Рішення
від 10.07.2012 по справі 15/5005/5199/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.07.12р. Справа № 15/5005/5199/2012 За позовом Першотравенського міського житлово-комунального підприємства, м.Першотравенськ

до Приватного підприємства "Комунальщик - 1", м. Першотравенськ

про стягнення 81 644,42 грн.

Суддя Петренко Н.Е.

секретар судового засідання Гурський В.С.

Представники:

від позивача: Іванов С.О., представник за довіреністю №961 від 04.04.12р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство (далі - позивач) звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного підприємства "Комунальщик-1" (далі - відповідач), про стягнення 81 644,42 грн.

Сума позову складається з наступних сум: 69 262,30 грн. - заборгованість за виконані роботи, 10 360,12 грн. - пеня, 2 022,00 грн. - 3% річних.

Позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачем зобов'язань за договором № 9 від 26.01.11 року, в частині повного та своєчасного розрахунку за виконані роботи.

Ухвалою господарського суду від 15.06.12р. порушено провадження у справі, прийнято позовну заяву до розгляду, судове засідання призначено на 10.07.12р.

10.07.12р. в судовому засіданні повноважний представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити їх в повному обсязі. Крім того, надав для огляду суду всі оригінали первинних документів на підставі яких виник спір, а для долучення до матеріалів справи витребувані судом документи.

В свою чергу, повноважний представник відповідача у судове засідання не з'явився, але 07.07.12р. до господарського суду від відповідача надійшла заява, згідно якої останній позовні вимоги визнає у повному обсязі та просить суд розглянути дану справу без участі його повноважного представника.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за можливе розглянути справу у даному судовому засіданні без участі повноважного представника відповідача за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 10.07.12р. оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення, згідно зі ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, заслухавши пояснення повноважного представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

26.01.11р. між позивачем та відповідачем було укладено договір № 9 (далі - Договір), відповідно до умов п.1 якого, позивач зобов'язується проводити роботи по обслуговуванню вентиляційних та димових каналів (огляд, прочистка та усунення недоліків) житлових будинків, які обслуговує відповідач, відповідно графіку (Додаток № 1), а відповідач зобов'язується своєчасно оплатити позивачу ці роботи на умовах цього договору.

Відповідно до п. 2.1. Договору, вартість обслуговування 1 п.м вентиляційних та димових каналів складає 1,09 грн., в тому числі ПДВ - 0,18 грн. (Додаток № 2). Обсяг виконаних робіт визначається на підставі актів приймання виконаних робіт.

Згідно п. 2.2. Договору, щомісячна оплата наданих послуг проводиться відповідачем на підставі наданого позивачем рахунку шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок позивача до 10 числа місяця наступного за розрахунковим.

В п. 3.3.2. Договору зазначено про те, що відповідач зобов'язується прийняти та оплатити виконані позивачем роботи на умовах цього договору.

За недотримання термінів розрахунків (більше 10 днів) за обслуговування вентиляційних та димових каналів, відповідач сплачує позивачу пеню у розмірі 0,5% (але не більше подвійної облікової ставки НБУ) від неоплаченої суми за кожний день затримки (п. 4.2. Договору) .

Так, на виконання умов Договору, позивач провів роботи по обслуговуванню вентиляційних та димових каналів житлових будинків на загальну суму 84 086,17 грн., що підтверджується актами-приймання виконаних робіт, які знаходиться в матеріалах справи.

В порушення умов Договору відповідач за проведені роботи розрахувався лише частково, внаслідок чого станом на 12.06.12р. у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем у розмірі 69 262,30 грн.

У зв'язку з неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань по Договору, позивачем на підставі п.4.2. Договору була нарахована до сплати відповідачу пеня у розмірі 10 360,12 грн.

Крім того, на підставі ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, позивачем були нараховані відповідачу 3% річних у розмірі 2 022,00 грн.

Таким чином, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за виконані роботи у розмірі 69 262,30 грн., пеню у розмірі 10 360,12 грн. та 3% річних у розмірі 2022,00грн., всього 81 644,42 грн.

Відповідач в свою чергу позовні вимоги визнає у повному обсязі. Доказів виконання зобов'язання по вищезазначеному Договору на час розгляду справи до господарського суду не надав.

При викладених обставинах вимоги позивача слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню частково.

Приймаючи рішення господарський суд виходив із наступного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору ( ст. 174 Господарського кодексу України)

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Згідно ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Крім того, в ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України зазначено, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Належне виконання позивачем своїх зобов'язань за Договором підтверджується Актами приймання виконаних робіт: Акт приймання виконаних підрядних робіт за січень 2011р. (а.с.13), Акт приймання виконаних підрядних робіт за лютий 2011р. (а.с.15-16), Акт приймання виконаних підрядних робіт за березень 2011р. (а.с.18-19), Акт приймання виконаних підрядних робіт за квітень 2011р. (а.с.21), Акт приймання виконаних підрядних робіт за травень 2011р. (а.с.23), Акт приймання виконаних підрядних робіт за червень 2011р. (а.с.25), Акт приймання виконаних підрядних робіт за липень 2011р. (а.с.27), Акт приймання виконаних підрядних робіт за серпень 2011р. (а.с.29), Акт приймання виконаних підрядних робіт за листопад 2011р. (а.с.31).

Крім того, відповідач визнає позовні вимоги у повному обсязі.

Викладене є підставою для задоволення позову в частині стягнення заборгованості за виконані роботи у розмірі 69 262,30 грн.

Статтею 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов'язання.

Згідно ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною 6 ст. 231 господарського кодексу України визначено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір не передбачено законом або договором.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання грошових зобов'язань, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано (ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України).

Відповідно до п. 4.2. Договору, за недотримання термінів розрахунків (більше 10 днів) за обслуговування вентиляційних та димових каналів, відповідач сплачує позивачу пеню у розмірі 0,5% (але не більше подвійної облікової ставки НБУ) від неоплаченої суми за кожний день затримки.

На підставі п.4.2. Договору позивачем була нарахована пеня у розмірі 10 360,12 грн., розрахунок якої господарським судом перевірений та визнано таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки нарахування пені припиняється через шість місяців або182 дні.

Після перерахунку відповідно до вимог чинного законодавства сума пені складає 5259,63 грн.

При викладених обставинах вимога позивача щодо стягнення пені підлягає задоволенню частково, а саме у розмірі 5 259,63 грн..

Відповідно до ч. 6 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд не приймає відмови від позову, зменшення розміру позовних вимог, визнання позову відповідачем, якщо ці дії суперечать законодавству або порушують чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси.

Згідно з ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

На підставі вищевказаної норми закону, позивачем були нараховані до сплати відповідачу 3% річних у розмірі 2 022,00 грн., розрахунок яких також господарським судом перевірено та визнано таким, що відповідає вимогам чинного законодавства.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню частково: стягненню підлягає заборгованість за виконані роботи у розмірі 69 262,30 грн., пеня у розмірі 5 259,63 грн., 3% річних у розмірі 2 022,00 грн., а в решті позовних вимог слід відмовити.

Судові витрати покласти на відповідача у відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 530, 549, 599, 610, 612, 625, 629, 901, 903 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 174, 193, 218, 231, 232 господарського кодексу України, ст.ст. 4, 22, 32-34, 43-44, 49, 75, 82-85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "Комунальщик-1" (52800, м. Першотравенськ, вул. Чайковського, буд. 2, код ЄДРПОУ 35284596) на користь Першотравенського міського житлово-комунального підприємства (52800, м. Першотравенськ, вул. Комсомольська, буд.12, код ЄДРПОУ 32598423) заборгованість за виконані роботи у розмірі 69 262,30 грн. (шістдесят дев`ять тисяч двісті шістдесят два грн. 30 коп.), пеню у розмірі 5 259,63 грн. (п'ять тисяч двісті п'ятдесят дев'ять грн. 63 коп.), 3% річних у розмірі 2 022,00 грн. (дві тисячі двадцять два грн. 00 коп.), витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 609,50 грн. (одна тисяча шістсот дев`ять грн. 50 коп.).

В решті позовних вимог - відмовити.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя Н.Е. Петренко

Повне рішення складено 12.07.12р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.07.2012
Оприлюднено25.07.2012
Номер документу25145118
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/5005/5199/2012

Рішення від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Ухвала від 15.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні