Постанова
від 25.06.2012 по справі 4-2286/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-2286/12

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2012 року Печерський районний суд м. Києва в складі :

головуючого судді Фаркош Ю.А.,

при секретарі Захаровій Ю.В.,

за участю прокурора Березіна М.Г.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Києві скаргу ОСОБА_1 на протиправну бездіяльність Генеральної прокуратури України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою, в якій просить визнати протиправною бездіяльність Генеральної прокуратури України при розгляді його заяви про злочин. В обґрунтування поданої скарги зазначає, що він звернувся до ГПУ із заявою про злочин, вчинений щодо майна ПСП «Війтівське», на яку ГПУ направила йому відповідь від 25.05.2012. Також звертає увагу, що його неодноразові звернення, заяви та скарги на бездіяльність прокуратури Вінницької області не взято до уваги Генеральною прокуратурою України.

В судовому засіданні заявник підтримав зазначені в скарзі обставини, уточнив вимоги скарги, просив визнати протиправною бездіяльність Генеральної прокуратури України при розгляді його скарги від 12.04.2012, у зв»язку з необґрунтованими діями прокуратури Вінницької області, яка відмовляє в порушенні кримінальної справи з обставин викрадення з пасіки ПСП «Війтівське»17 вуликів та з інших питань, не винесення рішення про порушення кримінальної справи за його заявами прокураторою Вінницької області.

Прокурор в судовому засіданні доводи скарги не визнав, просив у задоволенні скарги відмовити, оскільки вважав їх такими, що не ґрунтуються на чинному законодавстві. Прокурор зазначив, що 25.04.2012 до Генеральної прокуратури України надійшла скарга ОСОБА_1 Після перевірки зазначених в скарзі обставин, витребування відмовних матеріалів за заявами ОСОБА_1, їх вивчення, Генеральною прокуратурою України надано ОСОБА_1 вмотивовану відповідь від 25.05.2012 про проведення перевірки звернення про викрадення з пасіки ПСП «Війтівське»вуликів і бджіл, за результатами якої СДСБЕЗ Бершадського РВ УМВС 10.01.2012 було відмовлено в порушенні кримінальної справи на підставі п.2 ч.1 ст. 6 КПК України. Заперечення надав в письмовому вигляді.

Суд, вислухавши думку прокурора, заявника, дослідивши матеріали з розгляду скарги, приходить до наступних висновків.

Як регламентовано ст. 55 України, права і свободи людини і громадянина захищаються судом, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, посадових і службових осіб

Відповідно до ст. 2 КПК України, особа вправі очікувати від органів державної влади реалізацію права на справедливе, ефективне та необхідне правосуддя, забезпечення можливості судового захисту своїх прав та свобод у порядку та з підстав установлених законом.

Суд вважає, що скарга ОСОБА_1 на протиправну бездіяльність Генеральної прокуратури України підлягає розгляду в порядку кримінального судочинства.

Судом встановлено, що Генеральною прокуратурою України 25.04.2012 отримано скаргу ОСОБА_1 від 12.04.2012, в якій фактично оскаржується відповідь прокуратури Вінницької області щодо проведення перевірки звернення про викрадення з пасіки ПСП «Війтівське»вуликів і бджіл, необґрунтованої відмови в порушенні кримінальної справи та її закриття, а також з інших питань ( а.с.26-27).

На зазначену скаргу, Генеральною прокуратурою України 25.05.2012 ОСОБА_1 надано відповідь за № 04/2/2-999-03 про те, що перевірка його заяви про викрадення вуликів з пасіки ПСП «Війтівське», проводилась Бершадським РВ УМВС в Вінницькій області, повідомлено про встановлені під час перевірки обставини та проведені під час перевірки слідчі дії, зокрема, опитування ОСОБА_2 та огляд місця події. Також зазначено про винесення за результатами перевірки рішення в порядку ст. 97 КПК України - постанови про відмову в порушенні кримінальної справи на підставі п.2 ч.1 ст. 6 КПК України, за відсутністю складу злочину а також те, що дане рішення винесено у відповідності до вимог КПК України.

Цим же листом повідомлено, що Генеральна прокуратура України позбавлена можливості перевірити законність рішення про відмову в порушенні кримінальної справи щодо правомірності реалізації під навісу току та зернового комплексу ЗАВ-40, у зв»язку зі знищенням за закінченням терміну зберігання матеріалів перевірки по даному факту.

Крім того, цим же листом заявника повідомлено про наявність судового рішення з питань, які порушувались заявником, щодо самоуправства представників ТОВ «Жорняки»та СФГ «Новосулківське», а саме, ухвали Апеляційного суду Вінницької області від 11.05.2012, яким скасовано рішення Ленінського районного суду від 20.04.2012 на постанову про закриття кримінальної справи за фактом самоуправства представників ТОВ «Жорняки»та СФГ «Новосулківське»на підставі п.9 ч.1 ст. 6 КПК України, а провадження у справі на підставі п.9 ч.1 ст. 6 КПК України - закрито.

Одночасно в судовому засіданні прокурором надано копію постанови о/у СДСБЕЗ Бершадського РВ УМВС України у Вінницькій області Покотило Є.В. від 10.01.2012 про відмову в порушенні кримінальної справи відносно службових осіб СФГ «Новосулківське»за відсутністю в їх діях складу злочинів, передбачених ст.ст. 185, 191 КК України; та по факту передачі ОСОБА_4 на зберігання в СФГ «Новосулківське»17 належних ПСП «Війтівське»бджолиних вуликів.

За таких обставин, Генеральною прокуратурою України, в межах наданих їй повноважень, розглянуто скаргу ОСОБА_1, з урахуванням проведених перевірок та наявності рішень суду та органів досудового слідства з питань, які в тому числі порушувались ним у скарзі, про що заявнику надано вмотивовану відповідь, а відтак, відсутні підстави для задоволення поданої скарги.

Одночасно суд вважає за необхідне роз»яснити заявнику, що суд в межах кримінального судочинства не наділений правом визнавати бездіяльність прокурора протиправною і зобов»язувати останнього вчинити певні дії.

Крім того, суд вважає за доцільне також роз»яснити заявнику, що при розгляді справ даної категорії, не передбачений розгляд тих вимог, які він висуває у скарзі, а саме, щодо відшкодування за рахунок державного бюджету збитків, нанесених власнику ПСП «Війтівське».

Враховуючи викладене, подана ОСОБА_1 скарга задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 55, 125 Конституції України, ст.ст. 94, 95, 97, 236 КПК України, П О С Т А Н О В И В :

Скаргу ОСОБА_1 на протиправну бездіяльність Генеральної прокуратури України,-залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва протягом п'ятнадцяти діб з моменту її проголошення.

Суддя

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.06.2012
Оприлюднено07.07.2012
Номер документу25097887
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2286/12

Постанова від 21.10.2015

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Кузьменко В. А.

Постанова від 25.06.2012

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Фаркош Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні