Постанова
від 18.07.2012 по справі 4-329/12
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЛУГАНСЬК

справа № 4 -329\12

П О С Т А Н О В А

11 липня 2012 року Ленінський районний суд м. Луганська у складі:

Головуючого - судді Запорожченко О.О.

при секретарі - Асюченко А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, справу за скаргою ОСОБА_1 на бездіяльність прокуратури міста Луганська, щодо прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України, та зобов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1, звернувся до суду з скаргою в порядку ст. 236 КПК України в якій просить суд визнати незаконною бездіяльність прокуратури м. Луганська в частині не винесення та не спрямування на його адресу відповідної постанови прийнятої за результатом розгляду заяви ОСОБА_1 від 24.04.2012 року, поданої в порядку ст.. 97 КПК України про порушення кримінальної справи за ознаками ст.. 367 та ст.. 382 КК України у відношенні посадових осіб Луганської міської ради, винних у неприйнятті заходів для належного виконання рішення суду. Забов»язати прокуратуру м. Луганська в відповідності до ст.. 97 КПК України провести перевірку заяви ОСОБА_1 від 24.04.2012 року про скоєний злочин та надати заявнику копію відповідної постанови, прийнятої за результатом її розгляду.

В обґрунтування скарги заявник вказує, що 27.04.2012 року, ним на адресу прокуратури м. Луганська, було спрямовано заяву від 24.04.2012 року у порядку ст.ст. 97 КПК України, в якій просив порушити кримінальну справу за ознаками ст.. 367 та ст.. 382 КК України у відношенні посадових осіб Луганської міської ради, винних у неприйнятті заходів для належного виконання суду. Також просив спрямувати на його адресу копію відповідної постанови в передбачений строк.

Листом від 18.05.2012 року №149с-10 прокуратура м. Луганська повідомила його про те, що за заявою ОСОБА_1 підстав для вжиття заходів прокурорського реагування не вбачається.

Прокурор та заявник до судового засідання не з»явились, про причини неявки суд не повідомили, їх неявка не перешкоджає розгляду справи, суд визнає їх явку необов'язковою та вважає можливим розглянути скаргу без участі прокурора та заявника, про прийняте рішення повідомити у встановлений законом строк.

Суд, вивчивши матеріали надані до заяви, вважає її такою що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно рішення Конституційного Суду України від 14.12.2011 року, по конституційному зверненню громадянина ОСОБА_2 щодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 55 Конституції України, частини другої статті 2, пункту 2 частини 3 статті 17 КАСУ, частини 3 статті 110, частини 2 статті 236 КПК України та конституційному поданню Вищого спеціалізованого Суду України по розгляду цивільних та кримінальних справ про офіційне тлумачення положень статей 97, 110, 234, 236 КПК України, статей 3, 4, 17 КАСУ в аспекті статті 55 Конституції України (справа по оскарженню бездіяльності суб'єктів владних повноважень по заявам про злочини), правовідношення, які мають місце при розгляді заяв про злочини, по своїй правовій природі є кримінально-процесуальними, тому перевірка скарг на рішення, дії або бездіяльність суб'єктів владних повноважень повинно здійснюватись в тому ж процесуальному порядку та тим же судом, на який покладено повноваження по перевірці та оцінці доказів у кримінальній справі, таким є суд по розгляду кримінальних справ.

Компетентним національним судом до юрисдикції якого відноситься розгляд скарг, які стосуються прийняття рішення, вчинення дій чи допущення бездіяльності суб'єктів владних повноважень у відношенні заяв та повідомлень про скоєні чи ті що готуються злочини, є суд, який спеціалізується на розгляді кримінальних справ.

Відповідно до ст. 97 КПК України, прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані приймати заяви і повідомлення про вчинені або ті що готуються злочини, в тому числі і в справах, які не підлягають їх віданню.

По заяві або повідомленню про злочин прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані не пізніше триденного строку прийняти одне з таких рішень: 1. Порушити кримінальну справу; 2. Відмовити в порушенні кримінальної справи; 3. Направити заяву або повідомлення за належністю.

Коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення справи, така перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше десяти днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів.

Як вбачається з матеріалу по скарзі, ОСОБА_1, 27.04.2012 року, було направлено до прокуратури м. Луганська для розгляду по суті заяву від 24.04.2012 року про порушення кримінальної справи за ознаками ст.. 367 та ст.. 382 КК України у відношенні посадових осіб Луганської міської ради, винних у неприйнятті заходів для належного виконання рішення суду. Листом від 18.05.2012 року №149с-10 прокуратура м. Луганська повідомила його про те, що за заявою ОСОБА_1 підстав для вжиття заходів прокурорського реагування не вбачається.

На підставі викладеного суд, вважає відповідь прокуратури м. Луганська, такою, що не відповідає вимогам закону та дії незаконними.

Керуючись ст.ст. 97, 110, 234, 236 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність прокуратури м. Луганська в частині не винесення та не спрямування на його адресу відповідної постанови прийнятої за результатом розгляду заяви ОСОБА_1 від 24.04.2012 року, поданої в порядку ст.. 97 КПК України про порушення кримінальної справи за ознаками ст.. 367 та ст.. 382 КК України у відношенні посадових осіб Луганської міської ради, винних у неприйнятті заходів для належного виконання рішення суду

Зобов'язати прокуратуру м. Луганська у відповідності до ст. 97 КПК України, прийняти, зареєструвати та, провести перевірку заяви про скоєний злочин та надати копію процесуального рішення у встановлений законом строк заявнику.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Луганської області через Ленінський районний суд м. Луганська шляхом подачі апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення.

СУДДЯ:

СудЛенінський районний суд м. Луганськ
Дата ухвалення рішення18.07.2012
Оприлюднено06.08.2012
Номер документу25164432
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-329/12

Постанова від 25.04.2012

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Смотрицький В. Г.

Постанова від 18.07.2012

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Запорожченко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні