Рішення
від 12.11.2008 по справі 14/188
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

14/188

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  

Господарський суд міста Києва у складі судді Нарольського М.М.,

розглянувши справу№ 14/188

за позовом Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії

доТовариства з обмеженою відповідальністю «Київ - Тель»

простягнення 464,66 грн.

за участю представників сторін:

від позивачаСидоренко О.В.

від відповідачане з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Відкрите акціонерне товариство «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії звернулось в господарський суд міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ - Тель» про стягнення 464,66 грн. з урахуванням відсотків річних, інфляційних нарахувань та пені.

Заявлені позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про надання послуг електрозв'язку щодо сплати вартості цих послуг.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 17.10.2008 р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду на 05.11.2008 р.

Розгляд справи відкладався відповідно до ст. 77 ГПК України.

Відповідач у судові засідання не з'явився, відзив на позовну заяву не подав, вимог ухвали суду не виконав. Про час і місце судового засідання відповідач був повідомлений належним чином, в тому числі й за місцезнаходженням згідно витягу з ЄДРПОУ.

Приймаючи до уваги, що в матеріалах справи достатньо документів для вирішення справи по суті та є докази належного повідомлення відповідача про час і місце судового розгляду справи, то за таких обставин суд відповідно до ст. 75 ГПК України вважає за можливе розглянути дану справу за наявними в ній матеріалами без участі вищезазначеного учасника судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

Встановив:

Між Відкритим акціонерним товариством «Укртелеком»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Київ Тель» 19.04.2005 р. укладено договір про надання телекомунікаційних послуг № 1100068885 (надалі –Договір).

Відповідно до умов Договору (п.п. 2.1., 4.3) позивач зобов'язався надавати відповідачу телекомунікаційні послуги, а відповідач зобов'язався своєчасно вносити абонементну плату за надані послуги.

Пунктом 4.5 Договору сторонами погоджено, що абонементна плата вноситься до 20-го числа наступного місяця. За послуги електрозв'язку плата вноситься протягом 10 діб з дня одержання рахунку, але не пізніше 20-го числа наступного місяця, після повного розрахункового періоду (з 1-го числа по останнє число поточного місяця).

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог–відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Обов'язок споживача своєчасно сплачувати за отримані телекомунікаційні послуги встановлений ст. 33 Закону України «Про телекомунікації»від 18.11.2003 р. №1280-ІV.

Виходячи з п. 108 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження правил надання та отримання телекомунікаційних послуг» № 720 від 9 серпня 2005 р. у разі неотримання рахунка до 10 числа місяця, що настає після розрахункового періоду, або здійснення розрахунків без застосування квитанцій (без надсилання рахунків) абонент повинен звернутися до служби розрахунків оператора для отримання інформації про належну до сплати суму.

Факт наявності боргу у відповідача перед позивачем за договором в сумі 416,63 грн. належним чином доведений, документально підтверджений і відповідачем не спростований.

Отже, визнаний судом обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 199 ГК України виконання господарських зобов'язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбачених цим Кодексом та іншими законами. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Виходячи зі змісту ст. ст. 546, 548, 549 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися у відповідності до закону або умов договору, зокрема, неустойкою, яку боржник повинен сплатити у разі порушення зобов'язання.

Крім того, відповідно до вимог ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. При цьому, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

В зв'язку з неналежним виконанням вимог Договору позивач просить стягнути з відповідача 17,11 грн. пені, 27,77 грн. інфляційних нарахувань та 3,15 грн. відсотків річних, які підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно зі статтею 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач в установленому порядку заявлених до нього вимог не спростував.

Таким чином, позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 49 ГПК України, стороні, на користь якої відбулося рішення, господарській суд відшкодовує мито за рахунок другої сторони. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову –на відповідача: при відмові в позові –на позивача; при частковому задоволенні позову –на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ - Тель»(04071, м. Київ, вул. Ярославська, буд. 57, код 32918612) на користь Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1, код 01189910) з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, 416,63 грн. основного боргу, 17,11 грн. пені, 3,15 грн. відсотків річних, 27,77 грн. інфляційних нарахувань, 102 грн. державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                 М.М. Нарольський

Дата підписання рішення: 12.11.2008 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.11.2008
Оприлюднено16.12.2008
Номер документу2509766
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/188

Ухвала від 15.12.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Судовий наказ від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 20.08.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 20.08.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні