Постанова
від 03.12.2008 по справі 39/133-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

39/133-08

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 03 грудня 2008 р.                                                                                    № 39/133-08  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогосуддів:Н. Дунаєвської,І. Воліка (доповідача),Н. Мележик,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Майстер капітал Менеджмент"

на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 24.07.2008

у справі           №39/133-08

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Майстер капітал Менеджмент", м. Дніпропетровськ

доДніпропетровської міської ради

за участюЗаступника прокурора Дніпропетровської області

прозобов'язання розглянути питання щодо затвердження проекту відведення земельної ділянки в оренду

В судове засідання прибули представники сторін:

позивача -не з'явилися;

відповідача -не з'явилися;

прокуратури -не з'явилися;

В С Т А Н О В И В:

          

У березні 2008 року позивач –ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" пред'явив у господарському суді позов до відповідача –Дніпропетровської міської ради про зобов'язання Дніпропетровської міської ради на найближчий сесії розглянути питання щодо затвердження проекту відведення ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" земельної ділянки площею 25, 4163 га (кадастровий номер - 1210100000:06:114:0038) для організації місць відпочинку населення (острів Зелений) та зобов'язання Дніпропетровської міської ради на найближчий сесії затвердити проект відведення ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" зазначеної земельної ділянки. Крім того,  зобов'язати Дніпропетровську міську раду на найближчий сесії розглянути питання про надання в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю "Майстер капітал Менеджмент" терміном на п'ятнадцять років земельної ділянки площею 25, 4163 га (кадастровий номер - 1210100000:06:114:0038) для організації місць відпочинку населення (острів Зелений), зобов'язати Дніпропетровську міську раду на найближчий сесії прийняти рішення про надання в оренду ТОВ "Майстер капітал Менеджмент"  терміном на п'ятнадцять років зазначеної земельної ділянки, забезпечивши укладання Дніпропетровською міською радою з ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" договору оренди земельної ділянки площею 25,4163 га (кадастровий номер - 1210100000:06:114:0038) терміном на п'ятнадцять років, та забезпечивши державну реєстрацію цього договору і внесення відповідних відомостей до державного земельного кадастру.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 22.04.08 (суддя Ліпинський О.В.) позовні вимоги ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" до Дніпропетровської міської ради про зобов'язання вчинити певні дії задоволено частково. Зобов'язано Дніпропетровську міську раду на найближчий сесії розглянути питання про затвердження проекту відведення ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" земельної ділянки площею 25, 4163 га для організації місць відпочинку населення (острів Зелений) та питання про надання в оренду даної земельної ділянки терміном на п'ятнадцять років. В іншій частині позов залишено без задоволення.

Судове рішення мотивоване посиланнями на порушення відповідачем земельного законодавства України.

Постановою  Дніпропетровського апеляційного господарського суду  від 24.07.08 (судді: Неклеса М.П., Чус О.В., Павловський П.П.) рішення  господарського суду в частині задоволення позову скасовано, провадження у справі в цій частині припинено, в іншій частині рішення залишено без зміни.

Постанова суду мотивована тим, що спір є адміністративно-правовим, тому має вирішуватися адміністративним судом.

У касаційній скарзі позивач, посилаючись на порушення та неправильне застосування судом другої інстанції норм  процесуального права, а саме: ст.ст. 12-17, 29, 80 ГПК України, просить постанову скасувати, рішення суду  залишити без зміни.

Розглянувши матеріали справи і доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм процесуального права у вирішенні даного спору, колегія суддів вважає, що касаційна скарга  підлягає задоволенню, з таких підстав.

Відповідно до роз'яснень Пленуму Верховного Суду України, що викладені в п.1 Постанови від 29.12.1976 року № 11 “Про судове рішення”, рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин.

Обґрунтованим визнається рішення, в якому повністю відображені обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими у судовому засіданні.

Постанова зазначеним вимогам не відповідає.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів, рішенням Дніпропетровської міської ради №534/26 від 27.04.07 зі змінами внесенними рішеннями №100/14 від 25.04.07, №158/17 від 25.07.07 та №117/25 від 28.11.07 погоджено ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" місце розташування території для організації місць відпочинку населення (острів Зелений, номер територіальної зони - 1210100000:0106:03245) та дано згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для розташування об'єктів.

На виконання вказаного рішення позивач подав замовлення землевпорядній організації на підготовку проекту землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки, за результатами роботи якої, ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" 11.02.08 звернулося до Дніпропетровської міської ради про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для організації місць відпочинку населення (острів Зелений) і передачі її в оренду.

Дніпропетровською міською радою, в порушення ст. 123 Земельного кодексу України, зазначене питання у місячний термін розглянуто не було.

Припиняючи провадження у справі, апеляційний суд вказав на те, що справа відноситься до адміністративної юрисдикції, оскільки її предметом є виконання радою владних повноважень.

Однак, погодитися із зазначеним твердженням не можна з наступних підстав.

Поняття "справа адміністративної юрисдикції" визначено у статті 3 КАС України, і під такою справою розуміється переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією з сторін є суб'єкт, що здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Отже, справою адміністративної юрисдикції є переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, який виник між двома (кількома) конкретними суб'єктами стосовно їхніх прав та обов'язків у конкретних правових відносинах, у яких хоча б один суб'єкт законодавчо уповноважений владно керувати поведінкою іншого (інших) суб'єктів, а ці суб'єкти відповідно зобов'язані виконувати вимоги та приписи такого владного суб'єкта.

Поняття "суб'єкт владних повноважень" визначено статтею 3 КАС України, згідно з якою це - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. Відтак необхідною ознакою суб'єкта владних повноважень є здійснення цим суб'єктом владних управлінських функцій, причому ці функції повинні здійснюватися відповідним суб'єктом саме у тих правовідносинах, у яких виник спір. Таким чином, від справ господарської юрисдикції за участю суб'єктів господарської діяльності і суб'єктів владних повноважень адміністративні справи відрізняються особливим змістом правовідносин між сторонами та предметом позовних вимог, а відтак, дана справа має вирішуватися господарським судом.

Відповідно до ст. 124 Земельного Кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно ст.116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

За приписом п. 34 ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" питання регулювання земельних відносин вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної та міської ради.

Юридична особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у постійне користування із земель державної або комунальної власності, звертається з відповідним клопотанням до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради. До клопотання про відведення земельної ділянки додаються матеріали, передбачені частиною п'ятнадцятою статті 151 Земельного Кодексу документи, що обґрунтовують її розмір, призначення та місце розташування. Відповідна районна державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає клопотання у місячний строк і  дає згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки.

Відповідно до п. ”в” ч. 1 ст. 186 ЗК України проекти відведення земельних ділянок із земель державної чи комунальної власності затверджуються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які надають і вилучають земельні ділянки. Однак Дніпропетровська міська рада у визначений ст. 123 Земельного кодексу України строк, а саме у місячний термін, не розглянула поданий проект землеустрою щодо відведення ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" земельної ділянки (кадастровий номер - 1210100000:06:114:0038) для організації місць відпочинку населення (острів Зелений) та не розглянула заяву останнього про надання  в оренду цієї земельної ділянки.

Враховуючи наведене і приймаючи до уваги порушення відповідачем положень вищезазначених норм чинного законодавства, щодо розгляду вказаної заяви позивача у визначений чинним законодавством строк, господарський суд обґрунтовано зобов'язав Дніпропетровську міську раду на найближчий сесії розглянути питання щодо затвердження проекту відведення ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" земельної ділянки та стосовно надання її в оренду.

  За таких обставин рішення господарського суду Дніпропетровської області у справі винесено з дотриманням норм процесуального законодавства щодо повного та всебічного дослідження обставин справи та належної оцінки доказів, є законним та обґрунтованим, тому його слід залишити без змін, а постанова апеляційної інстанції, з огляду наведеного, підлягає скасуванню.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст.  1115, 1117, 1119 - 11111 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

           Касаційну скаргу ТОВ "Майстер капітал Менеджмент" задовольнити.

Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 24.07.08  у справі №39/133-08 скасувати.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 22.04.08  у справі №39/133-08  залишити без змін.

Головуючий:                                                                                                 Дунаєвська Н.Г.

Судді:                                                                                                 Волік І.М.

                                                                                                      Мележик Н.І.   

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення03.12.2008
Оприлюднено16.12.2008
Номер документу2509626
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/133-08

Постанова від 03.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 22.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 12.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 08.04.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Судовий наказ від 06.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Судовий наказ від 06.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Судовий наказ від 06.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 21.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Постанова від 24.07.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні