Рішення
від 04.07.2012 по справі 0827/2445/2012
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 0827/2445/12

провадження № 2/827/1214/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2012 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі

головуючого судді Тютюник М.С.

при секретарі Оболонковій Ю.В.,

за участю представника позивача Харіної Т.Г., представника відповідача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Єврокапітал»до ОСОБА_3 про розірвання кредитного договору та стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «ФК «Єврокапітал» звернулося до суду із уточненим позовом до ОСОБА_3 про розірвання кредитного договору та стягнення заборгованості за кредитним договором, в якому зазначає, що 03.11.2008 року між позивачем та відповідачем був укладений кредитний договір (із забезпеченням) № 852, відповідно до умов якого позивач зобов'язався надати відповідачу кредит у сумі 60000,00 грн. для оплати останнім автотранспортного засобу, а саме: автотранспортний засіб , модель C-F СА 1061 АХІ 2, синього кольору, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2, реєстраційний номер НОМЕР_1, який був переданий у заставу відповідачем позивачу у забезпечення виконання у повному обсязі усіх грошових зобов'язань, сторони оцінили вартість предмета застави у 120 000,00 грн. Згідно кредитного договору термін погашення кредитної заборгованості не пізніше 03.05.2010 року. Позивач свої зобов'язання за договором виконав, надавши відповідачу кредит у розмірі 60000, 00 грн. З моменту отримання кредитних коштів, відповідач жодного разу не сплатив суму кредиту, проценти та інші платежі, передбачені кредитним договором, у зв'язку із чим, станом на 17.02.2012 року має прострочену заборгованість за кредитним договором у розмірі 103776,87 грн., з них: 60 000,00 грн. -тіло кредиту, 9895,88 грн. -відсотки, 24580,99 грн. -плата за обслуговування кредиту згідно п.2.2.3, 9300,00 грн. -пеня (у період з 17.02.2011 року по 17.02.2012 року). Крім того, відповідач порушив й інші свої зобов'язання за кредитним договором: не повідомляв позивача про настання обставин, які можуть вплинути на виконання ним своїх зобов'язань за кредитним договором, не здійснював продовження терміну договору, не сплачував прострочену заборгованість. У зв'язку з чим, позивач змушений звернутись до суду із позовом, в якому прохає суд розірвати кредитний договір № 852 від 03.11.2008 року, укладений між ТОВ «ФК «Єврокапітал»та ОСОБА_3 та стягнути з відповідача на їх користь існуючу суму заборгованості та суму судового збору.

В судовому засіданні засідання представник позивача Харіна Т.Г. позовні вимоги прохає суд задовольнити в повному обсязі на підставі наявних у справі доказах, зазначила, що з моменту отримання кредитних коштів, відповідач жодного разу не сплатив суму кредиту, проценти та інші платежі, передбачені кредитним договором, порушив інші свої зобов'язання за кредитним договором: не повідомляв позивача про настання обставин, які можуть вплинути на виконання ним своїх зобов'язань за кредитним договором, не здійснював продовження терміну договору, не сплачував прострочену заборгованість, надала суду пояснення з приводу нарахування щомісячної плати за обслуговування кредит відповідно до п.2.2.3 кредитного договору № 852 від 03.11.2008 року, зазначивши, що формула розрахунку плати за обслуговування кредиту, вказана безпосередньо у кредитному договорі, застосовується у разі, якщо курс НБУ долара США до гривні на дату розрахунку плати за обслуговування чи дострокового погашення збільшується, порівняно до курсу на дату підписання кредитного договору.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи у відповідності до вимог ч.5 ст. 76 ЦПК України повідомлявся належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомив.

Представник відповідача за довіреністю ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги визнала частково на суму 60000,00 грн., в іншій частині не визнала, просила застосувати строк позовної давності до вимог про стягнення неустойки. Надала суду пояснення стосовно розміру нарахованих відсотків, що становить: 60000,00 грн. (тіло кредиту) х 5 % : 365 (кількість днів у році)х39 (кількість місяців, протягом яких позивач користується кредитними коштами) = 320,58 грн. Щодо нарахування плати за обслуговування кредиту зазначила, що згідно з умовами цього договору розмір щомісячної плати дорівнює 0 % та у графіку платежів у графі «Плата за обслуговування кредиту, грн..»протягом усього періоду дії графіка зазначено 0 %.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до переконання, що позов є частково обґрунтованим і підлягає частковому задоволенню в зв'язку із наступними встановленими судом обставинами та відповідними до них правовідносинами.

Відповідно до ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальнику у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Встановлено, що 03.11.2008 року між позивачем та відповідачем був укладений кредитний договір (із забезпеченням) № 852, відповідно до умов якого позивач зобов'язався надати відповідачу кредит у сумі 60000,00 грн. для оплати останнім автотранспортного засобу, а саме: автотранспортний засіб , модель F СА 1061 АХІ 2, синього кольору, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2, реєстраційний номер НОМЕР_1, який був переданий у заставу відповідачем позивачу у забезпечення виконання у повному обсязі усіх грошових зобов'язань, сторони оцінили вартість предмета застави у 120 000,00 грн. Згідно кредитного договору термін погашення кредитної заборгованості не пізніше 03.05.2010 року.

Відповідно п.1.1 кредитного договору кредитодавець згідно умов цього договору зобов'язується надати позичальнику, а позичальник зобов'язується прийняти, належним чином використовувати і повернути кредит у сумі 60000,00 грн., який підлягає погашенню в терміни, встановлені графіком платежів, але в будь-якому разі не пізніше 03.05.2010 року, якщо тільки не застосовується інший термін повернення кредиту, встановлений на підставі додаткового договору сторін або до вказаного кредитодавцем терміну (дострокового) відповідно до умов цього договору, що складає для розрахунку процентів за користування кредитом 18 платіжних періодів (кредит погашається частинами, сумами та в терміни, зазначені в цьому кредитному договорі). Позичальник зобов'язується своєчасно, а саме в терміни, встановлені графіком платежів та в повному обсязі повернути суму кредиту, сплатити кредитодавцю всі передбачені цим кредитним договором проценти за користування кредитом, плату за обслуговування кредиту та виконати всі інші грошові зобов'язання, передбачені цим кредитним договором.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Суд не приймає до уваги пояснення представника позивача щодо плати за обслуговування кредиту згідно з п. 2.2.3 договору, оскільки відповідно до графіку платежів сума щомісячного платежу відповідача становить 3466,83 грн. При цьому сплата за обслуговування кредиту на весь час дії договору складає 0,00 грн. Будь-які зміни до цього графіку позивачем не вносились.

Тобто доводи ТОВ «ФК «Єврокапітал»про необхідність стягнення з відповідача плати за обслуговування кредиту, суд вважає безпідставними, оскільки графіком платежів, який є невід'ємною частиною кредитного договору, та до якого не вносилось жодних письмових змін, як це передбачено ст. 654 ЦК України, стягнення цих сум не передбачено.

Крім того, суд не приймає до уваги і пояснення представника відповідача стосовно розміру нарахованих відсотків, що становить: 60000,00 грн. (тіло кредиту) х 5 % : 365 (кількість днів у році) = 8,22 грн. (розмір нарахованих відсотків в день) х 39 (кількість місяців, протягом яких позивач користується кредитними коштами) = 320,58 грн., оскільки він є невірним. Так, з вищезазначеного прикладу вбачаться, що розмір нарахованих відсотків на рік складає -3000,00 грн., в день -8, 22 грн. Помножуючи, останній показник на «39» представник відповідача не звернула уваги на те, що 8,22 грн. є «денним»показником, а 39 -є «місячним», тобто при множенні 8,22 х 39 отримаємо розмір нарахованих відсотків за 39 днів.

Таким чином, розрахунок стосовно розміру нарахованих відсотків, наданих позивачем суд вважає обґрунтованим та таким, що підтверджується матеріалами справи.

Стаття 526 ЦК України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно п.п.2.1, 7.2, 7.3 кредитного договору за користування кредитними коштами позичальник сплачує кредитодавцю проценти за користування в розмірі 5 % річних від непогашеної суми кредиту. У випадку невиконання або неналежного виконання позичальником грошових зобов'язань щодо сплати щомісячних платежів згідно умов цього договору, кредитодавець має право вимагати від позичальника сплати кредитодавцю неустойки (штрафу) в розмірі 20 % від повної суми щомісячного платежу, зобов'язання по сплаті якого порушено позичальником. При цьому сторони усвідомлюють, що навіть невиконання частини зобов'язання (часткова сплата щомісячного платежу) є неналежним виконанням зобов'язання в повному обсязі (повна сплата щомісячного платежу). Сплата штрафу не звільняє позичальника від виконання зобов'язання належним чином. За порушення позичальником термінів погашення будь-яких свої грошових зобов'язань, передбачених цим договором, зокрема термінів повернення кредиту (всієї суми або його частини) та/або термінів сплати процентів за кредит та/або плати, кредитодавець має право вимагати від позичальника додатково сплатити кредитодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу. Пеня нараховується за кожен день прострочення, включаючи день погашення заборгованості, і розраховується за методом «факт/365», але в будь-якому випадку такий розмір пені не може перевищувати розмір, встановлений чинним законодавством України на момент її нарахування.

Позивач свої зобов'язання за договором виконав, надавши відповідачу кредит у розмірі 60000, 00 грн. З моменту отримання кредитних коштів, відповідач жодного разу не сплатив суму кредиту, проценти та інші платежі, передбачені кредитним договором, у зв'язку із чим, на момент звернення позивача з позовом до суду відповідач має прострочену заборгованість за кредитним договором у розмірі 79195,88 грн., з них: 60 000,00 грн. -тіло кредиту, 9895,88 грн. -відсотки, 9300,90 грн. -пеня (у період з 17.02.2011 року по 17.02.2012 року).

Згідно п. 5.1.6 кредитного договору у випадку отримання від позивача повідомлення про дострокове погашення заборгованості, передбачене п. 6.2.3 кредитного договору, відповідач повинен сплатити протягом 30 календарних днів з моменту отримання повідомлення прострочену заборгованість та/або усунути істотне порушення умов кредитного договору. У разі несплати відповідачем простроченої заборгованості протягом зазначених 30 календарних днів та/або у разі не усунення істотного порушення, відповідач на 31 календарний день повинен задовольнити вимогу позивача про дострокову сплату у повному обсязі всієї суми заборгованості, в тому числі: суми кредиту, процентів за користування кредитом, плату за обслуговування кредиту та суми неустойки чи інших грошових зобов'язань, передбачених кредитним договором, шляхом перерахування відповідної суми, зазначеної в повідомленні.

Пунктом 11.16 кредитного договору сторони домовились, що каналами передачі інформації, яка необхідно для належного виконання позичальником умов кредитного договору, будуть використовуватись, зокрема, СМС -повідомлення.

Відповідачу неодноразово надсилались листи про існуючу прострочену заборгованість з проханням погасити її як це передбачено кредитним договором, щомісячно на мобільний телефон відповідача відповідачу надсилались СМС -повідомлення з розміром щомісячного платежу.

Крім того, відповідач порушив й інші свої зобов'язання за кредитним договором: не повідомляв позивача про настання обставин, які можуть вплинути на виконання ним своїх зобов'язань за кредитним договором, не здійснював продовження терміну договору.

Згідно до ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ч.1 ст.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

За таких обставин, враховуючи принципи змагальності сторін, диспозитивність розгляду справи, обов'язок доведення обставин своїх вимог чи заперечень, закріплені ст.ст. 10, 11, 61, 131 ЦПК України, суд розглянув справу на підставі доказів, наявних в матеріалах справи.

Відповідно до ст.651 ЦК України передбачено розірвання договору по ініціативі однієї із сторін за рішенням суду у разі істотного порушення договору іншою стороною.

При вищезазначених обставинах, враховуючи, що відповідач порушив вимоги ст. 526 ЦК України та ст. 525 ЦК України, якою встановлено, що одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається, суд приходить до переконання про необхідність розірвання кредитного договору № 852 (із забезпеченням) від 03.11.2008 року та стягнення з відповідача ОСОБА_3 на користь ТОВ «ФК «Єврокапітал»суму заборгованості за кредитним договором № 852 (із забезпеченням) від 03.11.2008 року у загальному розмірі 79195,88 грн., з них: 60 000,00 грн. -тіло кредиту, 9895,88 грн. -відсотки, 9300,90 грн. -пеня (у період з 17.02.2011 року по 17.02.2012 року -розрахунок позовних вимог при поданні позову до суду).

Крім того, в силу ч. 1 ст. 88 ЦПК України, на користь позивача, як сторони чиї позовні вимоги задоволено в повному обсязі, з відповідача підлягають стягненню понесені позивачем та документально підтверджена ним сума судового збору у сумі 791,96 грн.

Керуючись ст.ст. 88, 169, 209, 212, 214-216, 217, 218 ЦПК України, ст.ст. 525, 526, 1050,1054 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Єврокапітал»до ОСОБА_3 про розірвання кредитного договору та стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Розірвати кредитний договір № 852 (із забезпеченням) від 03.11.2008 року, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Єврокапітал»та ОСОБА_3.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Єврокапітал»заборгованість за кредитним договором № 852 (із забезпеченням) від 03.11.2008 року, яка станом на 17.02.2012 року складає 79195,88 грн. (сімдесят дев'ять сто дев'яносто п'ять гривень 88 коп.), з них: 60 000,00 грн. (шістдесят тисяч гривень 00 коп.) -тіло кредиту, 9895,88 грн. (дев'ять тисяч вісімсот дев'яносто п'ять гривень 88 коп.) -відсотки, 9300,90 грн. (дев'ять тисяч триста гривень 90 коп.) -пеня.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Єврокапітал»судовий збір в сумі 791,96 грн. (сімсот дев'яносто одна гривня 96 коп.).

В іншій частині позовних вимог товариству з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Єврокапітал»-відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя М.С. Тютюник

Дата ухвалення рішення04.07.2012
Оприлюднено13.08.2012
Номер документу25255055
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0827/2445/2012

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 25.02.2016

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 16.10.2014

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Іжевська Н. Г.

Ухвала від 23.03.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Тютюник М. С.

Рішення від 04.07.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Тютюник М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні