Рішення
від 22.06.2012 по справі 420/1811/12
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 420/1811/12

Провадження № 2/420/642/12

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

22 червня 2012 року Криворізький районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Бондарчука Г. Д.

при секретарі Ференц Я. З.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Чкаловської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області про визнання права власності на земельні ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з зазначеною позовною заявою, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2, після смерті якого відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку та земельних ділянок.

ОСОБА_2 за час свого життя заповіту не складав, тому належне йому за час життя майно його спадкоємці спадкують за законом.

Після смерті ОСОБА_2 його дружина - ОСОБА_2 отримала свідоцтво про право на спадщину на Ѕ частку житлового будинку та свідоцтва про право на спадщину на земельні ділянки, почала переоформляти документи на своє ім'я, проте не встигла отримати державні акти, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_2

Будучи спадкоємцем першої черги за законом позивачка звернулася до нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті своєї матері, проте їй було відмовлено, оскільки спадкодавиця за життя не одержала на своє ім'я Державні акти на право власності на земельні ділянки після свого чоловіка.

Позивач просив постановити рішення, яким визнати за нею право власності на земельну ділянку, площею 6,0173 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Грузької сільської ради Криворізького району та визнати за нею право власності на земельну ділянку, площею 0,30 га для будівництва, обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, розташована на території Чкаловської сільської ради Криворізького району, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2

Позивач в судове засідання не з'явилася, подавши до суду письмову заяву, в якій позовні вимоги підтримала та наполягала на їх задоволенні, просила розгляд справи провести за її відсутності.

Представник відповідача по справі - Чкаловської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області в судове засідання не з'явився, в матеріалах справи є письмова заява про розгляд справи за їх відсутності, щодо винесення рішення покладаються на розсуд суду.

Представник відповідача - Криворізька районна державна адміністрація в судове засідання також не з'явився, в матеріалах справи є їх письмова заява про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги позивача визнали та не заперечували проти їх задоволення.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що за час життя ОСОБА_2 належало наступне майно: земельна ділянка, площею 6,0173 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Грузької сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серія ДП № 077985 від 22.07.2004 року (а.с. 10) та земельна ділянка, площею 0,30 га, призначена для будівництва, обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, яка розташована на території Чкаловської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серія І-ДП № 001344 від 06.08.2001 року (а.с. 11).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії І-КИ № 376488 (а.с. 6), після смерті якого відкрилася спадщина на належне йому за час життя майно.

Будучи спадкоємцем першої черги за законом його дружина - ОСОБА_3 звернулася до нотаріальної контори, де їй було видано свідоцтво про право на спадщину за законом від 10.10.2011 року на Ѕ частку житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 14), права на земельну ділянку, площею 6,0173 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Грузької сільської ради Криворізького району (а.с. 12) та права на земельну ділянку, площею 0,30 га для будівництва, обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, яка розташована на території Чкаловської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області (а.с. 13).

ОСОБА_3 переоформляючи документи на своє ім'я, встигла зареєструвати право власності на вказаний житловий будинок в КП ДОР «Криворізьке БТІ» (а.с. 15), проте не встигла отримати державні акти, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про її смерть серії НОМЕР_1 (а.с.7).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Після її смерті відкрилася, спадщина на належне їй за час життя майно. ОСОБА_3 за час життя заповіту не складала, тому її спадкоємці спадкують належне їй майно згідно закону.

Позивачка по справі є єдиним спадкоємцем першої черги за законом (а.с. 8-9), у зв'язку з чим, звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті своєї матері, проте їй було відмовлено, оскільки спадкодавиця за життя не одержала на своє ім'я Державні акти на право власності на земельні ділянки після свого чоловіка ОСОБА_2 (а.с.16).

Суд вважає встановленим та доведеним той факт, що мати позивачки після смерті чоловіка отримала свідоцтва про право на спадщину за законом, подала заяву для підготовки документації щодо переоформлення земельних ділянок на себе, проте виготовлення документації зайняло тривалий час, і вона не встигла отримати державні акти та зареєструвати їх, не набувши у повному обсязі права власності на земельні ділянки, оскільки померла.

Аналізуючи докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позивачка по справі дійсно прийняла спадщину у вигляді земельних ділянок, площею 0,30 га для будівництва, обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства та 6,0173 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, після смерті свого чоловіка, здійснила необхідні заходи щодо переоформлення земельних ділянок на своє ім'я, проте отримати та зареєструвати державні акти про право власності на земельні ділянки не встигла з поважних причин, оскільки померла.

У зв'язку з цим, суд вважає за можливе позовні вимоги задовольнити шляхом визнання за позивачем права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом після смерті її матері.

На підставі викладеного, ст. ст. 1220, 1223, 1235 ЦК України та керуючись та ст. ст. 10, 11, 60, 130, 209, 212-214 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Чкаловської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області про визнання права власності на земельні ділянки, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, площею 6,0173 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Грузької сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, кадастровий номер земельної ділянки 1221882200-03-001-0006, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, площею 0,30 га, призначеної для будівництва, обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, яка розташована на території Чкаловської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.06.2012
Оприлюднено19.10.2012
Номер документу24987767
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельні ділянки

Судовий реєстр по справі —420/1811/12

Рішення від 22.06.2012

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Бондарчук Г. Д.

Ухвала від 11.06.2012

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Бондарчук Г. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні