Рішення
від 17.07.2012 по справі 5015/2184/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.07.12 Справа№ 5015/2184/12

За позовом : Дочірнє підприємство "Львівський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України", м.Львів

до відповідача: Скнилівської сільської ради, с. Скнилів

про стягнення 18596грн. 96коп.

Суддя: Гоменюк З.П.

Секретар судового засідання Гривняк Г.Т.

Представники:

від позивача : Рісний М.Б.

від відповідача : не зявився

Представнику позивача, роз'яснено зміст ст.22 ГПК України, а саме його процесуальні права та обов'язки, зокрема, права заявляти відводи. Заяв про відвід судді не поступало.

Суть спору : На розгляд господарського суду Львівської області Дочірнім підприємством "Львівський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" подано позов до Скнилівської сільської ради про стягнення 16515грн. 00коп. основного боргу, 1651грн. 50коп. 10% штрафу, 165грн. 14коп. інфляційних втрат та 265грн. 32коп. 3 % річних.

Ухвалою суду від 31.05.2012р. за даним позовом порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 19.06.2012р. В зв'язку з неявкою представників сторін в судове засідання 19.06.2012р., ухвалою суду відкладено розгляд справи на 17.07.2012р.

Представник позивача в судовому засіданні 17.07.2012р. підтримав заявлені позовні вимоги, просить позов задоволити повністю.

Відповідач в судове засідання повторно явку повноважного представника не забезпечив, письмового відзиву на позовну заяву не подав, причин неявки та невиконання вимог ухвал суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення від 22.06.2012р. №00150288.

Господарському суду представлено достатньо матеріалів, що дає можливість розглянути справу відповідно до ст.75 ГПК України при відсутності пояснень (заперечень) відповідача щодо заявлених позовних вимог та представника відповідача у судовому засіданні, за наявними у справі матеріалами яких достатньо для встановлення обставин справи і вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне:

Відповідно до укладеного 17.06.2011р. між Дочірнім підприємством „Львівський облавтодор" ВАТ „ДАК „Автомобільні дороги України" (підрядник) та Скнилівською сільською радою (замовник) договору № 5 підрядник бере на себе зобов'язання своїми силами і засобами виконати роботи по влаштуванню площадок для контейнерів в с.Скнилів відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації і обумовлений договором строк.

Як вбачається з п. 2.2. договору, замовник зобов'язується надати підряднику будівельний майданчик, проектно-кошторисну документацію у 3-х денний строк, після підписання договору, забезпечити своєчасне фінансування будівництва (забезпечити необхідними будівельними та іншими матеріалами), прийняти роботи і повністю сплатити вартість виконаних робіт (будівельних та інших матеріалів).

п. 3.1. договору встановлено, що договірна ціна робіт, що доручені підряднику по цьому договору орієнтовно складає 16,5 тис. грн.

Згідно з п. 4.1. та 4.2. договору, роботи по предмету договору в межах виділених коштів повинні розпочатись у 3-х денний строк після передачі підряднику проектної, кошторисної, дозвільної та іншої відповідної документації, будівельного майданчику і завершитись в строк до 30.09.2011р. (з правом дострокового виконання). Роботи вважаються виконаними після підписання акту виконаних робіт, або підтверджені, як перехідні.

Відповідно до п.п. 5.1., 5.2. та 5.3. договору, замовник забезпечує безперервне фінансування робіт у відповідності з календарним планом будівництва і графіком виконання робіт, що визначаються окремими додатками до цього договору. Кінцеві розрахунки за виконані роботи з підрядником здійснюються протягом 20 днів з дня підписання акту виконаних робіт. За роботи з недоробками і дефектами, виявленими при прийманні об'єкту в експлуатацію, виплата проводиться після їх усунення. Замовник здійснює щомісячно проміжні платежі за виконані роботи на підставі акту приймання виконаних робіт (форма КБ-2В) і довідки про вартість виконаних робіт та витрат (форма № 3), складених у відповідності з положенням чинних ДБН та витрат, підписаних уповноваженими представниками сторін.

Замовник до початку виконання робіт перераховує у формі авансу 30% вартості обсягу робіт. Підрядник зобов'язується використати одержаний аванс на придбання і постачання необхідних для виконання робіт, матеріалів, конструкцій, виробів (п. 5.6. договору).

Згідно з п. 13.1. договору, здавання-приймання робіт після закінчення будівництва об'єкта здійснюється у відповідності до чинного порядку, оформляється актом, підписання якого визначає момент передачі об'єкту у власність Замовника. В акті вказуються всі претензії до виконаних робіт. Перелік документів, що оформляються при здаванні об'єкта в експлуатацію, відповідає передбаченому будівельними нормами і правилами. З моменту підписання акту завдання об'єкта в експлуатацію Замовник відповідає за його збереження.

На виконання умов договору позивач свої зобов"язання за договором виконав у повному обсязі, що підтверджується довідкою про вартість виконаних будівельних робіт за 2011 рік, а також актом приймання виконаних будівельних робіт за 2011 рік, які були підписані головою Скнилівської сільської ради. Застереження щодо якості чи повноти виконаних робіт у довідці та акті відсутні.

Однак, відповідач своїх зобов"язань за договором належним чином в повному обсязі не виконав, станом на час звернення з позовом до суду заборгованість відповідача за виконані підрядні роботи становить 16515грн. 00коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 ЦК України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково (ч. 1 ст. 854 ЦК України).

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Частиною 1 ст. 193 ГК України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ГК України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 599 ЦК України, ст. 202 ГК України зобов'язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до п.п. 14.1. та 14.2 договору, за прострочення оплати, або неповної оплати, замовник зобов'язується сплатити на користь підрядника пеню у розмірі 1% від суми заборгованості за кожний день прострочення, а також відшкодувати підряднику інфляційні та інші витрати, що мали місце внаслідок прострочення оплати. У випадку виникнення у замовника заборгованості перед підрядником, розмір якої перевищує 30% від ціни даного договору, замовник додатково сплачує на користь підрядника штраф у розмірі 10% від розміру заборгованості.

Оскільки, розмір заборгованості відповідача перевищує 30% від ціни даного договору, позивач просить суд стягнути з відповідача штраф у розмірі 10% від розміру заборгованості, що становить 1651грн. 50коп. Розглянувши дану вимогу, суд вважає її обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Частиною 2 ст.625 ЦК України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. З огляду на викладене позивач просить суд стягнути з відповідача 165грн. 50коп. інфляційних втрат та 265грн. 32коп. 3 % річних. Розглянувши дану вимогу, суд вважає її обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи, що позивачем представлено достатньо об'єктивних та переконливих доказів в підтвердження своїх позовних вимог, а відповідачем при наданому йому праві та можливостях не подано заперечення стосовно заявлених вимог та доказів погашення боргу, суд прийшов до висновку про те, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню повністю.

Витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача повністю.

Керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 599, 610, 625, 837, 854 ЦК України, ст.ст.193, 202 ГК України, ст.ст.33,34,43,49,75, 82,84 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ :

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Скнилівської сільської ради, с.Скнилів, Пустомитівського району Львівської області (ідентифікаційний код 04369676) на користь Дочірнього підприємства "Львівський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" , м.Львів, вул.В.Великого, 54 (ідентифікаційний код 31978981) 16515грн. 00коп. основного боргу, 1651грн. 50коп. 10% штрафу, 165грн. 14коп. інфляційних втрат та 265грн. 32коп. 3 % річних та 1609грн. 50коп. витрат по сплаті судового збору. Наказ видати відповідно до вимог ст.116 ГПК України.

Суддя Гоменюк З.П.

Повний текст рішення виготовлено

та підписано 19.07.2012р.

Дата ухвалення рішення17.07.2012
Оприлюднено26.07.2012
Номер документу25303384
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 18596грн. 96коп

Судовий реєстр по справі —5015/2184/12

Ухвала від 19.06.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Рішення від 17.07.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні