Рішення
від 26.07.2012 по справі 5023/3157/12 (н.в.о. 38/79-10)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" липня 2012 р. Справа № 5023/3157/12 (н.в.о. 38/79-10)

вх. номер 3157/12

Суддя Господарського суду Харківської області Пономаренко Т.О.

при секретарі судового засідання: Кролівець М.О.

за участю представників сторін:

представника заявника - Караваєва О.О., дов. № б/н від 02.07.2012р.

представникп позивача (за первісним позовом) - не з'явився,

розглянувши матеріали справи за позовом: Граківської сільської ради Чугуївського району Харківської області про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. по справі № 38/79-10 за позовом ДП "Агроресурс" Відкритого сільськогосподарського акціонерного товариства "Агрокомбінат "Слобожанський", с. Юрченкове

до Граківської сільської ради Чугуївського району Харківської області

про визнання права власності і зобов'язання до вчинення дій

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. у справі №38/79-10 було визнано за Дочірнім підприємством «Агроресурс» Відкритого сільськогосподарського акціонерного товариства «Агрокомбінат «Слобожанський» (юридична адреса - Харківська область, Чугуївський район, с. Юрченкове, вул. Леніна, № 1, код ЄДРПОУ 31293146) право власності на наступні об'єкти нерухомого майна:

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська обл., Чугуївський р-н, землі Граківської сільської ради, зона № 01, № 7, який складається з : В - елятник 2 , Д, д, д1 -телятник, К - телятник 102 гол., А - телятник на 1000 голів, Б, б1,б2-телятник на 1000 голів, Г -бойня, Ж - естакада для авто, Р - башня Рожновського, П - артезіанська скважина ;

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська обл., Чугуївський р-н, землі Граківської сільської ради, зона № 01, № 8, який складається з : Е, Е1 - зерноочищувальна сушка , К - критий ток, Б,Б1,б - адміністративна будівля, Ж, Ж1, ж,ж1- картофелесховище, Г - заправочна колонка, Г1 - ємкость ГСМ, Г2 - ємкость ГСМ, Г3 -ємкость ГСМ, Г4 - ємкость ГСМ, Г5 - ємкость ГСМ, А,А1 -пилорама, В - погріб кам'яний, Д,Д1,Д2,д - зерносклад 2000 т., И - коровник 115; та зобов'язано Граківську сільську раду оформити право власності Дочірнього підприємства «Агроресурс» Відкритого сільськогосподарського акціонерного товариства «Агрокомбінат «Слобожанський» та видати Дочірньому підприємству «Агроресурс» Відкритого сільськогосподарського акціонерного товариства «Агрокомбінат «Слобожанський»свідоцтво про право власності на наступні об'єкти нерухомого майна: комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська обл., Чугуївський р-н, землі Граківської сільської ради, зона № 01, № 7; комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська обл., Чугуївський р-н, землі Граківської сільської ради, зона № 01, № 8.

10.07.2012р. до господарського суду надійшла заява Граківської сільської ради Чугуївського району Харківської області (вх. № 73) про перегляд рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. у справі №38/79-10 за нововиявленими обставинами, в якій заявник просить суд

1. Скасувати рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. у справі № 38/79-10 в частині визнання права власності на наступні об'єкти нерухомого майна:

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №7: Ж - естакада для авто;

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №8, який складається з: Б, Б1, б - адміністративна будівля, Г - заправочна колонка, А, А1 - пилорама, В - погріб кам'яний, И - коровник 115;

2. Зобов'язати Граківську сільську раду виключити із свідоцтва про право власності на об'єкти нерухомого майна ДП "Агроресурс" ВАТ "Агрокомбінат "Слобожанський", яке було видано на підставі рішення у справі №38/79-10 від 14.04.2010р., наступні об'єкти нерухомого майна:

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №7: Ж - естакада для авто;

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №8, який складається з: Б, Б1, б - адміністративна будівля, Г - заправочна колонка, А, А1 - пилорама, В - погріб кам'яний, И - коровник 115.

Ухвалою господарського суду від 12.07.2012р. прийнято до розгляду заяву Граківської сільської ради Чугуївського району Харківської області (вх. № 73) про перегляд рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. у справі №38/79-10 за нововиявленими обставинами та призначено її до розгляду у судовому засіданні на "26" липня 2012 р. о 11:30.

У призначеному судовому засіданні 26.07.2012р. представник заявника (відповідач по справі) підтримав надану заяву та наполягав на її задоволенні. Через канцелярію суду надав додаткові докази по справі (вх. № 10843), які суд долучає до матеріалів справи.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, свого повноважного представника не направив, відзив на позов та витребувані судом документи не надав.

Відповідно до п.3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

У разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи вищенаведене та те, що відповідач був повідомлений належним чином, справа розглядається на підставі ст.75 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Через канцелярію суду представником заявника надано клопотання про витребування доказів (вх. № 9946), в якому з метою забезпечення доказів по справі просив направити до КП "Чугуївське МБТІ" запит, в якому витребувати в якості доказів ситуаційний план господарського двору с. Гракове Чугуївського району із зазначенням назв будівель, їх адрес і власників.

Суд, розглянувши клопотання відповідача про витребування доказів зазначає наступне.

Положеннями статті 38 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, що перешкоджають його наданню; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємство чи організація; 4) обставини, які може підтвердити цей доказ.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими і речовими доказами, висновками судових експертів; поясненнями представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі. В необхідних випадках на вимогу судді пояснення представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі, мають бути викладені письмово.

Суд розглянувши клопотання заявника (позивача) про витребування доказів відмовляє у його задоволенні, оскільки відповідно до ст. 38 ГПКУ не надав суду доказів неможливості самостійного отримання доказу особою, яка бере участь у справі, або докази відмови особи, в якої знаходиться доказ, надати цей доказ, законодавчо встановлена заборона передання певної інформації тощо. Отже, особа, яка звертається з клопотанням про витребування доказу, повинна надати підтвердження того, що їй відмовлено в отриманні доказу, або відсутності відповіді на запит про отримання доказу. Однак позивачем не надано зазначених доказів.

Розглянувши матеріали справи, заяву представника Граківської сільської ради Чугуївського району Харківської області судом встановлено наступне:

29.04.2011 р. Акціонерне товариство «Чугуївський агротехсервіс» було переіменовано у Приватне акціонерне товариство «Чугуївський агротехсервіс» без зміни коду ЄДРПОУ у зв'язку із необхідністю приведення статутних документів у відповідність із законодавством, що регулює діяльність акціонерних товариств. Відповідно до п.1.2 Статуту ПрАТ «Чугуївський агротехсервіс» є правонаступником прав та обов'язків АТ «Чугуївський агротехсервіс».

26.11.2005р. між Відкритим акціонерним товариством "Чугуївський агротехсервіс" (код 00907510) та акціонерним товариством "Чугуївський агротехсервіс" (код 32858758) було укладено договір купівлі-продажу № 26/11-05.

За вказаним договором ВАТ "Чугуївський агротехсервіс" продав, а АТ "Чугуївський агротехсервіс" придбав майно на загальну суму 73 397,87 грн.: склад запасних частин с/г машин; склад запасних частин гаража; склад для продуктів та матеріалів; споруда Ангара для ремонту с/г машин; споруда кузні; споруда вісової з обладнанням; споруда будцеху; огорожа госп. двору; пліти для зберігання техніки; ваги автомобільні 30т; склад хімікатів; споруда пожежного депо.

Зазначене майно було відображене в бухгалтерському балансі підприємства на відповідних рахунках бухгалтерського обліку.

Серед придбаного майна є об'єкти нерухомого майна, але оскільки договір купівлі-продажу №26/11-05 від 26.11.2005 р. був укладений у простій письмовій формі, через відмову Продавця від нотаріального оформлення договору, АТ «Чугуївський агротехсервіс» розпочало підготовку документів для подачі позову про визнання договору укладеним та визнання права власності на придбане нерухоме майно.

Рішенням виконкому Граківської сільської ради було присвоєно наступні поштові адреси будівлям ПрАТ „Чугуївський агротехсерівіс":

1. Склад запсних частин гаражу (ПММ) - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №10;

2. Склад запасних частин с/г машин - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №11;

3. Склад для продуктів та матеріалів - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №12;

4. Споруда ангару для ремонту с/г машин - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №13;

5. Будівля кузні - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №14;

6. Будівля вагової з обладнанням - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда № 15;

7. Будівля будівельного цеху - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №16;

8. Склад хімікатів - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №17;

9. Будівля пожежного депо - Харківська обл., Чугуївський р-н, Граківська сільська рада, Зона №01, споруда №18.

Після усного звернення до Чугуївського МБТІ з метою виготовлення технічної документації стало відомо, що на частину зазначених об'єктів вже виготовлені технічні паспорти, а право власності визнано за Дочірнім підприємством «Агроресурс» Відкритого сільськогосподарського акціонерного товариства «Агрокомбінат «Слобожанський».

Технічні паспорти на зазначені будівлі були виготовлені на підставі листа ДП „Агроресурс", яким підтверджувалась належність будівель ДП „Агроресурс".

З метою з'ясування всіх обставин справи та отримання доказів були направлені листи №28 від 13.02.2012 р. та №33 від 14.03.2012 р. на адресу Голови спілки громадян-співвласників майна КСП „Рєпінський" (надалі - Спілка) ОСОБА_2 з проханням повідомити, чи передавалися об'єкти нерухомого майна, право власності на які було визнане за рішенням суду, від спілки громадян-співвласників до ДП „Агроресурс".

У відповідь на вищезазначені листи №28 та 33 від голови Спілки було отримано відповідь від 19.03.2012 р., в якій зазначалося, що все майно господарського двору с. Гракове Чугуївського району Харківської області до 2005 р. належало ВАТ „Чугуївський агротехсервіс" (код 00907510). Оскільки ВАТ „Чугуївський агротехсервіс" (код 00907510) був правонаступником колишнього КСП „Рєпінський", то працівники колишнього КСП мали право на отримання майно вого паю зі складу майна підприємства.

Адміністрацією ВАТ „Чугуївський агротехсервіс" було складено перелік майна, яке пере давалося спілці громадян-співвласників в якості майнових паїв. В подальшому майно ВАТ „Чу гуївський агротехсервіс", яке було отримано спілкою співвласників, було продано ДП „Агроре сурс" та ТОВ „Агрофірма Рєпіна".

Після розпаювання та продажу майна спілкою громадян-співласників на господарському дворі с. Гракове знаходилось майно трьох юридичних осіб: ВАТ „Чугуївський агротехсервіс", ДП „Агроресурс" та ТОВ „Агрофірма Рєпіна".

Таким чином до ДП „Агроресурс" перейшло лише те майно, що було придбане у спілки громадян-співвласників згідно переліку. Все інше майно належить іншим юридичним особам.

Деякі об'єкти, такі як „естакада для авто" (Харківська обл., Чугуївський р-н, землі Граківської сільської ради, зона №01, №7, літ. Ж), „заправочна колонка" (Харківська обл., Чугуївський р-н, землі Граківської сільської ради, зона №01, №8, літ. Г) та „пилорама" (Харківська обл., Чугуївський р-н, землі Граківської сільської ради, зона №01, №8, літ. А, А1) не є об'єктами нерухомого майна, а є обладнанням і не можуть бути зареєстровані як об'єкти нерухомості.

Також ПрАТ "„Чугуївський агротехсерівіс" був направлений лист №40 від 03.04.2012 р. на адресу КП „Чугуївське МБТІ" з проханням виготовити технічні паспорти на будівлі ПрАТ „Чугуївський агротехсерівіс":

У відповідь на лист №40 Чугуївське МБТІ надало відповідь, що виготовити технічну документацію на будівлі не має можливості, оскільки право власності на них зареєстроване за ДП „Агроресурс" ВСАТ „Агрокомбінат „Слобожанський".

Після цього, на адресу голови Спілки було направлено лист від 20.04.2012 р., в якому повідомили ОСОБА_2 про те, що спірна ситуація виникла через те, що під час проведення технічної інвентаризації спеціалістами КП „Чугуївське МБТІ", співробітниками ДП „Агроресурс" було помилково вказано на об'єкти, що належать ПРАТ „Чугуївський агротехсервіс" з проханням голову Спілки дати письмові пояснення щодо відповідності об'єктів на місцевості (на території господарського двору с. Гракове Чугуївського району Харківської області) та об'єктів, що були придбані ДП „Агроресурс" у спілки громадян-співвласників майна КСП „Рєпінський" згідно бухгалтерських документів, на що отримали відповідь голови спілки від 15.05.2012 р., в якому він повідомляє, що письмові пояснення щодо відповідності будівель на місцевості може надати на підставі ситуаційної схеми БТІ господарського двору с. Гракове.

Чугуївському МБТІ було направлено листа №64 від 25.05.2012 р. з проханням надати ситуаційний план господарського двору с. Гракове Чугуївського району із зазначенням назв будівель, їх адрес і власників.

Чугуївським МБТІ було відмовлено в наданні ситуаційного плану та інформації про власників будівель (лист БТІ №1119 від 29.05.2012 р). В листі зазначено, що право на отримання інформації про власників нерухомого майна може бути надана лише особам, які визначені п. 3 ст. 28 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеження" від 01.07.2004 р. та у п.п. 7.1.1. та 7.1.2. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції №7/5 від 07.02.2002 р.

Після спілкування з представниками ДП „Агроресурс" ВАТ „Агрокомбінат „Слобожанський" було з'ясовано, що деяким об'єктам нерухомості на господарському дворі с. Гракове Чугуївського району було двічі присвоєно поштові адреси і вони на даний час стоять на балансі двох юридичних осіб (а.с. 8, т. 2).

Заявник вважає, що позивач по справі - ДП "Агроресурс" помилково вказав в своїй позовній заяві про визнання права власності на об'єкти, права власності, на які він не отримав, що і стало підставою для звернення до господарського суду з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. по справі № 38/79-10 за позовом ДП "Агроресурс" ВСАТ "Агрокомбінат "Слобожанський", с. Юрченкове до Граківської сільської ради та скасування рішення в частині визнання права власності на наступні об'єкти нерухомого майна:

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №7: Ж - естакада для авто;

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №8, який складається з: Б, Б1, б - адміністративна будівля, Г - заправочна колонка, А, А1 - пилорама, В - погріб кам'яний, И - коровник 115;

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, господарський суд виходить з наступного:

Обставини, викладені заявником в заяві про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами, не були відомі заявникові або іншим учасникам процесу на час розгляду справи судом у 2010 році, є суттєвими для розгляду справи та стали відомі заявникові 27.06.2012р. (а.с.60, т. 2)

Відповідно до абз.2 п.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. №17 "Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал і постанов у з нововиявленими обставинами, що набрали законної сили", нововиявлені обставини за своєю юридичної суттю є фактичними даними, що в установленому порядку спростовують факти, які було покладено в основу судового рішення. Ці обставини мають бути належним чином засвідчені, тобто підтверджені належними і допустимими доказами.

Таким чином, встановлення нововиявлених обставин, відносно даної справи саме по собі є достатньою підставою для перегляду судового рішення, незалежно від того, чи вплинули вони фактично на його наслідки.

Згідно з п.4 та п.5 Постанови Пленуму Верховного суду України від 27 лютого 1981 року N 1 "Про практику перегляду судами у зв'язку з нововиявленими обставинами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили" встановлення нововиявлених обставин є підставою для скасування рішення, ухвали, постанови, коли від їх наявності чи відсутності залежали наслідки справи.

Також ці обставини мають істотне значення для справи, оскільки прямо впливають на результат її розгляду. За таких обставин, з урахуванням ст.112, 114 Господарського процесуального кодексу України суд приходить до висновку, що заява відповідача про перегляд рішення за нововиявленими обставинами є законною та обґрунтованою, у зв'язку з чим підлягає задоволенню, а рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. у справі №38/79-10 підлягає частковому скасуванню.

Відповідно до ст. 114 Господарського процесуального кодексу України, заява про перегляд рішення за нововиявленими обставинами розглядається господарським судом у судовому засіданні у місячний строк з дня її надходження.

Відповідно до ч.8 ст. 114 Господарського процесуального кодексу України, у разі скасування судового рішення за результатами його перегляду за нововиявленими обставинами справа розглядається господарським судом за правилами, встановленими цим Кодексом.

Таким чином, господарський суд, переглядаючи рішення за нововиявленими обставинами: спочатку встановлює наявність нововиявлених обставин та їх достатність для скасування раніше прийнятого рішення та за результатами чого приймає відповідне рішення; і виключно у разі скасування рішення, розпочинає перегляд справи за правилами, встановленими ГПК України для розгляду справи у суді першої інстанції після набрання рішенням законної сили.

Вказана правова позиція знайшла своє відображення у практиці Вищого господарського суду України, а саме у постанові ВГСУ у справі №5023/8582/11 від 09.04.2012 р.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 6, 8, 19, 41, 42, 124, 129 Конституції України, статтями 1, 4, 12, 33, 43, 47-49, 82-85, 112-114 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Заяву Граківської сільської ради про перегляд рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010р. у справі № 38/79-10 за нововиявленими обставинами - задовольнити.

2. Рішення господарського суду Харківської області від 14.04.2010 р. по справі № 38/79-10 скасувати в частині визнання за ДП "Агроресурс" Відкритого сільськогосподарського акціонерного товариства "Агрокомбінат "Слобожанський" права власності на наступні об'єкти нерухомого майна:

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №7: Ж - естакада для авто;

- комплекс будівель та споруд, що розташований за адресою: Харківська область, Чугуївський район, землі Граківської сільської ради, зона №01, №8, який складається з: Б, Б1, б - адміністративна будівля, Г - заправочна колонка, А, А1 - пилорама, В - погріб кам'яний, И - коровник 115;

3. Після набрання рішенням законної сили справа підлягає призначенню до розгляду у судовому засіданні.

Повний текст рішення складено 27.07.2012р.

Суддя ОСОБА_3

справа № 5023/3157/12

Дата ухвалення рішення26.07.2012
Оприлюднено02.08.2012
Номер документу25466866
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/3157/12 (н.в.о. 38/79-10)

Ухвала від 19.11.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Рішення від 26.07.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні