Постанова
від 02.07.2012 по справі 2а/0570/6427/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 липня 2012 р. Справа № 2а/0570/6427/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Череповський Є.В.

при секретарі Пригода О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Донецького обласного відділення Фонду

соціального страхування з тимчасової втрати

працездатності

до Закритого акціонерного товариства «НВК «Крамтехмаш»

про стягнення заборгованості по сплаті страхових

внесків у розмірі 2723,26 гривень

В С Т А Н О В И В:

Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до суду з позовом до Закритого акціонерного товариства «НВК «Крамтехмаш» про стягнення заборгованості по сплаті страхових коштів у розмірі 2723,26 гривень.

В обґрунтування позову зазначив, що відповідач знаходиться на обліку як платник страхових внесків, тобто є страхувальником з 21.12.2001 року. Згідно із звітними даними звіту ЗАТ «НВК «Крамтехмаш» по формі Ф4-ФССзТВП за I півріччя 2011 року (тобто з того часу страхувальником на порушення чинного законодавства України жодного разу не було надано звітність) сума заборгованості по страховим внескам на кінець звітного періоду становила 2723,26 гривень.

На даний час сума заборгованості по сплаті страхових внесків до органу Фонду є несплаченою.

Просив стягнути з відповідача заборгованість по сплаті страхових коштів в сумі 2723,26 гривень.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги просив задовольнити в повному обсязі

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час дату та місце слухання справи був повідомлений належним чином. Причини неявки суду не повідомив.

За таких обставин і відповідно до ст. 128 КАС суд визнав можливим розглянути справу без участі представника відповідача та на підставі доказів, наданих у справі.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що відповідач знаходиться на обліку в Краматорській міській виконавчій дирекції Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як платник страхових внесків, тобто є її страхувальником.

Відповідно до ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Згідно зі ст. 1 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у

зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою

дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або повноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.5 вказаного Закону одним із принципів страхування є відповідальність роботодавців та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за реалізацію права застрахованої особи на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за цим Законом.

За принципами ч.1, п.1 ч.3 ст.9, п.2 ч.1 ст. 10 цього ж Закону, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Фонд є некомерційною самоврядною організацією. Держава є гарантом надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам Фондом, стабільної діяльності Фонду.

Управління Фондом здійснюють правління та виконавча дирекція Фонду. В Автономній Республіці Крим, областях та в містах Києві і Севастополі безпосереднє управління здійснюють правління та виконавча дирекція відповідних відділень Фонду.

Виконавча дирекція Фонду забезпечує збір та акумуляцію внесків на

загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (п.1 ч.1 ст.13 Закону), здійснює контроль за правильним нарахуванням, своєчасною сплатою страхових внесків, а також забезпечує цільове використання коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (п.4 ч.1 ст.13 Закону).

Розміри страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, щорічно за поданням Кабінету Міністрів України встановлюється Верховною Радою України для роботодавців - до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб (пп.1п.1 ст.21 того ж Закону).

Порядок і строки сплати страхових внесків передбачено ст. 23 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», п.1 якої встановлено, що страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між зарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Днем сплати страхових внесків вважається, у разі перерахування за безготівковими розрахунками, день подання до установи банку розрахункових документів на перерахування страхових внесків на рахунок Фонду.

П.2 ч.2 ст. 27 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» передбачено обов'язок роботодавця як страхувальника нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно ст. 30 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» та п.5.1 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачення коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, страхувальник - роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порушенням порядку використання страхових коштів.

Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Станом на 01.01.2011 року заборгованість відповідача по страхових коштах складає 2723,26 гривень, що підтверджується звітом по формі Ф4-ФССзТВП за I півріччя 2011 року.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалено на користь сторони - суб'єкта владних повноважень, судовий збір з відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень, не стягується.

На підставі ст. ст. 1, 5, 9-10, 13, 21, 23, 27, 30 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», ст. 46 Конституції України, п.5.1 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачення коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, керуючись ст.ст. 11, 86, 94, 98, 112, 158, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позов Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Закритого акціонерного товариства «НВК «Крамтехмаш» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 2723,26 гривень - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «НВК «Крамтехмаш» (84313, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Орджонікідзе, 10, ЄДРПОУ 25121302) на користь Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість по сплаті страхових внесків у сумі 2723 (дві тисячі сімсот двадцять три) гривні 26 копійок, перерахувавши її на транзитний рахунок Центральної міжрайонної виконавчої дирекції в місті Донецьку Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в ДОД ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» 25601107176000, ЄДРПОУ 35237640, МФО 335076.

Постанова набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, вступна та резолютивна частини проголошені у судовому засіданні 02 липня 2012 року. В повному обсязі постанова складена 05 липня 2012 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Череповський Є.В.

Дата ухвалення рішення02.07.2012
Оприлюднено13.07.2012
Номер документу25135623
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/6427/2012

Постанова від 02.07.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 01.06.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні