Постанова
від 11.07.2012 по справі 1570/3533/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/3533/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2012 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Танцюри К.О.,

за участю секретаря Полторак І.Ф.,

за участю сторін:

- представника позивача -Смехович К.Г. (за довіреністю №04-1/265 від 10.05.2012р.),

- представника позивача -Гаврюшенко О.Ю. (за довіреністю №04-1/117 від 23.02.2012р.),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Одесі справу за адміністративним позовом Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до ПП ОА«Центуріон-2007»про стягнення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулось Одеське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів до ПП ОА «Центуріон-2007»про стягнення 10 674,12грн., а саме: адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2011 році у розмірі 10 571,05грн. та пені за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 103,07грн., яка самостійно ППОА«Центуріон-2007»не сплачена. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач у відповідності з нормативом робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, у 2011 році повинен був створити 2 робочих місця, а фактично було створено 1. Тому за невиконання зазначеного нормативу ПП ОА «Центуріон-2007»повинно сплатити адміністративно -господарські санкції у розмірі середньорічної заробітної плати на підприємстві та у зв'язку з несплатою вчасно адміністративно -господарських санкцій -пеню у розмірі 103,07грн.

Представники позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі з підстав наведених у адміністративному позові.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце слухання справи, але його представник у судове засідання не з`явився, а тому, на підставі положень ст.128 КАС України справа розглядалась за його відсутності за наявними у справі доказами.

Заслухавши пояснення представників позивача та дослідивши матеріали справи суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

ПП ОА «Центуріон-2007»зареєстровано 11.06.2007р. Виконавчим комітетом Іллічівської міської ради Одеської області як юридичну особу, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.13-15)

Відповідно до ч.1 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»№ 875-ХІІ від 21.03.1991р. для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Як вбачається з матеріалів справи, середньооблікова чисельність штатних працівників ПП ОА «Центуріон-2007»у 2011 році склала 38 осіб, що підтверджується поданим відповідачем звітом за формою №10-ПІ за 2011 рік (а.с.6)

При цьому відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»№875-XI від 21 березня 1991 року підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Враховуючи вищевикладене та середню облікову чисельність штатних працівників за 2011 рік на підприємстві, відповідач повинен був створити 2 робочих місця для інвалідів, проте створив лише 1 робоче місце.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів у рахунок нормативів робочих місць виходячи з вимог статті 18 цього Закону.

Порядком Про реалізацію статей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», затвердженим Постановою КМ України №70 від 31.01.2007р. визначено процедуру подання підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів відділенням Фонду соціального захисту інвалідів та інформації про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) для працевлаштування інвалідів - центру зайнятості.

Відповідно до ч. 3 ст.18 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до вимог ч. 10 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, у разі незабезпечення виконання нормативів робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів несуть відповідальність у встановленому законом порядку.

При цьому, ч. 1 ст. 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»передбачено, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

Крім того, відповідно до п. 2.3 Порядку нарахування пені та її сплати, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 15.05.2007р. за №223, адміністративно-господарська санкція -це грошове зобов'язання, альтернативне зобов'язанню самостійно здійснити працевлаштування інвалідів відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Відповідно до вимог ч. 9 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Відповідно до розрахунку адміністративного -господарських санкцій за 2011 рік (а.с.7), сума адміністративно-господарських санкцій ПП ОА «Центуріон-2007»за 1 нестворене робоче місце для працевлаштування інвалідів у 2011 році становить 10571,05грн. та розрахована згідно даних Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2011 рік, складеного відповідачем та поданого до Фонду соціального захисту інвалідів.

Згідно ч. 2 ст. 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»передбачено, що порушення термінів сплати адміністративно - господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня нараховується виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, яка діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк. Таким чином, відповідач крім санкцій за невиконання нормативу робочих місць для інвалідів повинен сплатити пеню у розмірі 103,07грн.

Доказів щодо сплати зазначеної заборгованості відповідачем у розмірі 10674,12грн. до суду не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи викладене, а також те, що позивачем доведено, що ПП ОА«Центуріон-2007»має заборгованість перед Одеським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів у загальній сумі 10 674,12 грн., а саме: по адміністративно-господарським санкціям за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2011 році у розмірі 10 571,05грн. та пені за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій - у розмірі 103,07грн., суд вважає, що позовні Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів про стягнення зазначених коштів з ПП ОА «Центуріон-2007»є законними і обґрунтованими, заснованими на діючому законодавстві, підтверджуються доданими до позову документами та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163,167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до ПП ОА «Центуріон-2007»про стягнення коштів у розмірі 10674,12грн. -задовольнити.

Стягнути з ППОА«Центуріон-2007»(код ЄДРПОУ 35162497) на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів 10674,12грн. (десять тисяч шістсот сімдесят чотири гривні двонадцять копійок) адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2011 році та пені за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративного-господарських санкцій на р/р 31218230700015, банк ГУДСУ в Одеській області, МФО 828011, код 21082000.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний суддею 11 липня 2012 року

Суддя К.О. Танцюра

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.07.2012
Оприлюднено23.08.2012
Номер документу25144348
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/3533/2012

Ухвала від 06.07.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Постанова від 11.07.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні