Постанова
від 18.07.2012 по справі 2а/1270/5034/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 липня 2012 року Справа № 2а/1270/5034/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

Судді: Каюди А.М.,

при секретарі: Опейкіній Є.А..

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов Державної податкової інспекції в м.Красний Луч Луганської області до малого приватного підприємства «Руслан» про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі,-

ВСТАНОВИВ:

02 липня 2012 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції в м.Красний Луч Луганської області до малого приватного підприємства «Руслан» про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі..

В обґрунтування позовних вимог зазначено таке.

Мале приватне підприємство «Руслан» зареєстровано Краснолуцькою міською Радою, як суб'єкт підприємницької діяльності 11.02.1993 №1 380 105 0001 000168 Краснолуцьким міськвиконкомом та взято на податковий облік в державній податковій інспекції в м.Красний Луч. У зв'язку з несвоєчасною сплатою податкового зобов'язання у Відповідача згідно довідки про стан розрахунку з бюджетом утворився борг в сумі 7077981,36грн. Також зазначає, що Луганським окружним адміністративним судом 13.04.2011 по справі №2а-2334 видано виконавчий лист та направлення до виконання. У відповідності вимог Податкового кодексу України проведено ряд заходів до банківських установ направлено платіжні вимоги, які повернулися без виконання з відміткою про закриття розрахункового рахунку. В порядку застосування податкової застави органами ДПС проведено опис майна на суму 76840,00грн. От же виконати рішення суду про стягнення з рахунків боржника податкової заборгованості не можливо з поважних причин. За таких обставин позивач просить надати дозвіл на погашення суми податкового боргу Малого приватного підприємства «Руслан», що має податковий борг за рахунок майна що перебуває у податковій заставі.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, просив задовольнити позов в повному обсязі, надав пояснення аналогічні викладеному в адміністративному позові.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився про час, місце та дату розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив, правом надати заперечення проти позову не скористався.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд встановив наступне.

Мале приватне підприємство «Руслан» зареєстроване в якості юридичної особи Виконавчим комітетом Краснолуцької міської ради Луганської області 11.02.1993 року за реєстраційним номером 1 380 105 0001 000168 (а.с.7)

Відповідач перебуває на обліку в якості платника податків в Державній податковій інспекції в м.Красний Луч Луганської області з 20.05.1993 року, що підтверджується довідкою (а.с.8)

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Поняття податкової застави та порядок її реєстрації в державному реєстрі обтяжень рухомого майна регулюється ст. 89 Податкового кодексу України.

Відповідно до п.89.3 ст. 89 Податкового кодексу України майно, на яке поширюється право податкової застави оформлюється актом опису.

Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Відповідно до п.89.8 ст. 89 Податкового кодексу України орган державної податкової служби зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податкової служби.

Підпунктами 87.1 та 87.2 статті 87 Податкового кодексу України визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Із зазначених норм випливає, що орган державної податкової служби насамперед здійснює заходи щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, лише в разі недостатності коштів - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Як вбачається з матеріалів справи Державною податковою інспекцією в м.Красний Луч Луганської області з метою погашення податкового боргу відповідача було винесено першу податкову вимогу від 06 серпня 2010 року №1/117 на загальну суму 75205,00грн., зазначена вимога була отримана уповноваженою особою відповідача 06 серпня 2010 року, про що свідчить особистий підпис представника на корінці податкової вимоги (а.с.12). 06 вересня 2010 року позивачем відносно малого приватного підприємства «Руслан» було прийнято другу податкову вимогу №2/143 на загальну суму 75 241,99грн, зазначена вимога направлена на адресу відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення відповідно до якого другу податкову вимогу відповідач отримав 14 вересня 2010 року (а.с.11)

У зв'язку з несплатою податкового боргу ДПІ у м. Красний Луч звернулася до суду з позовом про стягнення коштів з розрахункових рахунків відповідача в погашення податкового боргу.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 13 квітня 2011 року по справі №2а-2334/11/1270 позовні вимоги Державної податкової інспекції в м.Красний Луч Луганської області були задоволені, в зв'язку з чим стягнуто з Малого приватного підприємства «Руслан» податковий борг в сумі 76135 грн. 31 коп. за податковим боргом з податку на додану вартість з рахунків платника податків в обслуговуваючих банках. Постанова набрала законної сили.

16 червня 2011 року Державною податковою інспекцією в м.Красний Луч було прийнято рішення №8847/24 про опис майна малого приватного підприємства «Руслан» у податкову заставу (а.с.10)

23 червня 2011 року податковим органом було проведено опис майна малого приватного підприємства «Руслан» у податкову заставу на підставі рішення ДПІ в м.Красний Луч Луганської області від 16 червня 2011 року №8847/24, що підтверджується актом опису майна №23/24

Відповідно до витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна активи відповідача відповідно до ст..89 Податкового кодексу України передано у податкову заставу (а.с.14)

Під час судового розгляду встановлено, що згідно довідки від 16 липня 2012 року №1122 за підприємством відповідача на час розгляду справи не обліковується відкритих розрахункових рахунків в банківських установах, останній банківський рахунок відповідача було закрито 09 серпня 2011 року (а.с.22)

Платіжні вимоги, які були направлені позивачем на адресу банківських установ щодо стягнення з розрахункових рахунків, обслуговуючий підприємство відповідача, грошових коштів на погашення податкового боргу, були повернуті на адресу податкової без виконання з відміткою відділення банку про закриття зазначених рахунків (а.с.15).

За таких обставин податковий орган вжив всі необхідні заходи, передбачені чинним податковим законодавством щодо стягнення суми податкового боргу з податку на додану вартість з МПП «Руслан» з рахунків платника податків у банків, обслуговуючих такого платника податків.

Отже, суд вважає, що позивачем належним чином здійснені всі необхідні заходи, що передують зверненню податкового органу до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

З огляду на вищенаведене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції в м.Красний Луч Луганської області до малого приватного підприємства «Руслан» про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі задовольнити повністю.

Надати дозвіл Державній податковій інспекції в м.Красний Луч Луганської області на погашення податкового боргу малого приватного підприємства «Руслан» (94013, Луганська область, м.Стаханов,пр..Леніна, 13, код 03328014) за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено, про що згідно вимог частини 2 статті 167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

Постанову у повному обсязі складено та підписано 23 липня 2012 року

СуддяА.М. Каюда

Дата ухвалення рішення18.07.2012
Оприлюднено22.08.2012
Номер документу25346245
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/5034/2012

Ухвала від 21.09.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.М. Каюда

Постанова від 18.07.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.М. Каюда

Ухвала від 04.07.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.М. Каюда

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні