Постанова
від 03.07.2012 по справі 6023/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

03 липня 2012 р. №2а-6023/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді - Ізовітової - Вакім О.В.,

при секретарі судового засідання - Шевчук А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Дергачівської міжрайонної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ак Електро" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з зазначеним позовом, в якому просить суд стягнути з розрахункового рахунку №260023001676, відкритого ТОВ "АК Електро" в АТ Банк "Меркурій" м. Харків, грошові кошти у розмірі 2042,02 грн. в рахунок погашення його податкового боргу.

Представник позивача у судове засідання не прибув, про дату, час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно та належним чином, заяв чи клопотань на адресу суду не надав.

Представник відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "АК Електро" - у судове засідання не прибув, про дату, час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно та належним чином, у відповідності до вимог статей 33, 35 КАС України, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч.4 статті 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників позивача та відповідача, за наявними в ній доказами.

Відповідно до ч.1 ст. 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши подані сторонами документи, з'ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "АК Електро" пройшло державну реєстрацію у порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", як платник податків на податковому обліку перебуває в Дергачівській МДПІ Харківської області ДПС з 01.04.2005 року за №1434, про що свідчить довідка про взяття на облік.

З матеріалів справи вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю "АК Електро" має податковий борг з податку на додану вартість перед бюджетом у сумі 2042,02 грн., що виник в результаті не сплати узгоджених податкових зобов'язань за результатами камеральних перевірок даних, задекларованих платником у податковій звітності з податку на додану вартість.

Судом встановлено, що 24 жовтня 2011 року Дергачівською МДПІ було проведено камеральну перевірку даних, задекларованих у податковій звітності з ПДВ за липень 2011р., за результатами якої складено акт перевірки №909/15-229/33337732/147 від 24.10.2011р. У висновках акту перевірки зазначено про встановлення порушення - несвоєчасне подання податкової звітності з ПДВ за перевіряємий період (граничний строк подання - 20.08.2011р., фактична дата подання - 05.09.2011р.), за що передбачена відповідальність пунктом 120.1 статті 120 розділу Податкового кодексу України. На підставі акту перевірки, податковою інспекцією прийнято податкове повідомлення-рішення №0001171521/0 від 18 листопада 2011 яким визначено платнику податків суму грошового зобов'язання у розмірі 1020 грн.

Також, 24.10.2011р. Дергачівською МДПІ було проведено камеральну перевірку даних, задекларованих у податковій звітності з ПДВ за вересень 2011р., за результатами якої складено акт перевірки №910/15-229/33337732/147 від 24.10.2011р. У висновках акту перевірки зазначено про встановлення порушення - несвоєчасне подання податкової звітності з ПДВ за перевіряємий період (граничний строк подання - 20.10.2011р., фактична дата подання - не подана), за що передбачена відповідальність пунктом 120.1 статті 120 розділу Податкового кодексу України. На підставі акту перевірки, податковою інспекцією прийнято податкове повідомлення-рішення №0001181521/0 від 18 листопада 2011р., яким платнику податків визначено суму грошового зобов'язання у розмірі 1020 грн.

Згідно положень п.57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Визначені контролюючим органом суми грошових зобов'язань за податковим повідомленням - рішенням №0001171521/0 та №0001181521/0 від 18 листопада 2011р., не були оскаржені платником в адміністративному чи судовому порядку, у зв'язку з чим вони є узгодженими сумами податкового зобов'язання в розумінні вимог Податкового кодексу України.

Граничний строк сплати грошового зобов'язання за цими податковими повідомленнями - рішеннями відповідно до положень Податкового кодексу України минув. Крім того, у підприємства наявна заборгованість по несплаті пені у розмірі 2,02 грн. Таким чином, загальна сума заборгованості, що підлягає перерахуванню до Державного бюджету України становить 2042,02 грн.

Також судом встановлено, що у зв'язку з непогашенням Товариством з обмеженою відповідальністю "АК Електро" узгоджених сум податкового зобов'язання протягом граничних строків сплати, Дергачівською МДПІ Харківської області винесено податкову вимогу №29 від 09.02.2011р. Зазначена вимога була вручена уповноваженій особі ТОВ "АК Електро" 17.02.2011 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до п.59.5 ст.59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надісланню (вручення) податкової вимоги.

09 лютого 2011 року відповідно до вимог статті 89 Податкового кодексу України, начальником Дергачівською МДПІ Харківської області Тетянчук В.О. відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "АК Електро" винесено рішення №13 про опис майна у податкову заставу.

Суд враховує, що податковим органом було здійснено заходи по стягненню податкового боргу платника податків, що передбачені Податковим кодексом України, однак вони не призвели до погашення в повному обсязі податкового боргу.

Вирішуючи спір по суті суд зазначає, що положеннями статті 67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.п.16.1.4 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Положеннями п.п.20.1.18 п.20.1 статті 20 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Податковим боргом є сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (п.п.14.1.175 п.14.1 статті 14 Кодексу).

Відповідно до пункту 11 частини 1 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" №509-XII від 04.12.1990р. (зі змінами та доповненнями), державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані державні податкові інспекції виконують такі функції: подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Положеннями п.95.1 статті 95 Кодексу передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги (п.95.2 статті 95 Податкового кодексу України).

Відповідно до абзацу першого пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно відомостей облікової картки платника податків (зворотній бік), станом на час розгляду справи у Товариства з обмеженою відповідальністю "АК Електро" лічиться заборгованість з податку на додану вартість у розмірі 2040,00 грн., залишок несплаченої пені у розмірі 2,02 грн., на загальну суму 2042,02 грн. Під час розгляду справи судом не встановлено обставин, які б звільняли відповідача від сплати наявної суми заборгованості, а доказів самостійної оплати податкового боргу у добровільному порядку відповідачем до суду не надано.

Беручи до уваги наведене, позовні вимоги Дергачівської МДПІ Харківської області ДПС до Товариства з обмеженою відповідальністю "АК Електро" про стягнення заборгованості є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.8-14, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Дергачівської міжрайонної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ак Електро" про стягнення податкового боргу - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ак Електро" (код ЄДРПОУ 33337732, юридична адреса: Харківська обл., Дергачівський район, смт. Солоницівка, вул. Заводська, буд.2) на корись Державного бюджету України, уповноваженим органом якого виступає Дергачівська міжрайонна державна податкова інспекція Харківської області Державної податкової служби (код ЄДРПОУ 22705994, юридична адреса: 62302, Харківська область, м.Дергачі, вул. Садова, 10) суму заборгованості за податковим боргом у розмірі 2042.02 грн. (дві тисячі сорок дві гривні дві копійки), шляхом стягнення вказаної суми з розрахункового рахунку №260023001676, відкритого ТОВ "АК Електро" в АТ Банк "Меркурій" м.Харків, МФО 351663.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 07.07.2012 року.

Суддя Ізовітова-Вакім О.В.

Дата ухвалення рішення03.07.2012
Оприлюднено12.07.2012
Номер документу25138875
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6023/12/2070

Постанова від 03.07.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ізовітова-Вакім О.В.

Ухвала від 22.05.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ізовітова-Вакім О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні