Постанова
від 04.07.2012 по справі б-48/178-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про затвердження ліквідаційного балансу

"04" липня 2012 р. Справа № Б-48/178-09

вх. № 8193/2-48

Суддя господарського суду Кононова О.В.

при секретарі судового засідання Дородіна І.А.

За участю:

кредитора (Чугуївська ОДПІ) - Іванов О.А., дор. № 38/10/10-019 від 05.03.2012 р.

ліквідатор - Котовенко О.М., ліц. НОМЕР_1

По справі за заявою ФОП ОСОБА_1, м. Харків

до ТОВ "Східно-Українська торгівельна компанія", м. Чугуїв

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду від 19.10.2009р. ТОВ «Східно -Українська торгівельна компанія» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру згідно ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатором призначено арбітражного керуючого Бреуса Ростислава Анатолійовича.

Ухвалою суду від 03.04.2012 р. був відкладений розгляд звіту ліквідатора, зобов'язано Чугуївську ОДПІ надати письмові пояснення щодо результатів проведення позапланової перевірки боржника - ТОВ "Східно-Українська торгівельна компанія".

В судовому засіданні ліквідатор надав суду ліквідаційний звіт, просив суд затвердити наданий звіт, ліквідаційний баланс та припинити провадження по справі.

Представник Чугуївської ОДПІ заперечував в судовому засіданні проти припинення провадження по справі та затвердження звіту ліквідатора, у зв'язку з тим, що позапланова в'їздна перевірка, призначена відповідно наказу Чугуївської ОДПІ від 17.11.2009 р. № 528 за період з 28.02.2008 р. по 23.11.2009 р. не була проведена. На розгляді скарги від 18.11.2009 р. представник Чугуївської ОДПІ не наполягав, просив суд залишити її без розгляду, про що зазначив на останній сторінці скарги (а.с. 93).

Розглянувши матеріали справи, заяви Чугуївської ОДПІ Харківської області, ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс, заслухавши пояснення учасників процесу, суд встановив наступне.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 09.10.2009р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „Східно -Українська торгівельна компанія", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Постановою господарського суду Харківської області від 19.10.2009р. ТОВ „Східно -Українська торгівельна компанія" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Бреуса Р.А.

Ухвалою суду від 20.07.2011 р. звільнено від виконання обов'язків ліквідатора ТОВ "Східно - Українська торгівельна компанія" арбітражного керуючого Бреуса Ростислава Анатолійовича, призначено ліквідатором ТОВ "Східно - Українська торгівельна компанія" Котовенко Олександра Михайловича, якого ліквідатора продовжувати здійснювати ліквідаційну процедуру відповідно до постанови від 19.10.2009 р. та надати суду докази завершення ліквідаційної процедури щодо ТОВ "Східно - Українська торгівельна компанія" відповідно до вимог закону.

З матеріалів справи випливає, що під час ліквідаційної процедури ліквідатором проведена наступна робота.

Ліквідатором було надано оголошення в газеті „Голос України" №212 (4712) від 10.11.2009р. та надіслані повідомлення усім відомим кредиторам про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, зокрема 06.11.2009р. направлено персональне повідомлення Чугуївській ОДПІ Харківської області.

В установлений ч. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" місячний строк на адресу ліквідатора та суду надійшли заяви з грошовими вимогами до банкрута від ТОВ „Заир" на суму 8691,30грн. та Чугуївської міжрайонної ВД ХОВ ФССТВП на суму 1,89грн. Заявлені вимоги були визнані ліквідатором та включені до реєстру вимог кредиторів, про що було повідомлено заявників.

Ліквідатором було з'ясовано, що за даними КП „Чугуївське міжміське БТІ", УДАІ УМВСУ в Харківській області, Інспекції Держтехнагляду та Чугуївського відділу ХРФДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" за боржником прав власності на нерухомі об'єкти, транспортні засоби та земельні ділянки не зареєстровано (про що свідчать відповідні довідки, які знаходяться в матеріалах справи).

Наказом по підприємству від 03.02.2010р. було призначено проведення повної інвентаризації активів та зобов'язань ТОВ „Східно - Українська торгівельна компанія". За наслідками проведеної інвентаризації ліквідатором складені відповідні акти від 03.02.2010р., які свідчать про відсутність будь-яких активів у банкрута.

У зв'язку з відсутністю у банкрута майнових активів, ліквідатором складено ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю в сумі 233,69319 тис грн.

Вимоги кредиторів згідно ч.6 ст.31 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Ліквідатором також здійснені наступні заходи: було з'ясовано, що згідно довідки ВДВС Чугуївського МУЮ Харківської області від 11.11.2009р. відсутні відкриті виконавчі провадження у відношенні боржника; відсутні поточні рахунки банкрута в установах банків (довідка Чугуївської ОДПІ, а.с. 55.); надані оголошення в пресі про недійсність печаток, штампів, установчих документів банкрута, у зв'язку з їх невиявленням (газета „Красная звезда" №49 від 05.12.2009р.); направлені повідомлення відповідним державним установам про закінчення ліквідаційної процедури (в тому числі, 05.02.2010р. - Чугуївській ОДПІ Харківської області).

Ліквідатором було надіслано запит до ХФ ПАТ «Унікомбанк» з проханням про розкриття інформації про рух грошових коштів на банківському рахунку ТОВ «СУТК». Однак, листом від 20.08.2011 р. банк повідомив, що інформацію, що містить банківську таємницю, банк надає з дозволу власника цієї інформації та за рішенням суду, а тому у розкритті банківської таємниці ліквідатору було відмовлено.

Стосовно заперечень Чугуївської ОДПІ Харківської області щодо ухилення ліквідатора від надання необхідних для проведення позапланової виїзної перевірки документів, а також забезпечення можливості податковій інспекції проведення такої перевірки, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Ст. 78 Податкового кодексу України визначений порядок проведення документальних позапланових перевірок. Зокрема, документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності таких обставин: розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Аналогічна норма міститься у пункті 11.2. "Порядку обліку платників податків і зборів", затвердженого наказом № 979 Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 року (далі - Порядок) у зв'язку з припиненням платника податків органи державної податкової служби розпочинають та проводять процедури, передбачені розділом XI.

Порядок зняття з обліку платників податків в органах державної податкової служби у разі одержання хоча б одного з таких документів (відомостей) є: 1) заява за формою № 8-ОПП від платника податків, 2) відомості державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи, 3) відомості з Єдиного державного реєстру чи з ЄДРПОУ про повідомлення органу державної реєстрації про закриття відокремленого підрозділу, наявність судових рішень або відомостей з Єдиного державного реєстру чи іншої інформації щодо прийняття судом рішень про порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника податків, порушення справи або прийняття рішення судом рішення про припинення юридичної особи, визнання недійсною державної реєстрації чи установчих документів платника податків, зміну мети установи, реорганізацію платника податків.

Згідно з пунктом 11.3. Порядку, у разі отримання вищезазначених документів від платника податків ДПІ приймає рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі. Перевірка призначається та відповідні підрозділи ДПІ розпочинають протягом місяця після одержання вищезазначених документів, що надійшли до органу державної податкової служби першим.

Протягом ліквідаційної процедури, у встановлений ч. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" місячний строк податковою інспекцію не було заявлено вимоги до банкрута. За даними Чугуївської ОДПІ Харківської області у ТОВ „Східно - Українська торгівельна компанія" відсутня податкова заборгованість, що підтверджується заявою від 03.02.2010р., обліковою карткою платника податків станом на 02.02.2010р. (а.с. 82, 83). Тому, остання не має статусу кредитора (сторони) у справі.

Справа розглядається з особливостями, передбаченими ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Ліквідатором проведено заходи щодо розшуку документації банкрута, однак виявити її не вдалося, у зв'язку з чим було, зокрема, винесено наказ про утворення комісії по відновленню документів від 20.01.2010р., складено акт про неможливість відновлення документів від 25.01.2010р. (а.с. 80, 81), надано оголошення в пресі про недійсність печаток, штампів, установчих документів банкрута.

Стосовно посилань представників Чугуївської ОДПІ на ненадання ліквідатором документів щодо боржника слід зазначити, що така вимога контролюючого органу до ліквідатора є обґрунтованою при здійсненні провадження у справі про банкрутство за загальною процедурою або за спрощеною процедурою, передбаченою ст. 51 Закону про банкрутство.

У даному випадку провадження у справі здійснюється за процедурою банкрутства відсутнього боржника (ст. 52 Закону про банкрутство). У зв'язку з відсутністю боржника у ліквідатора немає будь-яких документів стосовно його діяльності, тому ліквідатор здійснює їх розшук для з'ясування активу і пасиву боржника шляхом направлення відповідних запитів до явних та потенційних кредиторів боржника, а також до відповідних державних органів.

З матеріалів справи вбачається, що на звернення ліквідатора до Чугуївського РВ ГУ МВС України в Харківській області з приводу прийняття заходів щодо розшуку печаток, штампів, оригіналів установчих документів, свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ „Східно - Українська торгівельна компанія", працівниками правоохоронного органу було проведено перевірку, за наслідками якої надано висновок від 11.12.2009р., що серед знайдених, вилучених, добровільно зданих, зазначені предмети не виявлені.

В подальшому 20.09.2010 р. ліквідатором було надіслано до Чугуївської ОДПІ запрошення до участі у комісії з відновлення первинних бухгалтерських документів, в якому просив направити слідчого податкової міліції Чугуївської ОДПІ. Чугуївська ОДПІ уповноваженого представника для участі в такій комісії до банкрута не направила, Наказом від 23.09.2010 р. було створено комісію з відновлення даних первинного бухгалтерського обліку, головою якої призначено Бреуса Р.А., який виконував обов'язки ліквідатора ТОВ „Східно -Українська торгівельна компанія" на той час. Ліквідатором за результатами роботи складено акт про неможливість відновлення документів від 23.09.2010 р.

За таких умов у ДПІ, як у контролюючого органу, більше можливостей для розшуку необхідних документів щодо боржника. Крім того, Чугуївська ОДПІ в силу своїх повноважень, вже має документи фінансової звітності боржника, відомості щодо наявності або відсутності у нього майна.

В свою чергу ліквідатор боржника має лише ті документи, які отримані ним під час проведення ліквідаційної процедури, в тому числі і від ДПІ. Ці документи додані до звіту ліквідатора і містяться в матеріалах справи.

Крім того, 04.04.2012 р. ліквідатором на адресу Чугуївської ОДПІ надсилалось повторне повідомлення з матеріалами ліквідаційної справи щодо ТОВ „Східно - Українська торгівельна компанія" для проведення перевірки.

Враховуючи вищевикладене, доводи податкової щодо неправомірного ухилення ліквідатором від надання документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності боржника, є безпідставними.

Суд звертає увагу, що безпідставне затягування ліквідаційної процедури призведе до зайвих витрат, зокрема з оплати послуг арбітражного керуючого, які у зв'язку з відсутністю майна у боржника та нездійснення ним господарської діяльності підлягають відшкодуванню за рахунок кредиторів.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор здійснив всі заходи з ліквідації банкрута, отже виконав всі вимоги ст.ст. 25, 52 Закону про банкрутство, у банкрута відсутні активи, необхідні для задоволення вимог кредитора, суду надані документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури, у тому числі ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю у зв'язку з відсутністю активів у боржника.

Згідно ч.2 та ч. 5 ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна. У зв'язку з чим суд вважає за необхідне затвердити наданий ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс банкрута, припинити провадження у справі і сповістити відповідні державні органи про ліквідацію банкрута.

Керуючись ст.ст. 22-34, п.6 ст.40, ст.52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 39 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити наданий ліквідатором звіт та ліквідаційний баланс.

2. Ліквідувати юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю «Східно - Українська торгівельна компанія», код 35724269, зареєстроване 27.02.2008р. Виконавчим комітетом Чугуївської міської ради Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, м. Чугуїв, бульвар Комарова, буд. 12.

3. Вважати вимоги Чугуївської міжрайонної ВД ХОВ ФССТВП на суму 1,89 грн., ТОВ "Заир" на суму 8691,30 грн. та ФОП ОСОБА_1 на суму 225000,00 грн., які не задоволені за недостатністю майна боржника, погашеними.

4. Провадження у справі припинити.

5. Зобов'язати Головне управління статистики по Харківській області виключити з Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України Товариство з обмеженою відповідальністю «Східно -Українська торгівельна компанія», код 35724269.

6. Зобов`язати державного реєстратора провести державну реєстрацію припинення юридичної особи - банкрута, внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам державної статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації припинення для зняття юридичної особи з обліку.

7. Ухвалу направити ліквідатору, кредиторам, Чугуївський ОДПІ, Харківському обласному управлінню статистики, відділу з питань банкрутства ГУЮ у Харківській області, державному реєстратору.

Суддя Кононова О.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.07.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25159887
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-48/178-09

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 11.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні