Постанова
від 15.06.2012 по справі 1170/2а-1542/12
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2012 року Справа № 1170/2а-1542/12

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі: головуючого -судді Кармазиної Т.М., розглянувши у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до приватного сільськогосподарського підприємства «Йосипівка»про стягнення адміністративно -господарських санкцій та пені,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з ПСП «Йосипівка»адміністративно -господарські санкції у розмірі 20427,78 грн. та пеню у розмірі 98,16 грн..

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідачем своєчасно подано звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за 2011 рік, але, в порушення Закону Укра їни „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", самостійно не сплачено, у встановлений законодавством строк, адміністративно-господарські санкції. У зв'язку з чим за ПСП «Йосипівка»рахується заборгованість по сплаті адміністративно-господарських санкцій у розмірі 20427,78 грн. та пені у розмірі 98,16 грн..

Представник позивача в судове засідання не з'явилася, подавши заяву про розгляд справи без її участі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, що підтверджується відмітками в рекомендованих повідомленнях про вручення поштового відправлення. Причини неявки суду не повідомив, правом надати письмові пояснення по суті позовних вимог не скористався.

Враховуючи те, що представник позивача в судове засідання не з'явилася, подавши заяву про розгляд справи за її відсутності, а також неявку представника відповідача в судове засідання, хоча про розгляд справи був повідомлений належним чином, суд вважає можливим здійснення розгляду справи, відповідно до ч.6 ст.128 КАС України, у порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.19 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991, №875-XII (далі за текстом -Закон №875-XII) для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів.

Забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості (ч.1 ст.18 Закону №875-XII).

Згідно ч.3 ст.18 Закону №875-XII підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Статтею 20 Закону №875-XII передбачено, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

Судом встановлено, що ПСП «Йосипівка»зареєстровано Петрівською районною державною адміністрацією Кіровоградської області 16.01.2001р., про що свідчить копія свідоцтва про державну реєстрацію та перебуває на обліку в Кіровоградському обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів, який в своїй діяльності використовує найману працю. (а.с.7)

Відповідно до звіту відповідача про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2011 рік, поданого ПСП «Йосипівка»до Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, середньорічна заробітна плата штатного працівника на підприємстві в 2011 році складала 20427,78 грн. (367700 грн. (фонд оплати праці) / 18 (середньооблікова кількість штатних працівників)) = 20427,78 грн.) (а.с.5).

Відповідно до п.3.3 Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ „Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів", затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політи ки України від 29.12.2004р. №338, у рядку 03 звіту відображається кількість інвалідів -штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених підпри ємством, відповідно до нормативу робочих місць для забез печення працевлаштування інвалідів, установленого статтею 19 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні".

Згідно даних, наданих відповідачем у звіті за 2011 рік, форма № 10-ПІ вбачається, що при середньообліковій чисельності працюючих на підприємстві в 2011 році - 18 осіб та виходячи з нормативу, передбаченого ч.1 ст.19 Закону №875-XII, у відповідача мав бути працевлаштований один інвалід.

При цьому, відповідно до розділу 2 зазначеного звіту на підприємстві протягом 2011 року інваліди не працювали.

Доказів подання відповідачем до компетентного органу -центру зайнятості звітності щодо наявності вакансій для працевлаштування інвалідів у відповідності до ст.20 Закону України „Про зайнятість населення", ст.3 Інструкції щодо заповнення форми звітності № 3-ПН „Звіт про наявність вакансій", затвердженої Наказом міністерства праці та соціальної політики України №420 від 19.12.2005р., протягом 2011 року суду не надано.

Будь-які фактичні дані, які б свідчили про створення відповідачем робочого місця для працевлаштування інваліда, відповідно до вимог ч.3 ст.18 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", відсутні.

Згідно п.2 Подяку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №70 від 31.01.2007р. (далі за текстом Порядок) роботодавці сплачують суму адміністративно-господарських санкцій відділенням Фонду соціального захисту інвалідів за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства, до 15 квітня року, що настає за роком, в якому відбулося порушення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів. Обчислення суми адміністративно-господарських санкцій проводиться роботодавцями самостійно згідно з порядком заповнення звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів, затвердженим Мінпраці за погодженням з Держкомстатом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про правомірність нарахування Кіровоградським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, у зв'язку з порушенням відповідачем ст.19 Закону №875-XII, адміністративно-господарських санкцій в розмірі середньорічної заробітної плати на відповідному підприємстві за одне робоче місце незайняте інвалідом, що становить 20427,78 грн..

Відповідно до ч.2 ст.20 Закону №875-XII порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Механізм нарахування пені встановлено Порядком нарахування пені та її сплати.

Згідно Порядку нарахування пені та її сплати, затвердженого Міністерством праці та соціальної політики України від 15.05.2007р. №223, порушення строку сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені, розмір якої обчислюється виходячи зі 120 відсотків річних облікової ставки Національного Банку України, що діє на момент подання позовної заяви, за кожний календарний день прострочення.

Сума пені, що виникла у зв'язку з порушенням відповідачем термінів сплати адміністративно-господарських санкцій, становить 98,16 грн..

Зважаючи на викладене, сума заборгованості ПСП «Йосипівка»по сплаті адміністративно -господарських санкцій становить 20427,78 грн. та пені за порушення термінів сплати адміністративно -господарських санкцій -98,16 грн..

Доказів сплати відповідачем даної заборгованості суду не надано.

На підставі аналізу встановлених обставин і правовідносин, що їм відповідають, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають обставинам та матеріалам справи, підтверджені належними та допустимими доказами, та підлягають задоволенню.

Згідно з ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Зважаючи на викладене, судові витрати підлягають компенсації за рахунок Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства «Йосипівка»(ід. код: 20650409) на користь Державного бюджету України, в особі Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (ід. код: 22217312), адміністративно -господарські санкції у розмірі 20427 (двадцять тисяч чотириста двадцять сім) грн.. 78 коп. та пеню за порушення термінів сплати адміністративно -господарських санкцій в сумі 98 (дев'яносто вісім) грн. 16 коп..

Судові витрати компенсувати за рахунок Державного бюджету України.

Постанова суду набирає законної сили в порядку встановленому ст.254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, копія якої одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Т.М. Кармазина

Дата ухвалення рішення15.06.2012
Оприлюднено13.07.2012
Номер документу25136647
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-1542/12

Ухвала від 15.06.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Постанова від 15.06.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 15.05.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні