Постанова
від 26.06.2012 по справі 2а-4243/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2012 р. № 2а-4243/12/1370

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді: Крутько О.В., за участю секретаря судового засідання: Чернишенко Н.А., прокурора: Клака Ю.Г., представника відповідача: Нагорного І.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Львові адміністративну справу за позовом Прокуратури Шевченківського району м.Львова в інтересах держави в особі ГУ МВСУ у Львівській області в особі Шевченківського РВ ЛМУ ГУ МВСУ у Львівській області до Громадського формування з охорони громадського порядку "Наша безпека" про примусовий розпуск (ліквідацію) громадського формування , -

в с т а н о в и в :

Прокуратура Шевченківського району м. Львова звернулася до Львівського окружного адміністративного суду в інтересах держави в особі Головного управління МВС України у Львівській області в особі Шевченківського районного відділу ЛМУ ГУ МВС України у Львівській області з адміністративним позовом до Громадського формування з охорони громадського порядку "Наша безпека" та просить суд ліквідувати вказане громадське формування.

Позовні вимоги мотивовані тим, що члени Громадського формування з охорони громадського порядку "Наша безпека" (надалі - Громадське формування) не виконують своїх основних завдань, передбачених статутом, а саме не надають допомоги органам внутрішніх справ у забезпеченні громадського порядку і громадської безпеки, не запобігають адміністративним проступкам та злочинам, не інформують органів та підрозділів ОВС про вчинені або ті, що готуються, злочини, місця зосередження злочинних угрупувань, не сприяють ОВС у виявленні та розкритті злочинів, розшуку осіб, які їх вчинили, захисті інтересів держави, підприємств, установ та організацій, громадян від злочинних посягань та не співпрацюють з органами внутрішніх справ.

Зазначив, що відповідно до норм ст. 8 Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону" та ст. 32 Закону України "Про об'єднання громадян" у разі порушення громадським формуванням вимог чинного законодавства прокурор вправі звернутись до суду із поданням про розпуск (ліквідацію) такого громадського формування.

Представник прокуратури в судовому засіданні позов підтримав, просив його задоволити.

Представник позивача в судове засідання не з'явився належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Представник відповідача в судовому засіданні позов визнав в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представника прокуратури та представника відповідача, дослідивши подані документи, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення сторін, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Як вбачається з матеріалів справи, Громадське формування з охорони громадського порядку "Наша безпека" зареєстроване 20.05.2008 року, присвоєно код ЄДРПОУ: 35943201.

Судом встановлено, що Громадське формування з охорони громадського порядку "Наша безпека" створене у відповідності до норм Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону", згідно ст. 1 якого громадяни України відповідно до Конституції України мають право створювати в встановленому цим Законом порядку громадські об'єднання для участі в охороні громадського порядку і державного кордону, сприяння органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам, Державній прикордонній службі України та органам виконавчої влади, а також посадовим особам у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисті життя та здоров'я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, а також у рятуванні людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних обставин.

За результатами перевірки, проведеної прокуратурою Шевченківського району м. Львова з приводу законності створення громадських формувань по охороні громадського порядку на території Шевченківського району м. Львова, встановлено, що члени Громадського формування з охорони громадського порядку "Наша безпека" не виконують своїх основних завдань, передбачених статутом, а саме не надають допомоги органам внутрішніх справ у забезпеченні громадського порядку і громадської безпеки, не запобігають адміністративним проступкам та злочинам, не інформують органів та підрозділів ОВС про вчинені або ті, що готуються, злочини, місця зосередження злочинних угрупувань, не сприяють ОВС у виявленні та розкритті злочинів, розшуку осіб, які їх вчинили, захисті інтересів держави, підприємств, установ та організацій, громадян від злочинних посягань та не співпрацюють з органами внутрішніх справ. Громадське формування з моменту державної реєстрації самоусунулось від виконання обов'язків, передбачених чинними нормативно-правовими актами та статутом даного громадського формування.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону" у разі порушення громадським формуванням вимог чинного законодавства щодо його діяльності за заявою реєструючого органу або прокурора його діяльність може бути заборонена за рішенням суду у встановленому законом порядку.

Статтею 32 Закону України "Про об'єднання громадян" передбачено, що за поданням легалізуючого органу або прокурора рішенням суду об'єднання громадян примусово розпускається (ліквідується) у випадках:

1) вчинення дій, передбачених статтею 4 цього Закону;

2) систематичного або грубого порушення вимог статті 22 цього Закону;

3) продовження протиправної діяльності після накладення стягнень, передбачених цим Законом;

4) зменшення кількості членів політичної партії до числа, коли вона не визнається як така.

Представник відповідача Нагорний І.М., повідомив суд, що є єдиним дійсним членом громадського формування з охорони громадського порядку "Наша безпека". Проте факт виходу інших членів зі складу формування підтвердити не зміг, у зв'язку з втратою правовстановлюючих документів, долучив лист №16-1/3-309 від 25.02.2011 року Шевченківського районного відділу ЛМУ ГУМВС України у Львівській області.

Крім того, зазначив, що жодної діяльності відповідач на даний час не здійснює, просив позов задоволити, ліквідувати Громадське формування з охорони громадського порядку "Наша безпека".

З урахуванням вищенаведеного, беручи до уваги, пояснення представника відповідача та вимоги ст. 32 Закону України "Про об'єднання громадян" , суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 71, 72, 86, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Ліквідувати Громадське формування з охорони громадського порядку "Наша безпека" (ідентифікаційний код: 35943201).

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя Крутько О.В.

Дата ухвалення рішення26.06.2012
Оприлюднено22.08.2012
Номер документу25388944
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4243/12/1370

Постанова від 26.06.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 17.05.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 17.05.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні