Рішення
від 18.06.2012 по справі 2610/7020/2012
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2610/7020/2012

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18 червня 2012 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Саадулаєва А.І.,

при секретарях Регіній І.Ю., Голубенко Т.В.,

за участю:

від позивача: ОСОБА_1;

від відповідача: представник Пипченко Б.Ю.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГмбХ», про стягнення невиплаченої заробітної плати та моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

В березні 2012 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до ТОВ «ФРІ МЕДІА Україна ГмбХ» про стягнення невиплаченої заробітної плати та моральної шкоди.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовувала тим, що 13.03.2006 року ОСОБА_1 (далі-позивач) була прийнята на роботу ТОВ «ФРІ МЕДІА Україна ГмбХ»(далі-відповідач). 27.03.2012 року позивача було звільнено із займаної посади на підставі наказу № 03/12-К у зв'язку із скороченням штату працівників за п. 1 ст. 40 КЗпП України. Під час роботи позивача у відповідача з 2011 року заробітну плату керівництво компанії відповідача виплачувало нерегулярно. Внаслідок чого, станом на лютий 2012 року утворилася заборгованість по заробітній платі за 5 місяців в розмірі 42353,35 грн. Крім того, позивачка просить стягнути з відповідача моральну шкоду у розмірі 40000,00 грн.

Під час розгляду справи, позивач збільшила позовні вимоги і відповідно до останнього уточнення просила стягнути з відповідача 67 321,58 грн. заборгованості по заробітній платі, 26129,00 грн. середнього заробітку за час затримки розрахунку та 80000,00 грн. моральної шкоди.

В судовому засіданні позивач підтримала позов з підстав викладених у позовній заяві з урахуванням доповнень.

Представник відповідача в судовому засіданні позов визнав частково, в частині стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, середнього заробітку за час затримки у розрахунку. В частині стягнення моральної шкоди просив відмовити.

Вислухавши пояснення позивача, представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Позивач, згідно трудової книжки (а. с. 35-36) на підставі наказу від 14.03.2006 року була прийнята на посаду кореспондента відділу «Репортаж та історії дня», та на підставі наказу № 03/12-К від 27.03.2012 року звільнена з посади на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв'язку зі скороченням штату працівників.

При звільненні в порушення законодавства не був проведений розрахунок з позивачем.

На день винесення рішення відповідач має заборгованість по заробітній платі перед позивачем у сумі 67 321 грн. 58 коп., середній заробіток за час затримки розрахунку в розмірі 26 129,00 грн

Згідно статті 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 Кодексу. У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи.

Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організацій, проводиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Враховуючи, що відповідач доказів поважності причини невиплати належних працівникові при звільненні сум не надав, суд дійшов висновку, що було порушено право позивача на отримання заробітної плати при звільненні, а тому позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по заробітній платі підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Судом було перевірено суму середнього заробітку за час затримки розрахунку, заявлені вимоги у розмірі 26 129,00 грн. є обгрунтованими.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню та вважає можливим стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі та середній заробіток за час затримки розрахунку в розмірі 26 129,00 грн.

Згідно ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно ст. 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Відповідач не надав суду достатніх беззаперечних доказів в обґрунтування правомірності своєї бездіяльності.

Таким чином, суд приходить до висновку, що вимоги позивача про стягнення заборгованості по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі та середній заробіток за час затримки розрахунку, є законними та обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Щодо стягнення моральної шкоди суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31 березня 1995 р. «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди»(надалі Постанова) під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

Вказаною Постановою визначено, що моральна шкода може полягати, зокрема: у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв'язку з ушкодженням здоров'я, у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв'язку з незаконним перебуванням під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв'язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Згідно до п. 4 Постанови у позовній заяві про відшкодування моральної (немайнової) шкоди має бути зазначено, в чому полягає ця шкода, якими неправомірними діями чи бездіяльністю її заподіяно позивачеві, з яких міркувань він виходив, визначаючи розмір шкоди, та якими доказами це підтверджується.

Розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров'я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках, ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану, добровільне - за власною ініціативою чи за зверненням потерпілого - спростування інформації редакцією засобу масової інформації. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості.

За наведених обставин, суд приходить до висновку, що вимога позивача про відшкодування моральної шкоди підлягає частковому задоволенню у розмірі 5000 грн.

Керуючись ст. ст. 3, 57-61, 88, 208, 209, 213, 214, 215, 218, 223 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 -задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГмбХ»(і.к. 33833378) на користь ОСОБА_1(і.н. НОМЕР_1) суму невиплаченої заробітної плати у розмірі 67 321(шістдесят сім тисяч триста двадцять одну)грн. 58 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГмбХ»(і.к. 33833378) на користь ОСОБА_1(і.н. НОМЕР_1) суму компенсації моральної шкоди у розмірі 5000(п'ять тисяч)грн. 00 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГмбХ»(і.к. 33833378) на користь ОСОБА_1(і.н. НОМЕР_1) суму середнього заробітку за час затримку у розрахунку у розмірі 26 129(двадцять шість тисяч сто двадцять дев'ять)грн. 00 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГмбХ»(і.к. 33833378) на користь державного бюджету суму судового збору у розмірі 1041(одна тисяча сорок одну)грн. 80 коп.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його проголошення, а рішення яке було ухвалено без участі особи, яка її оскаржує протягом десяти днів з дня отримання копії рішення. Апеляційна скарга подається до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.06.2012
Оприлюднено07.07.2012
Номер документу25102118
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення невиплаченої заробітної плати та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —2610/7020/2012

Рішення від 18.06.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні