Рішення
від 01.08.2012 по справі 0532/5170/2012
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДОНЕЦЬКА

Провадження по справі № 2/0532/1382/2012

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2012 року Ленінський районний суд м. Донецька в складі:

головуючого судді: Хмельницької Л.І.

при секретарі: Богоявленської А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Донецька цивільну справу за позовом Державного вищого навчального закладу «Університет менеджменту освіти»в особі інституту післядипломної освіти інженерно-педагогічних працівників ДВНЗ «Університет менеджменту освіти»(м. Донецьк) до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за навчання,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за навчання. В обґрунтування позову зазначив, що у відповідності до умов укладеного договору про надання освітніх послуг державним вищим навчальним закладом від 01.10.2009 року за яким Інститут післядипломної освіти інженерно-педагогічних працівників ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» взяв на себе зобов*язання за рахунок коштів відповідача здійснити навчання за спеціальністю «Психологія»денної форми навчання, на освітньо-кваліфікаційному рівні «спеціаліст». Строк надання освітньої послуги становить з 01 жовтня 2009 року до 30 червня 2011 року. Місце надання послуги: Ленінський район м. Донецька, вул. Куйбишева, 31 а. Відповідач не виконував умови договору в частині своєчасності сплати вартості навчання у розмірі 360 грн. до 10 числа поточного місяця, у зв*язку з чим виникла заборгованість та у відповідності до наказу позивача від 01.09.2010 року № 01-02/322 «Про відрахування»відповідача було відраховано із списку студентів за академічну та фінансову заборгованість в сумі 2 160 грн.00 коп. Заборгованість до цього часу відповідач в добровільному порядку не сплатив, тому позивач вимушений був звернутися до суду з позовом. Просив стягнути з відповідача суму фінансової заборгованості за надання освітніх послуг (навчання) в розмірі 2 160 грн. та судові витрати.

До судового засідання представник позивача за довіреністю Козлов Є.М. до судового засідання не з*явився, надіслав на адресу суду заяву з проханням слухати справу у його відсутність та підтримав позовні вимоги в повному обсязі, крім того, у випадку неявки до судового засідання належним чином повідомленого відповідача не заперечував проти ухвалення рішення при заочному розгляді справи.

Відповідач до судового засідання не з*явився, про дату та час судового засідання був належним чином повідомлений, причину неявки суду не повідомив, заяви з проханням слухати справу у його відсутність до суду не надіслав, у зв*язку з чим, суд вважає за можливе розглянути справу у його відсутність та за згодою представника позивача ухвалити рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 224 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст.. 526 ЦК України зобов*язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

У відповідності до умов укладеного договору про надання освітніх послуг державним вищим навчальним закладом від 01.10.2009 року за яким Інститут післядипломної освіти інженерно-педагогічних працівників ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» взяв на себе зобов*язання за рахунок коштів відповідача здійснити навчання за спеціальністю «Психологія»денної форми навчання, на освітньо-кваліфікаційному рівні «спеціаліст»(а.с. 4-5). Строк надання освітньої послуги становить з 01 жовтня 2009 року до 30 червня 2011 року. Місце надання послуги: Ленінський район м. Донецька, вул. Куйбишева, 31 а.

У відповідності до умов п. 3.1 укладеного договору, до обов*язків відповідача входило своєчасно вносити плату за отриману освітню послугу в розмірах та у строки, встановлені договором.

Згідно п. 3.2 Договору, відповідач повинен самостійно, щоквартально звіряти у бухгалтерії позивача суму платежу, яку необхідно вносити до сплати за надання освітньої послуги за договором.

У відповідності до розділу 4 договору, розмір плати встановлюється за весь строк надання освітньої послуги і не може змінюватися, крім щорічного урахування офіційно визначеного рівня інфляції за попередній календарний рік. Загальна вартість послуги, за умови одноразової сплати за повний курс навчання, складає 7 200 грн. Відповідач вносить плату в залежності від обраної періодичності оплати. У зв*язку з тим, що у відповідності до Договору, відповідач обрав щомісячну періодичність оплати навчання, та повинен був сплачувати вартість навчання у розмірі 360 грн. до 10 числа поточного місяця. Втім, своєчасно відповідач оплату за навчання не вносив, у зв*язку з чим виникла заборгованість за навчання.

На підставі п.п.5.5 Договору сторони погодились що за наявності будь-якої фінансової заборгованості або невиконання навчального плату замовник може бути відрахований з інституту. В такому випадку, плата внесена раніше за надання освітніх послуг не повертається.

Наказом позивача від 01.09.2010 року № 01-02/322 «Про відрахування», відповідача було відраховано зі списків студентів групи пз 2009 б спеціальність 7.040101 «Психологія»з 01.09.2010 року за академічну та фінансову заборгованість.

На підставі п. 6.1 Договору, дія договору припиняється, а студент може бути відрахований з інституту за підстави наявності фінансової заборгованості та невиконання навчального плану.

У відповідності до ч. 4 ст. 631 ЦК України закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час договору.

Після всебічного, повного дослідження й оцінки всіх наявних матеріалів та обставин справи суд дійшов висновку щодо необхідності задоволення позовних вимог, вважає їх обгрунтованими і доведеними позивачем та такими, що знайшли своє підтвердження у судовому засіданні, таким чином, сума заборгованості за навчання в сумі 2 160 грн.00 коп. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в повному обсязі.

Крім того, згідно ст. 88 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача витрати по оплаті судового збору у розмірі 214,60 грн., оскільки з причини невиконання відповідачем взятих на себе обов»язків, позивач змушений був звернутися до суду з позовом.

На підставі ст. ст. 526, 615, 631 ЦК України, керуючись ст. ст. 10,11,209,212,214,215,224-226 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Державного вищого навчального закладу «Університет менеджменту освіти»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за навчання - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1на користь Інституту післядипломної освіти інженерно-педагогічних працівників Державного вищого навчального закладу»«Університет менеджменту освіти»і.к 35946459 ( м Донецьк, вул. Куйбишева, 31-А) ЄДРПОУ 35830447 заборгованість за навчання 2 160(дві тисячі сто шістдесят) грн.00 коп., а також судові витрати в сумі 214,60 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через Ленінський районний суд м. Донецька шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідачів, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: Л.І.Хмельницька

Дата ухвалення рішення01.08.2012
Оприлюднено02.08.2012
Номер документу25455517
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0532/5170/2012

Ухвала від 06.06.2012

Цивільне

Ленінський районний суд м.Донецька

Хмельницька Л. І.

Рішення від 01.08.2012

Цивільне

Ленінський районний суд м.Донецька

Хмельницька Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні