Рішення
від 10.07.2012 по справі 5011-68/6856-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-68/6856-2012 10.07.12

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Стадіон Шахтер» до Товариства з обмеженою відповідальністю «СТІКС-ОІЛ» простягнення штрафних санкцій, Суддя Ониськів О.М.

Представники сторін:

від позивача:Корчинська Л. В., за довіреністю, від відповідача: Кандаурова А. П., за довіреністю.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Стадіон Шахтер»звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «СТІКС-ОІЛ»про стягнення штрафних санкцій у розмірі 8.914,38 грн. за договором на виконання проектних робіт № 112051 від 17.05.2011.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач неналежним чином виконав свої зобов'язання по договору № 112051 від 17.05.2011, а саме порушив строк виконання робіт, а тому позивач виходячи із умов договору просить суд стягнути з відповідача передбачені п. 5.3 та п. 5.3.1 Договору штрафні санкції, а саме пеню у розмірі 886,38 грн. та штраф у розмірі 8.028,00 грн., а також просив відшкодувати витрати по сплаті судового збору.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.05.2012 порушено провадження у справі № 5011-68/6856-2012 та призначено до розгляду на 11.06.2012.

Ухвалою суду від 11.06.2012 розгляд справи було відкладено на 02.07.2012 в зв'язку з задоволенням клопотання відповідача про відкладення розгляду справи та необхідністю витребувати додаткові докази у сторін.

У судовому засіданні, що відбулося 02.07.2012 було оголошено перерву до 10.07.2012.

Представник позивача у судових засіданнях підтримав заявлені позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач у поданому відзиві на позовну заяву проти заявлених позовних вимог заперечив та просить у їх задоволені відмовити, посилаючись на безпідставність заявлених позовних вимог.

У судовому засіданні 10.07.2012 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на які посилаються особи, що беруть участь у процесі, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Як підтверджено матеріалами справи, 17.05.2011 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Стадіон Шахтер»(далі -позивач, замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «СТІКС-ОІЛ»(далі -відповідач, підрядник) було укладено договір на виконання проектних робіт № 112051 (далі -Договір), згідно з п. 1.1 якого замовник доручив, а підрядник взяв на себе зобов'язання виконати роботи з проектування «Облаштування кріплення натяжного вантового укриття футбольного поля стадіону «Донбас Арена», розташованого за адресою: м. Донецьк, вул. Челюскінців, 189-є (далі -роботи), а замовник взяв на себе зобов'язання прийняти та оплатити зазначені роботи.

Відповідно до п. 1.2 Договору роботи за цим договором виконуються у відповідності з діючими нормами і правилами будівельного проектування в Україні, чинним законодавством та нормативними документами України, державними стандартами, а також вимогами і вказівками замовника, викладених у цьому Договорі та Завданні на проектування. Зміст і вартість робіт за цим Договором визначаються Технічним завданням (додаток №2 до Договору) та кошторисом (додаток № 1 до Договору), які є невід'ємною частиною цього Договору (п. 1.3 Договору).

Пунктом 2.1 Договору встановлено, що вартість робіт за цим Договором розрахована на підставі кошторису № 1 (додаток №1 до Договору) і складає 40 140,00 грн. (сорок тисяч сто сорок грн. 00 коп.), у тому числі ПДВ - 6 690,00 грн. (шість тисяч шістсот дев'яносто грн. 00 коп.)

Згідно з п. 2.2 Договору оплата робіт за цим Договором здійснюється наступним чином:

Попередня оплата вартості робіт у сумі 20 070,00 грн. (двадцять тисяч сімдесят грн. 00 коп.), в тому числі ПДВ - 3 345,00 грн. (три тисячі триста сорок п'ять грн. 00 коп.), перераховується замовником протягом 5 (п'яти) банківських днів з моменту підписання цього договору (п. 2.2.1 Договору).

Остаточний розрахунок у сумі 20 070,00 грн. (двадцять тисяч сімдесят грн. 00 коп.), в тому числі ПДВ - 3 345,00 грн. (три тисячі триста сорок п'ять грн. 00 коп.), здійснюється протягом 5 (п'яти) банківських днів з моменту підписання сторонами акту здачі-приймання робіт (п. 2.2.2 Договору). Оплата проводиться в національній валюті України - гривні, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Підрядника.

Відповідно до умов Договору, а саме п. 3.1 підрядник зобов'язався виконати зобов'язання згідно з п. 1.1. цього Договору протягом 20 (двадцяти) календарних днів з моменту перерахування попередньої оплати, передбаченої п. 2.2.1. цього Договору, та отримання від замовника всіх необхідних вихідних даних та забезпечити належну якість виконуваних робіт.

Згідно з п. 3.2 Договору замовник зобов'язався оплатити виконані роботи відповідно до умов цього Договору та надати підряднику всі необхідні вихідні дані для проектування.

Порядок здачі та приймання робіт визначено у Розділі 4 Договору, де зазначено, що після завершення робіт підрядник передає замовнику акт здачі приймання робіт (у двох примірниках) та 4 готових комплекти проектної документації з копією на CD (п. 4.1 Договору).

Пунктом 4.2 Договору визначено, що замовник протягом 5 (п'яти) робочих днів з моменту отримання акту здачі-приймання робіт зобов'язаний направити підряднику підписаний акт або мотивовану відмову від приймання робіт.

Основні засади господарювання в Україні визначає Господарський кодекс України, який регулює господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання (ст. 1 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Матеріалами справи встановлений факт укладання між сторонами договору підряду на проведення проектних робіт.

Частиною 1 ст. 887 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором підряду на проведення проектних робіт підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити їх.

Відповідно до ст. 888 Цивільного кодексу України за договором підряду на проведення проектних робіт замовник зобов'язаний передати підрядникові завдання на проектування, а також інші вихідні дані, необхідні для складання проектно-кошторисної документації. Завдання на проектування може бути підготовлене за дорученням замовника підрядником. У цьому разі завдання стає обов'язковим для сторін з моменту його затвердження замовником. Підрядник зобов'язаний додержувати вимог, що містяться у завданні та інших вихідних даних для проектування та виконання пошукових робіт, і має право відступити від них лише за згодою замовника.

Згідно положень ст. 889 Цивільного кодексу України замовник зобов'язаний, якщо інше не встановлено договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт:

1) сплатити підрядникові встановлену ціну після завершення усіх робіт чи сплатити її частинами після завершення окремих етапів робіт або в іншому порядку, встановленому договором або законом;

2) використовувати проектно-кошторисну документацію, одержану від підрядника, лише для цілей, встановлених договором, не передавати проектно-кошторисну документацію іншим особам і не розголошувати дані, що містяться у ній, без згоди підрядника;

3) надавати послуги підрядникові у виконанні проектних та пошукових робіт в обсязі та на умовах, встановлених договором;

4) брати участь разом з підрядником у погодженні готової проектно-кошторисної документації з уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування;

5) відшкодувати підрядникові додаткові витрати, пов'язані із зміною вихідних даних для проведення проектних та пошукових робіт внаслідок обставин, що не залежать від підрядника;

6) залучити підрядника до участі у справі за позовом, пред'явленим до замовника іншою особою у зв'язку з недоліками складеної проектної документації або виконаних пошукових робіт.

Стаття 890 Цивільного кодексу України встановлює, що підрядник зобов'язаний:

1) виконувати роботи відповідно до вихідних даних для проведення проектування та згідно з договором;

2) погоджувати готову проектно-кошторисну документацію із замовником, а в разі необхідності - також з уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування;

3) передати замовникові готову проектно-кошторисну документацію та результати пошукових робіт;

4) не передавати без згоди замовника проектно-кошторисну документацію іншим особам;

5) гарантувати замовникові відсутність у інших осіб права перешкодити або обмежити виконання робіт на основі підготовленої за договором проектно-кошторисної документації.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Судом установлено та підтверджується матеріалами справи, що позивач на виконання умов п. 2.2.1 Договору, передав відповідачу вихідні дані проектування та виконання пошукових робіт, а також 30.05.2011 перерахував на поточний рахунок відповідача передоплату в розмірі 20.070,00 грн. Вказане підтверджується банківською випискою по рахункам позивача від 30.05.2011 та не заперечується відповідачем.

Виходячи із положень п. 3.1 Договору відповідач зобов'язався виконати зобов'язання згідно з п. 1.1. цього Договору протягом 20 (двадцяти) календарних днів з моменту перерахування позивачем попередньої оплати тобто до 19.06.2011.

Судом установлено, що зобов'язання за Договором були виконані відповідачем 10.08.2011, тобто з порушенням встановленого п. 3.1 Договору строку, що підтверджується наявним в матеріалах справи актом прийому-передачі виконаних робіт № 20, що був підписаний повноважними представниками сторін 10.08.2011.

Пояснення відповідача стосовно того, що останнім роботи виконано в обумовлений Договором строк, судом до уваги не беруться, оскільки доказів виконання робіт у встановлений Договором строк, а саме у червні 2011 року, відповідачем до суду не надано, хоча зазначені докази неодноразово витребовувались у відповідача ухвалами суду про порушення провадження у справі та про відкладення розгляду справи.

Як зазначено у п. 5.1 Договору за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за цим Договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України. За порушення термінів виконання робіт за даною угодою підрядчик сплачує замовнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в момент порушення термінів оплати, від загальної вартості робіт за кожний день прострочення своїх зобов'язань (п. 5.3 Договору). Відповідно до розрахунку наданого позивачем розмір пені, що підлягає стягненню з відповідача за період з 20.06.2011 по 10.08.2011 становить 886,38 грн.

Відповідно до п. 5.3.1 Договору у разі перевищення терміну виконання робіт, зазначеного п. 3.1.1. договору, більше ніж на 10 календарних днів, Підрядник зобов'язаний сплатити Замовнику штраф у розмірі 20% від загальної вартості робіт. Розмір штрафу відповідно до умов Договору та розрахунку наданого позивачем складає 8.028,00 грн. (40.140,00 х 20 %).

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно п. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом, в тому числі, сплата неустойки.

Стаття 611 Цивільного кодексу України встановлює, що у разі порушення зобов'язання, настають наслідки, передбачені договором або законом.

Як визначено ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 2 ст. 551 ЦК України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі.

Згідно з ч. 4 ст. 231 ГПК України розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Враховуючи те, що відповідач виконав свої Договірні зобов'язання не у встановлений Договором строк, суд вважає правомірними вимоги позивача щодо покладання на відповідача штрафних санкцій, передбачених п.п. 5.3 та 5.3.1 Договору, а тому вимоги позивача про стягнення з відповідача пені у розмірі 886,38 грн. та штраф у розмірі 8.028,00 грн., визнаються судом арифметично вірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна із сторін повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач не надав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували доводи позивача.

За таких обставин, позов визнається судом доведеним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Згідно з ст. 49 ГПК України позивачем понесені судові витрати, пов'язані з розглядом справи, зокрема витрати по сплаті судового збору, то зазначені витрати відшкодовуються за рахунок відповідача.

За таких обставин, керуючись ст. ст. 33, 34, 49, 82-85 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «СТІКС-ОІЛ» (04112, м. Київ, вул. Гонти, 1, код ЄДРПОУ 32854638) з будь-якого рахунку виявленого державним виконавцем під час виконання рішення суду на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Стадіон Шахтер»(83048, Донецька область, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 189-Є, код ЄДРПОУ 33280815) пеню у розмірі 886 (вісімсот вісімдесят шість) грн. 38 коп., штраф у розмірі 8.028 (вісім тисяч двадцять вісім) грн. 00 коп. та 1.609 (одна тисяча шістсот дев'ять) грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 12.07.2012.

Суддя Ониськів О.М.

Дата ухвалення рішення10.07.2012
Оприлюднено24.07.2012
Номер документу25301761
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-68/6856-2012

Рішення від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ониськів О.М.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ониськів О.М.

Ухвала від 25.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ониськів О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні