Рішення
від 16.07.2012 по справі 5017/1643/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" липня 2012 р.Справа № 5017/1643/2012

За позовом Одеської міської ради;

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптека №17";

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Департамент комунальної власності Одеської міської ради;

про стягнення 1700,00грн.;

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. Динту В.А.

Від відповідача: дир. Гоштенар І.А.

Від 3-тьої особи: за дов. Добров Р.М.

В засіданні суду по 16.07.2012р. була оголошена перерва відповідно до ст. 77 ГПК України.

Суть спору: Одеська міська рада звернулася до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з відповідача штрафу у сумі 1700грн. за неналежне виконання умов договору купівлі-продажу від 01.08.2011р.

Третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Департамент комунальної власності Одеської міської ради повністю підтримує позовну заяву Одеської міської ради.

Відповідач проти позову заперечує з підстав викладених у запереченнях до позову.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін встановлено наступне:

01 серпня 2011р. між територіальною громадою міста Одеси в особі Одеської міської ради (Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Аптека №17 (Покупець) був укладений договір купівлі-продажу (далі -Договір), відповідно якого Продавець продав, а Покупець купив індивідуально визначене майно комунальної власності у вигляді не житлових приміщень підвалу, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Рішельєвська (вулиця Леніна), будинок під №11, та в цілому складається з приміщень підвалу, загальною площею 71,7кв.м., відображених у технічному паспорті. (п.1.1 договору).

25 серпня 2011р. сторони підписали Акт приймання-передачі індивідуально визначеного майна комунальної власності у вигляді нежитлових підвальних приміщень, розташованих за адресою: місто Одеса, вул. Рішельєвська, будинок, 11.

П. 5.1 договору встановлено, що кожна сторона зобов'язується виконувати обов'язки, покладені на неї цим договором, та сприяти іншій стороні у виконанні її обов'язків.

Покупець зобов'язаний протягом 30 календарних днів з моменту одержання Акту приймання-передачі звернутися до Одеського міського управління земельних ресурсів Одеської міської ради для оформлення дольової участі в землекористуванні та у цей же строк повідомити про це Департамент комунальної власності Одеської міської ради і надати докази виконання зазначеного зобов'язання. (п. 5.4.5. договору)

Покупець зобов'язаний протягом 30 календарних днів з моменту одержання Акту приймання-передачі оформити з Управлінням охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації охоронну документацію на користування об'єктом купівлі -продажу, що розташований у будівлі -пам'ятці та у цей же строк повідомити Департамент комунальної власності Одеської міської ради і надати докази виконання зазначеного зобов'язання. Покупець зобов'язується утримувати об'єкт купівлі -продажу відповідно до вимог охоронного договору та норм, передбачених Законом України „Про охорону культурної спадщини", дотримуватися державних стандартів, норм, правил та іншого законодавства у сфері охорони культурної спадщини. (п. 5.4.7. договору)

Покупець зобов'язаний протягом 30 календарних днів з моменту одержання Акту приймання-передачі звернутися до баласнсоутримувача об'єкта купівлі -продажу з метою укладання договору про надання комунальних послуг та утримання прибудинкової території і у цей же строк надати Департаменту комунальної власності Одеської міської ради докази належного виконання зазначеного зобов'язання. (п. 5.4.9 договору)

За неналежне виконання чи невиконання Покупцем зобов'язань за цим договором вказаних у п. 5.4.5, п. 5.4.7, п. 5.4.9 договору, Покупець сплачує Продавцю штраф у розмірі 1700 грн. за кожне окреме порушення. (п. 6.3 договору)

27 березня 2012р. позивач звернувся до відповідача з претензією, в якій пропонує у 20-ти денний строк оплатити штраф за невиконання взятих на себе зобов'язань за вищевказаним договором купівлі-продажу у сумі 1700,00грн. на рахунок Департаменту та надати на адресу Департаменту документи, що підтверджують виконання вищевказаних обов'язків.

Відповідач у встановлений Договором строк своїх зобов'язань відповідно до п. 5.4.7 договору, не виконав, у зв'язку з чим позивач просить стягнути з відповідача штраф у сумі 1700,00грн.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Ст. 526 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Частиною 2 цієї статті встановлено, що зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов'язання є укладання господарського договору та іншої угоди, що передбачені законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення , зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Станом на день розгляду справи відповідач суму штрафу не сплатив.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено своєчасне виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене та те, що представлені матеріали справи засвідчують обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає задоволенню. Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптека №17" (м. Одеса, вул. Рішельєвська, 11, кв. 1, код 31121148) на користь Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1, р/р 37180025001909 в ГУДКУ в Одеській області, МФО 828011, код ЗКПО 26302595) 1700 /одна тисяча сімсот/ грн.00коп. штрафу, 1609 /одна тисяча шістсот дев'ять/ грн. 50 коп. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 16.07.2012р.

Суддя Горячук Н.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.07.2012
Оприлюднено25.07.2012
Номер документу25145663
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/1643/2012

Рішення від 16.07.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 22.06.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні