Постанова
від 03.08.2012 по справі 2а/0470/7400/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2012 р. Справа № 2а/0470/7400/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Ніколайчук С.В. , розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Новомосковської об'єднаної ДПІ Дніпропетровської області до сільськогосподарського кооперативу "Приорілля" про припинення юридичної особи , -

ВСТАНОВИВ :

06.07.2012 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області (далі Новомосковська ОДПІ) до сільськогосподарського кооператива «Приорілля» (далі СК «Приорілля») про припинення юридичної особи.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що відповідач з 2010 року не подає податкову звітність, заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня, що є підставою для звернення з відповідним позовом до суду.

Статтею 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо припинення за зверненнями суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб-підприємців у випадках, передбачених законом.

Ухвалою суду від 09.12.2011р. відкрито скорочене провадження у справі №2а/0470/7400/12 та запропоновано відповідачу у 10-денний строк з дня отримання ухвали про відкриття скороченого провадження та копій документів подати заперечення проти позову та докази, які у нього є, або заяву про визнання позову.

17.07.2012 року від відповідача, якому ухвала про відкриття скороченого провадження надсилалась у відповідності до вимог, встановлених нормами Кодексу адміністаривного судочинства України, про що свідчать матеріали справи, надійшла до суду заява про визнання адміністративного позову.

Позивач просить розглядати справу без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав:

сільськогосподарський кооператив «Приорілля», ідентифікаційний код 03741955, зареєстрований в Новомосковській райдержадміністрації 03.06.2000 року, що підтверджується Свідоцтвом про державну перереєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи та довідкою облстатуправління від 12.06.2000 року №5754.

Відповідач перебуває на обліку у Новомосковській об'єднаній державній податковій інспекції Дніпропетровської області як платник податків та інших обов'язкових платежів за номером 132.

Згідно довідки Новомосковської ОДПІ про стан розрахунків з бюджетом від 05.07.2012 року відповідач заборгованості перед бюджетом не має.

Відповідно пп. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до п. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

- визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом;

- наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до п.11.10 ст. 11 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів) затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 року №1588 передбачено, що якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі наявності в Єдиному державному реєстру запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно суб'єкта господарювання - про звернення до суду із заявою про припинення юридичної особи або наявності в органу державної податкової служби передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання.

Згідно Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 02.07.2012 року та Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 02.07.2012 року у відношенні відповідача записів в Єдиному державному реєстрі не знайдено.

Новомосковською ОДПІ, довідкою про встановлення місцезнаходження платника податків від 26.06.2012 року №5665/07-120 місцезнаходження відповідача не встановлено.

Новомосковською ОДПІ було сформовано та направлено на адресу державного реєстратора повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням - форма №18-ОПП від 02.07.2012 року №176/9/18-215.

Згідно листа державного реєстратора Новомосковської районної державної адміністрації від 02.07.2012 року №811 СК «Приорілля», ідентифікаційний код 03741955, зареєстрований в Новомосковській райдержадміністрації 03.06.2000 року. Станом на 03.03.2012 року юридична особа не зверталась до державного реєстратора з приводу включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, тобто не пройшла перереєстрацію.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 № 755-IV, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Так згідно абз. 7-8 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 № 755-IV, в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості щодо юридичної особи: місцезнаходження юридичної особи; перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі ім'я, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків, якщо засновник - фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновник - юридична особа.

Відповідно ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Керівником податкового органу винесено розпорядження від 14.06.2012р. №15-р про звернення до суду щодо припинення юридичної особи - СК «Приорілля» (знаходиться у справі).

Згідно п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Згідно ч.1 ст.9 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст.71 Кодексу адміністративного судочинства кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Вирішуючи спір по суті суд зробив висновок, що вимоги позивача підлягають задоволенню, так як відповідачем порушено вимоги чинного законодавства.

Керуючись ст.ст.158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до сільськогосподарського кооперативу «Приорілля» про припинення юридичної особи - задоволити повністю.

Припинити юридичну особу сільськогосподарський кооператив «Приорілля» (ідентифікаційний код 03741955).

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя С.В. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення03.08.2012
Оприлюднено22.08.2012
Номер документу25496247
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/7400/12

Ухвала від 09.07.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Постанова від 03.08.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні