Постанова
від 15.06.2012 по справі 0870/1471/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2012 року 17-00 Справа № 0870/1471/12

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Р.В. Сацький,

при секретарі судового засідання А.С. Ярошенко,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя до Приватного акціонерного акціонерного товариства «Хлібрембудмонтаж» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах у розмірі 1 883,33 грн.,

ВСТАНОВИВ:

22.02.2012 УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя звернулось до суду із позовом до Приватного акціонерного товариства «Хлібрембудмонтаж» (далі - ПрАТ «Хлібрембудмонтаж») - в якому просить стягнути з підприємства 1 883,33 гривень зі сплати витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

В судовому засіданні, яке відбулося 23.04.12, представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві, просив суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача, в судовому засіданні, 23.04.12 проти задоволення позовних вимог заперечував, зазначивши, що розпорядженням Запорізької міської Ради Народних депутатів №1340р від 22.07.1996 Державне Виробничо-торговельне підприємство «Запоріжхліб» перетворено в ВАТ «ВТП «Запоріжхліб».

Згідно з п.2 розпорядження №1340р від 22.07.1996, згідно з п. 3.3 Статута ВАТ «ВТП «Запоріжхліб» правонаступником прав та обов'язків Державного Виробничо-торговельного підприємства «Запоріжхліб», де саме працював Тимченко В.П., є відкрите акціонерне товариство «ВТП «Запоріжхліб», таким чином, на думку відповідача, позивач звернувся з позовом до неналежного відповідача, просив суд в задоволені позовних вимог відмовити в повному обсязі.

В судове засідання, 15.06.12 сторони не з'явились, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлені належним чином. Від представника позивача 08 травня 2012 року до суду надійшла заява, в якій він просить суд розглянути справу без участі представника.

За таких обставин, на підставі ст. 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 41 КАС України - у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.4 ст. 11 КАС України, суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Керуючись ч.4 ст. 11 КАС України, 13.03.12 суд ухвалою витребував докази у державного реєстратора виконавчого комітету Запорізької міської ради, а саме інформацію щодо правонаступництва Державного виробничо-торговельного підприємства «Запоріжхліб», саме на якому і працював Тимченко В.П.

26 березня 2012 року на адресу суду надійшла відповідь від державного реєстратора, в якій він вказує, що Відкрите акціонерне товариство «Хлібрембудмонтаж» (код 05379470) є правонаступником прав та обов'язків, які зв'язані з діяльністю ремонтно-монтажної майстерні державного торговельно-виробничого підприємства «Запоріжхліб».

28.10.2011 до ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців внесено запис №110310500060152936 щодо зміни найменування вищевказаної юридичної особи на Приватне акціонерне товариство «Хлібрембудмонтаж».

22.03.2012 ухвалою суд витребував докази у регіонального відділення фонду державного майна по Запорізькій області, а саме щодо правонаступництва Державного виробничо-торговельного підприємства «Запоріжхліб».

07 травня 2012 року на адресу суду надійшла відповідь від фонду державного майна України, в якій зазначено, що на підставі плану приватизації ремонтно-монтажної майстерні державного виробричо-торговельного підприємства «Запоріжхліб», затвердженого регіональним відділенням ФДМУ по Запорізькій області 22.05.1996 відповідно до наказу РВ ФДМУ по Запорізькій області від 22.05.1996 №759 ремонтно-монтажна майстерня державного виробничо-торговельного підприємства «Запоріжхліб» перетворена у відкрите акціонерне товариство. Згідно з тимчасовим статутом ВАТ «Хлібрембудмонтаж», зареєстрованим розпорядженням Голови Запорізької міської ради народних депутатів від 20.06.1996 №1121, дане акціонерне товариство є правонаступником ремонтно-монтажної майстерні державного виробничо-торговельного підприємства «Запоріжхліб».

22.03.2012 ухвалою суд витребував докази у Головного управління статистики у Запорізькій області щодо правонаступництва Державного виробничо-торговельного підприємства «Запоріжхліб».

09.04.2012 на адресу суду надійшла відповідь від Головного управління статистики, в якій повідомляється, що Приватне акціонерне товариство «Хлібрембудмонтаж» не є правонаступником відкритого акціонерного товариства «Виробничо-торгівельне підприємство «Запоріжхліб». Також в відповіді зазначено, що питання правонаступності не є компетенцією органів державної статистики. Для отримання більш детальної інформації пропонується звертатись до державного реєстратора за місцезнаходженням юридичної особи.

Розглянувши матеріали адміністративного позову, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 № 121, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення, тому заборгованість перед Пенсійним фондом України по відшкодуванню сум пільгових пенсій є заборгованістю перед державою. Відповідно до п. 15 вищевказаного Положення повноваження Пенсійного Фонду України здійснюються через утворенні в установленому порядку відповідні управління та відділи. А тому, органом, уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах є управління пенсійного Фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя.

Керівництвом ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» порушуються вимоги Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058 від 09.07.2003, згідно яких усі підприємства незалежно від форм ї\ власності та господарювання, галузевої належності та виду діяльності повинні відшкодовувати витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, наслідком чого стала заборгованість ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» за період з вересня 2011 року по грудень 2011 року по сплаті до Пенсійного фонду України у сумі 1 883,33 грн., яка станом на 01.01.2012 є не сплаченою.

Колишнім працівникам ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» управлінням Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському та Хортицькому районах м. Запоріжжя була призначена та виплачується пенсія на пільгових умовах відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком № 2. Пенсія була призначена на підставі уточнюючої довідки, яка була видана відповідачем, та встановлювала характер праці та надала йому право на призначення цієї пільгової пенсії.

Так, зокрема:по пенсіонеру Тимченко В.П. (номер пенсійної справи 162323): вересень: 470, 30 грн., жовтень: 470, 86 грн., листопад: 470, 86 грн., грудень: 471, 31 грн., всього 1883, 33 грн. Всього по Хортицькому району 1 883, 33 грн.

Приватне акціонерне товариство «Хлібрембудмонтаж» повинно відшкодовувати по пенсіонерам, вище зазначених, згідно наданих управлінням розрахунків повідомлень за період з вересня 2011 року по грудень 2011 рік суми - боргу, яка станом на 01.01.12 становить 1 883,33 грн.

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсії на пільгових умовах та в пільгових розмірах призначаються на підставі до законодавства, що діяло раніше тобто на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення» №1788 від 05.11.1991.

Згідно ст. 13 «б», «з» Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

Працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України і за результатами атестації робочих місць;

Чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

Жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи жінкам.

Для підтвердження спеціального стажу для призначення пенсії на пільгових умовах за списком №2 є відповідний запис в трудовій книжці, а також уточнюючі довідки підприємств. Відповідно до п. 20 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 №637 передбачено, що у випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах приймаються уточнюючі довідки підприємств, організацій. Цей документ (який подається для підтвердження трудової діяльності) повинен бути підписаний посадовою особою та засвідчений печаткою, що є одним із першоджерельним для призначення пільгової пенсії.

Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 якою зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі - Інструкція) встановлений порядок внесення коштів на покриття витрат на виплату та доставку зазначених пенсій.

В п.6 даної Інструкції зазначено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058 у таких розмірах:

- Для платників, зазначених у підпункті 2.2.1 пункту 2 цієї Інструкції - 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень цього Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Підпунктом 2.2.1 пункту 2 Інструкції визначено, що платниками є підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання. ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» у визначенні підпункту 2.2.1 пункту 2 зазначеної Інструкції є платником.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згідно до п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону 1058-15 (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Підпунктом 6.8 пункту 6 Інструкції зазначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах.

Управлінням Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя на виконання п.п.6.4 Інструкції відповідачу надавались повідомлення- Розрахунок про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до п. «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», однак останній не вчиняє дій, спрямованих на відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій у добровільному порядку, внаслідок чого за період з вересня 2011 року по грудень 2011 рік виникла заборгованість у розмірі 1 883,33 грн. (відповідно до розрахунків, що містяться в матеріалах справи).

Згідно з розрахунком заборгованості, що підтверджується довідкою УПФУ в Заводському районі та матеріалами пенсійної справи, доданим до позовної заяви, які відповідачем не оспорювалися, а також повідомленнями про виплату пільгових пенсій, загальна сума фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії, за період з вересня 2011 року по грудень 2011 року становить 1 883,33 грн. На час судового розгляду справи відповідач доказів щодо сплати зазначеної суми не надав, доводів позивача не спростував.

Доводи відповідача, що ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» на є правонаступником прав та обов'язків ремонтно-монтажних майстерень Державного виробничо-торговельного підприємства «Запоріжхліб» спростовуються наявними в матеріалах справи доказами, а саме інформацією регіонального відділення фонду державного майна України по Запорізькій області, інформацією державного реєстратора виконкому Запорізької міської ради, а також постановою Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 12.06.2009 по справі №2а-511/2009р., в якій зазначено, що з 03.06.1975 по 21.07.1986 та з 22.01.1990 по 03.04.1992 Тимченко В.П. перебував в трудових відносинах з ремонтно-монтажною майстернею державного ТВП «Запоріжхліб», правонаступником якого є ВАТ «Хлібрембудмонтаж».

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги про стягнення з відповідача 1 883,33 грн. заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної за віком на пільгових умовах, є законними, обґрунтованими, підтверджуються зібраними в справі доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 2, 4, 7-12, 69-71, 158, 160- 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя до Приватного акціонерного товариства «Хлібрембудмонтаж» (код 05379470) про стягнення суму боргу у розмірі 1883,33 грн. по відшкодуванню витрат на доставку та виплату пільгових пенсій за списком №2 за період з вересня 2010 року по грудень 2011 рік - задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Хлібрембудмонтаж» на користь Управління пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя суму боргу у розмірі 1 883 (одна тисяча вісімсот вісімдесят три) гривні 33 коп. по відшкодуванню витрат на доставку та виплату пільгових пенсій за Списком №2 за період з вересня 2010 року по грудень 2011 рік на р/р 25603301001077, МФО 313957 Банк: Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України».

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя /підпис/ Р.В. Сацький

Дата ухвалення рішення15.06.2012
Оприлюднено06.07.2012
Номер документу25006329
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/1471/12

Ухвала від 09.04.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Постанова від 15.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 15.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 15.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 08.05.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 08.05.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 23.04.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 27.03.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 13.03.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

Ухвала від 24.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сацький Роман Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні