судом встановлено, що відповідач не сплатив страхові внески за період з червня по липень 2008 року в розмірі 386,79 гривень, що підтверджено розрахунками суми страхових внесків.

Загальна сума боргу відповідача складає 386,79 гривень.

Відповідно до абз. 8 ч.3 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у разі несплати страхувальником суми недоїмки орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

До теперішнього часу сума заборгованості відповідачем не сплачена.

Враховуючи викладене та положення Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України, затвердженої Постановою правління ПФУ № 21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції за № 64/8663 від 16.01.2004 року, яка визначає процедуру реєстрації та обліку платників внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету ПФУ підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності і господарювання, суд вважає, що даний позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалено на користь сторони - суб'єкта владних повноважень, судовий збір з відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень, не стягується.

На підставі викладеного, п. 6 ч. 2 ст. 17, п. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІV від 09.07.2003 року, ст. 67 Конституції України, Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції за № 64/8663 від 16.01.2004 року.

Керуючись статтями, 94, 86, 158-163 Кодексу адмністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного Фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю "Племінні ресурси Донбаса"про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 386,79 гривень - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Племінні ресурси Донбаса" (83001, м. Донецьк , вул. Червоногвардійська, 76, ЄДРПОУ 20345020) на користь Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька (83015, м. Донецьк, пр.-т. Миру, 10 ЄДРПОУ 20377072) заборгованість зі страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з червня по липень 2008 року в розмірі 386,79 гривень (триста вісімдесят шість) гривень 79 копійки

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засіданні 27 червня 2012 року.

Постанова в повному обсязі виготовлена 02 липня 2012 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Донецького апеляційного адміністративного суду.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною 4 статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Череповський Є.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.06.2012
Оприлюднено05.07.2012
Номер документу24970945
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/6309/2012

Постанова від 27.06.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 31.05.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні