Ухвала
від 03.07.2012 по справі 5010/643/2012-б-25/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про припинення провадження у справі про банкрутство

03 липня 2012 р. Справа № 5010/643/2012-Б-25/14

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Валєєвої Т.Е.,

при секретарі судового засідання Андріїв Л.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області

до комунального підприємства "Руднєватеплоенерго" (м. Надвірна, Івано-Франківська область)

про банкрутство в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

за участю представників сторін:

від заявника: ОСОБА_1 - завідувач юридично-організаційного відділу, (довіреність № 11 від 01.09.2011 р.);

від боржника: не з'явились,

ВСТАНОВИВ:

Надвірнянська міська рада Івано-Франківської області звернулась до господарського суду Івано-Франківської області з заявою про порушення справи про банкрутство комунального підприємства "Руднєватеплоенерго" за ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон про банкрутство).

Заява мотивована тим, що загальними зборами засновників (учасників) боржника прийнято рішення про ліквідацію боржника та створення ліквідаційної комісії, однак під час здійснення ліквідаційної процедури ліквідаційною комісією було встановлено, що наявних активів боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, тому прийнято рішення про звернення до суду з відповідною заявою.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 08.06.2012 р. порушено провадження у справі про банкрутство, призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 19.06.2012 р. та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

У судовому засіданні від 19.06.2012 р. оголошено перерву до 03.07.2012 р.

Представник заявника на вимогах заяви про порушення справи про банкрутство не наполягав.

Представники боржника в судове засідання не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши наявні матеріали справи та встановивши фактичні обставини справи, суд дійшов висновку, що провадження у даній справі підлягає припиненню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону про банкрутство боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно із ч. 1 ст. 51 Закону про банкрутство у разі виявлення, що вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідне правило встановлено ч. 3 ст. 110 Цивільного кодексу України, яка містить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, що передбачена ст. 51 Закону про банкрутство (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації (самоліквідації) юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 51 Закону про банкрутство є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації (самоліквідації) юридичної особи.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема у своїй постанові від 10.06.2008 р. у справі № 15/682-б.

Порядок добровільної ліквідації (самоліквідації) встановлений положеннями ст. ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст. 60 Господарського кодексу України.

Під час судового розгляду справи судом встановлено, що 10.11.2011 р. засновником боржника - Надвірнянською міською радою Івано-Франківської області прийнято рішення про ліквідацію боржника (рішення шістнадцятої сесії шостого скликання Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області від 10.11.2011 р. №541-16/2011 (а.с. №19)).

Згодом, 21.03.2012 р. засновником боржника прийнято рішення про створення комісії з ліквідації боржника та встановлено порядок ліквідації (рішення шістнадцятої сесії шостого скликання Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області від 21.03.2012 р. №800-20/2012 з додатками (а.с. №№20-22)).

Згідно із ст. 60 Господарського кодексу України ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо виявлення вимог кредиторів, з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господарювання (ч. 4), а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки (ч. 3).

Однак, заявником не надано суду доказів письмового повідомлення всіх кредиторів боржника, в т.ч. явних (відомих) кредиторів, зокрема, органи Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, центру зайнятості.

У відповідності до ч. 3 ст. 105 Цивільного кодексу України орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу встановлює строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, який згідно з ч. 5 цієї статті не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Відповідні положення містить ч. 2 ст. 60 Господарського кодексу України, яка передбачає, що орган (особа), який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, визначає строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію.

Вищевказаним рішенням шістнадцятої сесії шостого скликання Надвірнянської міської ради Івано-Франківської області від 21.03.2012 р. №800-20/2012 (додаток №2) визначено строк для пред'явлення вимог кредиторів, що становить два місяця з дня повідомлення про ліквідацію боржника.

Відповідне повідомлення про прийняття рішення про ліквідацію боржника опубліковано в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації - Бюлетені державної реєстрації від 23.03.2012 р. № 208 (8) під №3813, яким визначено строк заявлення вимог кредиторів до 23.05.2012 р. (а.с. №26).

Втім, як вбачається з протоколу засідання ліквідаційної комісії №1 від 26.04.2012 р. , ліквідаційною комісією розглянуто грошові вимоги кредиторів та прийнято рішення про звернення до суду з заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 51 Закону про банкрутство (а.с. №№24-25).

Отже, грошові вимоги кредиторів розглянуті ліквідаційною комісією до закінчення двомісячного строку (до 23.05.2012 р.) та ліквідаційною комісією не дотриманий строк, встановлений ч.ч. 3, 5 ст. 105 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 60 Господарського кодексу України.

Таким чином, з матеріалів справи не вбачається, що на час порушення провадження у справі про банкрутство ліквідаційною комісією боржника був належним чином встановлений повний обсяг кредиторської заборгованості боржника та сформований пасив боржника у процедурі добровільної ліквідації.

Крім того, відповідно до ч. 8 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс. При цьому, проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Проте, наданий заявником проміжний ліквідаційний баланс боржника станом на 01.06.2012 р. (а.с. №30) не затверджений ним, як органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи, чим порушено вимоги, встановлені для добровільної ліквідації боржника.

Відповідної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України, зокрема, у своїй постанові від 28.04.2010 р. у справі №33/125.

За таких обставин справи ліквідаційною комісією не дотриманий порядок добровільної ліквідації боржника.

На підставі вищенаведеного в сукупності суд вважає, що підстави, з якими чинне законодавство пов'язує можливість порушення справи про банкрутство боржника, що ліквідується власником, та визнання його банкрутом за ст. 51 Закону про банкрутство, -відсутні.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що на відміну від загальної процедури банкрутства правомірність порушення справи про банкрутство за спрощеною процедурою в порядку ст. 51 Закону про банкрутство перевіряється господарським судом у засіданні суду, в якому виноситься постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

На підставі приписів ст. 5 Закону про банкрутство і ст. 4 1 ГПК України суд у справі про банкрутство застосовує норми ГПК України, які мають універсальний характер.

За таких обставин справи суд, враховуючи вищевикладене в сукупності, дійшов висновку про відсутність підстав для здійснення провадження у справі про банкрутство за ст. 51 Закону про банкрутство та необхідність припинення провадження у справі відповідно до п. 1 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі закриття провадження у справі (відповідно до ГПК України - припинення провадження у справі). Відповідно до приписів пункту 4.12 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 17, за змістом п.п. 4 і 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" припинення провадження у справі і залишення позову без розгляду тягнуть за собою повернення сплачених сум судового збору.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст. 60 Господарського кодексу України, ст. ст. 5, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 7 Закону України "Про судовий збір", ст. ст. 4 1 , 44, 49, 86, п. 1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

припинити провадження у справі №5010/643/2012-Б-25/14 про банкрутство комунального підприємства "Руднєватеплоенерго" (м. Надвірна, Івано-Франківська область; ідентифікаційний код 32167157).

Повернути Надвірнянській міській раді Івано-Франківської області (вул. Г.Мазепи, 29, м. Надвірна, Івано-Франківська область, 78400; ідентифікаційний код 04054257) з Державного бюджету України судовий збір в розмірі 4 424,00 грн. (чотири тисячі чотириста двадцять чотири гривні), сплачений відповідно до платіжного доручення № 195 від 23.02.2012 р., судовий збір у розмірі 941,00 грн. (дев'ятсот сорок одна гривня), сплачений відповідно до квитанції № 4 від 12.12.2011 р., судовий збір у розмірі 105,00 грн. (сто п'ять гривен), сплачений відповідно до квитанції № 1444.479.1 від 18.06.2012 р.

Суддя Т.Е. Валєєва

Дану ухвалу направити:

- заявнику (вул. Г.Мазепи, 29, м. Надвірна, Івано-Франківська область, 78400);

- боржнику (вул. Наталі Кобринської, 14 А, м. Надвірна, Івано-Франківська область, 78400);

- державному реєстратору за місцезнаходженням боржника (майдан Шевченка, 33, м. Надвірна, Івано-Франківська область, 78400);

- відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Івано-Франківській області (вул. Грюнвальдська, 11, 4 поверх, м. Івано-Франківськ, 76000).

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


03.07.12

Дата ухвалення рішення03.07.2012
Оприлюднено13.07.2012
Номер документу25141145
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/643/2012-б-25/14

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 08.06.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні