Рішення
від 02.07.2012 по справі 1801/2018/12
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1801/2018/12

Номер провадження 2/1801/374/12

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2012 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Свиргуненко Ю. М.

при секретарі Федорченко Г. В.

з участю прокурора Олефір О. П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопіллі заочно справу за позовом органу опіки та піклування Білопільської районної державної адміністрації Сумської області в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, до ОСОБА_5, третя особа - орган опіки та піклування Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей,

ВСТАНОВИВ:

05 червня 2012 року орган опіки та піклування Білопільської районної державної адміністрації Сумської області, діючи в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_1, 2001 року народження, ОСОБА_2, 2002 року народження, ОСОБА_3, 2005 року народження і ОСОБА_4, 2008 року народження, звернувся до суду з позовом до ОСОБА_6 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей у розмірі 1/2 частки всіх видів заробітку (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Свої вимоги мотивував тим, що відповідачка є матір'ю малолітніх дітей: ОСОБА_1, 2001 року народження, ОСОБА_2, 2002 року народження, ОСОБА_3, 2005 року народження, і ОСОБА_4, 2008 року народження, має статус одинокої матері. На даний час діти перебувають у державних закладах, зокрема: ОСОБА_1, ОСОБА_2 і ОСОБА_3 - в Грунській спеціальній школі-інтернаті, а ОСОБА_4 - в Сумському дитячому будинку ім. С. П. Супруна. Відповідачка дітей не відвідує, станом здоров'я не цікавиться, участі у вихованні та утриманні не приймає, матеріальної допомоги не надає, ухиляючись таким чином від виконання своїх батьківських обов'язків. Посилаючись вищевикладені обставини, а також враховуючи те, що ОСОБА_6, будучи неодноразово попередженою службою в справах дітей Білопільської районної державної адміністрації і виконавчим комітетом Ободівської сільської ради Білопільського району про відповідальність за невиконання батьківських обов'язків, належних висновків не зробила, позивач звернувся до суду з даним позовом.

В судовому засіданні представник позивача - органу опіки та піклування Білопільської районної державної адміністрації Сумської області Головченко С. О. позов підтримала повністю, просила його задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Відповідачка ОСОБА_6 у судове засідання не з'явилась, хоча належним чином була сповіщена про час, день і місце розгляду справи, про причини неявки не повідомила, заперечень з приводу позовних вимог суду не надала.

Представник третьої особи - органу опіки та піклування Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області Василега В. Є. та прокурор Олефір О. П. у судовому засіданні позов підтримали.

Згідно ст. 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або якщо зазначені ним причини визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що позивач проти заочного вирішення справи не заперечує, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідачки, на підставі наявних у справі доказів та ухвалити заочне рішення.

Заслухавши представника позивача, представника третьої особи і прокурора, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно свідоцтва про народження НОМЕР_1 ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Суми, про що в книзі записів актів громадянського стану про народження відділом реєстрації актів громадянського стану Білопільського районного управління юстиції в Сумській області 09 липня 2003 року зроблено відповідний запис за №09 (а. с. 3).

Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_2 ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Ободи Білопільського району Сумської області, про що в книзі записів актів громадянського стану про народження виконавчим комітетом Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області 03 липня 2003 року зроблено відповідний запис за №03 (а. с. 3).

У відповідності до свідоцтва про народження НОМЕР_3 ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Ободи Білопільського району Сумської області, про що про що в книзі реєстрації народжень виконавчим комітетом Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області 10 квітня 2006 року зроблено відповідний актовий запис за №02 (а. с. 4).

Згідно свідоцтва про народження НОМЕР_4 ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Ободи Білопільського району Сумської області, про що про що в книзі реєстрації народжень виконавчим комітетом Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області 10 червня 2008 року зроблено відповідний актовий запис за №01 (а. с. 5).

З інформації Сумського обласного спеціалізованого будинку дитини від 21 вересня 2011 року вбачається, що з 09 вересня 2009 року в даному закладі знаходиться на вихованні малолітня ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка поступила до Будинку дитини згідно розпорядження Білопільської районної державної адміністрації на підставі заяви матері терміном на 6 місяців. Термін перебування дитини в закладі продовжено, але протягом року мати доньку не провідує, станом здоров'я не цікавиться, фактично залишивши її таким чином без батьківського піклування (а. с. 10).

Відповідно до акту від 15 грудня 2011 року, складеного комісією в складі заступника директора з навчально-виховної роботи Сумського дитячого будинку ім. С. П. Супруна, вихователя ОСОБА_9, чергової медичної сестри ОСОБА_10, в період часу з 12 жовтня по 15 грудня 2011 року малолітню вихованку даного закладу ОСОБА_4, 2008 року народження, її мати ОСОБА_6 провідувала один раз 20 листопада 2011 року (а. с. 12).

Зі змісту акту обстеження сім'ї, яка опинилася в складних життєвих обставинах від 20 лютого 2008 року вбачається, що мати ОСОБА_6 виховує чотирьох дітей. У зв'язку з тим, що вона має психічне захворювання, сім'я поставлена на облік. Допомогу у вихованні дітей їй надає сестра ОСОБА_11, яка разом із співмешканцем і своєю донькою проживає разом із ОСОБА_6 Матеріально-побутові умови проживання сім'ї незадовільні. Діти не мають зимового одягу, продуктами харчування забезпечені частково. На день обстеження в будинку брудно, постільна білизна і одяг дуже брудні і в недостатній кількості. Діти брудні, на обличчі і руках висипи. При огляді продуктів харчування встановлено, що в наявності є макаронні вироби, цукор, рибні консерви, які сестра відповідачки «демонструє» кожного разу, щоб завести комісію в оману стосовно того, що діти добре харчуються. При цьому жителі села свідчать про те, що ОСОБА_11 та її співмешканець за гроші, які виділяє держава на утримання дітей, купують в магазині алкогольні напої і продукти харчування для своєї сім'ї (а. с. 13).

Згідно акту обстеження сім'ї, яка опинилася в складних життєвих обставинах від 06 лютого 2012 року, на даний час відповідачка проживає разом із співмешканцем у його будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Матеріально-побутові умови проживання сім'ї незадовільні. Для проживання дітей умови не створені. Відсутні ліжка, постільна білизна. Продукти харчування в малій кількості. В будинку антисанітарні умови. Зі слів ОСОБА_6, дітей, які перебувають у дитячих будинках, вона не відвідує, оскільки не має для цього коштів (а. с. 15).

За місцем проживання ОСОБА_6 характеризується задовільно, разом із сім'єю знаходиться на постійному контролі депутата Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області Стеценко Г. Ф. як така, що опинилась у скрутних життєвих обставинах (а. с. 8).

Згідно характеристики начальника ГКМСД Білопільського РВ УМВС України в Сумській області Біліченко І. В. відповідачка не приділяє належної уваги вихованню своїх малолітніх дітей. Сім'я проживає в антисанітарних умовах. Без сторонньої допомоги батьківські функції ОСОБА_6 виконувати не може (а. с. 9).

Рішенням комісії з питань захисту прав дитини Білопільської районної державної адміністрації №23 від 25 березня 2011 року ОСОБА_6 було попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов'язків та зобов'язано постійно провідувати своїх дітей, які знаходяться у державних дитячих закладах. Зі змісту даного рішення також вбачається, що сім'я відповідачки передана під соціальний супровід Ободівської сільської ради (а. с. 16).

08 вересня 2011 року виконавчий комітет Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області на своєму засіданні прийняв рішення за №45 про доцільність позбавлення відповідачки батьківських прав відносно її малолітніх дітей, так як останні з 2008 року знаходяться у державних дитячих закладах, а також враховуючи те, що мати дітей не відвідує, не цікавиться станом здоров'я, навчання, умов проживання, не створює умов для проживання дітей (а. с. 7).

Згідно висновку виконавчого комітету Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області №1 від 18 січня 2012 року ОСОБА_6 доцільно позбавити батьківських прав відносно її малолітніх дітей ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, у зв'язку з тим, що вона має психічне захворювання, нездатна самостійно доглядати за дітьми, ніде не працює, а також з врахуванням того, що остання проживає разом із сім'єю своєї сестри ОСОБА_11, на яку витрачаються кошти, що відповідачка отримує від ведення особистого селянського господарства (а. с. 6).

Як пояснив у судовому засіданні представник органу опіки та піклування Обдівської сільської ради Білопільського району Сумської області, відповідачка утримує особисте селянське господарство, від якого має дохід, а тому вона мала реальну можливість відвідувати своїх малолітніх дітей, які знаходяться у державних закладах.

Відповідно до Конвенції ООН про права дитини, діти мають право на належне спілкування та допомогу.

Дані гарантії закріплені і в інших нормативних документах щодо охорони дитинства.

Так, відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов'язані виховувати своїх дітей, піклуватись про їх здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, забезпечувати здобуття освіти, готувати до самостійного життя. Батьки повинні поважати дитину.

Статтею 155 СК України встановлено, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Підсумовуючи викладене вище, суд вважає, що відповідачка неналежним чином відносилась та відноситься до виконання своїх батьківських обов'язків, всупереч інтересам та потребам дитини, без врахування її прав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо він, вона ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Таким чином, суд приходить до висновку про позбавлення ОСОБА_6 батьківських прав стосовно малолітніх дітей: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Згідно ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 2 ст.182 Сімейного кодексу України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтею 183 СК України передбачено, що розмір аліментів на дитину може бути визначений судом у частці заробітку (доходу) матері, батька.

Згідно статті 27 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, діючої на Україні з 27 вересня 1991 року, держави-учасники визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки несуть основну відповідальність за забезпечення умов життя, необхідних для розвитку дитини, в межах своїх здібностей і фінансових можливостей.

Керуючись вимогами ст. 182 Сімейного Кодексу України та п. 17 Постанови Пленуму Верховного суду України №3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судом окремих норм Сімейного Кодексу України при розгляді справ, щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне положення дітей і відповідачки, яка є працездатною, утримує особисте селянське господарство, від якого має дохід, і не має інших зобов'язань аліментарного характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Таким чином, суд вважає за можливе стягнути з відповідачки на користь дитячого закладу або опікуна, де будуть виховуватись діти, аліменти в розмірі 1/2 частки заробітку (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, на утримання дітей: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, до досягнення старшою дитиною повноліття, починаючи стягнення з дня звернення з даним позовом до суду.

У відповідності до ст. 88 ЦПК України стягненню з відповідачки на користь держави підлягають 214 грн. 60 коп. судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 150, 155, 164, 180, 182, 183, 191 Сімейного Кодексу України, Конвенцією ООН про права дитини, п. 17 Постанови Пленуму Верховного суду України №3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судом окремих норм Сімейного Кодексу України при розгляді справ, щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», ст. ст. 4, 10, 11, 60, 88, 209, 213-215, ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов органу опіки та піклування Білопільської районної державної адміністрації Сумської області в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, до ОСОБА_6, третя особа - орган опіки та піклування Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей задовольнити повністю.

ОСОБА_6 позбавити батьківських прав відносно малолітніх дітей:

· ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого відділом реєстрації актів громадянського стану Білопільського районного управління юстиції в Сумській області 09 липня 2003 року, запис за №09;

· ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованої виконавчим комітетом Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області 03 липня 2003 року, запис за №03;

· ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_9, зареєстрованого виконавчим комітетом Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області 10 квітня 2006 року, актовий запис за №02;

· ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, зареєстрованої . виконавчим комітетом Ободівської сільської ради Білопільського району Сумської області 10 червня 2008 року, актовий запис за №01.

Стягувати з ОСОБА_6 на користь дитячого закладу або опікуна, де будуть виховуватись діти, аліменти в розмірі 1/2 частки заробітку (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, на утримання дітей ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_9, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, до досягнення старшою дитиною повноліття, починаючи стягнення з 05 червня 2012 року.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави 214 (двісті чотирнадцять) гривень 60 копійок судового збору.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачем до Білопільського районного суду протягом 10 днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Сумської області через Білопільський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя

Дата ухвалення рішення02.07.2012
Оприлюднено26.10.2012
Номер документу25052753
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1801/2018/12

Ухвала від 23.04.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 11.04.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Рішення від 02.07.2012

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 11.06.2012

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні