Рішення
від 02.10.2008 по справі 14/120
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/120

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

02.10.2008р.                                                                                          Справа №  14/120

за позовом  Прокурора Козельщинського району Полтавської області, вул.. Радянська, 90/6, смт. Козельщина, Полтавська область, 39100 в інтересах держави в особі Лутовинівської сільської ради, вул.. Леніна, 44, с. Лутовинівка, Козельщанський район, Полтавська область, 39132

до  Козельщинської міжгосподарської пересувної механізованої шляхобудівної колони №9, вул. Комсомольська, 25, смт. Козельщина, Полтавська область,39100

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: 1. Управління з контролю за використанням та охороною земель в Полтавській області, вул.. Уютна, 23, м. Полтава, 36000

2. Кременчуцька об'єднана державна податкова інспекція, вул.. Красіна, 76, м. Кременчук, Полтавська область, 39600

про  звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення 6691,20грн.

                                                                      Суддя  Іваницький О.Т.

Представники:

від позивача:  не з'явився (повідомлений належним чином)

від відповідача:  Васик Ю.В., начальник

від третіх осіб: не з'явились (повідомлені належним чином)

від прокуратури  – Лядецька О.В.  

СУТЬ СПОРУ:  Розглядається позовна заява про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення збитків за фактичне використання земельної ділянки в сумі 6691,20 грн.

Рішення приймається після перерви, оголошеної в судовому засіданні  11.09.2008р.

Ухвалою господарського суду Полтавської області №14/120 від 08.05.2008р. в порядку статті 27 ГПК України за клопотанням прокурора до участі у справі залучено Управління з контролю за використанням та охороною земель в Полтавській області, м. Полтава як третю особу без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Ухвалою господарського суду Полтавської області №14/120 від 24.06.2008р. в порядку статті 27 ГПК України судом залучено до участі у справі як третю особу без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Кременчуцьку об'єднану державну податкову інспекцію, м. Кременчук.

Ухвалою господарського суду Полтавської області було продовжено строк вирішення спору  за клопотанням сторін в порядку ч.4 статті 69 ГПК України.

Відповідач у відзиві на позов, а його представник у судових засіданнях, проти заявлених вимог заперечує, посилаючись на правомірність користування спірною земельною ділянкою, але в зв'язку з крадіжкою документів не може підтвердити даний факт.

Дослідивши і оцінивши матеріали справи та подані докази, заслухавши представників відповідача та прокуратури, суд, встановив, що в порушення вимог ст. 125 Земельного кодексу України на території Лутовинівської сільської ради, с. Лутовинівка (далі – позивач) Козельщинською міжгосподарською пересувною механізованою шляхобудівною колоною № 9 , смт. Козельщина (далі – відповідач) самовільно, без набуття права власності чи права користування земельною ділянкою та встановлення землевпорядними   організаціями   меж   земельної   ділянки   в   натурі   (на   місцевості) зайнято земельну ділянку площею 1,2 га (сіножаті землі запасу Лутовинівської сільської ради в межах населеного пункту).

11 грудня 2007 року Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Полтавській області проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства при використанні земель відповідачем в адмінмежах Лутовинівської сільської ради та складено відповідний акт. Перевіркою встановлено, що земельна ділянка, площею орієнтовно 1,2 га (сіножаті землі запасу Лутовинівської сільської ради в межах населеного пункту) використовується відповідачем для виробничих потреб (на земельній ділянці розміщено: напіврозібрана будівля, 2 цистерни для пального, залізобетонні вироби та сипучі будівельні матеріали, металобрухт та інше) з порушенням статті  125 Земельного кодексу України без документу, що посвідчує право користування цією земельною ділянкою.

Відповідно до розрахунку, наданого позивачем, останнім не отримано коштів за використання відповідачем зазначеної земельної ділянки в сумі 6691,2 грн.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» самовільне зайняття земельних ділянок — будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

Відповідно до п. «д» ст. 6 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» до компетенції райвідділу земельних ресурсів належать вжиття відповідно до закону заходів щодо повернення самовільно зайнятих земельних ділянок їх власникам або користувачам.

Відповідно до п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприємства, господарські товариства, у статутних фондах яких державі належать частки (акції, паї), об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні органи виконавчої влади.

Вказана земельна ділянка перебуває у віданні позивача – Лутовинівської сільської ради, с. Лутовинівка, Козельщинського району, Полтавської області.

Згідно зі ст.124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюються на підставі рішення районної (міської) державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради шляхом укладання договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

Власник земельної ділянки – Лутовинівська сільська рада має право на здійснення щодо своєї ділянки повноважень володіння, користування та розпорядження.

Відмова відповідача звільнити самовільно зайняту земельну ділянку обмежує законного власника розпоряджатися нею, використовувати її за цільовим призначенням та отримувати за її використання плату, чим  завдається  істотної шкоди державним інтересам.

Згідно із ст. 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Відповідно до статті 2 Закону України „ Про плату за землю” використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель.

Грошова оцінка 1 кв.м. земельної ділянки сільськогосподарського призначення складає 0,656 грн., за 1,2 га (12000кв.м)  - 7872,00 грн.

За час самовільного фактичного користування земельною ділянкою протягом 17 років відповідачу нарахована плата за землю  з  1991 року (строк, з якого розпочався перерозподіл земель та момент самовільного користування)  по 01.03.2008р. ( момент подання позовної заяви).

Орендна плата визначається з нормативної грошової оцінки. Ставка орендної плати за землі сільськогосподарського призначення складає 5% від нормативної грошової оцінки.

Таким чином, відповідачу з 01.01.1991 р. по 01.03.2008 р. за самовільне користування земельною ділянкою нараховано 6691 грн.20 коп. (розрахунок в матеріалах справи).

Стаття 115 Земельного Кодексу України встановлює, що особи, винні в самовільному зайнятті земельних ділянок несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.

Законодавством України може бути встановлено відповідальність і за інші види порушень земельного законодавства.

Таким чином, заявлені до відповідача вимоги щодо стягнення 6691 грн. 20 коп. – плати за самовільне користування земельною ділянкою з 01.01.1991р. по 01.03.2008р. підлягають задоволенню.

Заперечення відповідача, викладені ним у відзиві на позов, відхиляються судом виходячи з наступного.

З листа вих.. №67 від 22.10.2007р. Відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Козельщаинської РДА вбачається, що відповідач із заявою про видачу архітектурно-планувального завдання для проектування різних об'єктів на території Лутовинівської сільської ради після перерозподілу земель із 1991 року у відділ не звертався.

Довідкою Управління земельних ресурсів у Козельщинському районі вих.. №334 від 14.05.2008р. повідомляється, що державний акт на право постійного користування земельною ділянкою відповідачем по Лутивинівській сільській раді Козельщинського району не зареєстрований.

Відповідно до листа вих.. №910/10 від 24.04.2008р. Козельщинського відділення Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області за період із 2004 р. по 2007р. відповідачем розрахунки земельного податку з юридичних осіб по Лутовинівській сільраді не подавалися, сплата не проводилась.

Відповідно до підпункту 1.10 пункту 1 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі (із змінами, внесеними згідно з наказами Держкомзему N 27 від 29.02.2000; N 144 від 23.08.2001; N 322 від 29.12.2003), затвердженої наказом Держкомзему України від 04.05.99 N 43 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.06.99 за N 354/3647, складання державного акта на право постійного користування землею при передачі земельної ділянки, що була раніше надана громадянам, підприємствам, установам, організаціям і об'єднанням громадян усіх видів, у постійне користування або при переоформленні правовстановлюючих документів на ці земельні ділянки проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою відповідною технічною документацією.

Відповідачем не подано доказів правомірності використання спірної земельної ділянки в розмірі 1,2 га (державного акту на право власності, договору оренди тощо).

Позивач в обгунтування заявлених вимог подав належні докази (в матеріалах справи), які дають підстави суду задовольнити позов повністю і стягнути з відповідача на користь позивача 6691,20 грн. – плати за фактичне самовільне користування земельною ділянкою.

Зобов'язати відповідача звільнити земельну ділянку площею 1,2 га (сіножаті) землі запасу в межах населеного пункту Лутовинівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області.

Крім того, стягненню з відповідача на користь Держбюджету України підлягають судові витрати по оплаті держмита в сумі 102,00 грн. та 118,00 грн. – оплата послуг на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Враховуючи викладене, матеріали справи, керуючись статтями 22,27,29,33,36,43, 44-45, 49, 69 (ч.4),77, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

          В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Козельщинської міжгосподарської пересувної механізованої шляхобудівної колони №9, вул.. Комсомольська, 25, смт. Козельщина, Полтавська область, 39100 (ідентифікаційний код 03581150):

- на користь Лутовинівської сільської ради, 39132, Полтавська область, Козельщинський район, с. Лутовинівка, вул.. Леніна, 44  (р/р 31411544700197 в ГУДКУ в Полтавській області МФО 831019 ідентифікаційний код 22544574) плату за фактичне самовільне користування земельною ділянкою в сумі 6691,20 грн.

- в доход Держбюджету України (р/р 31118095700002 банк: ГУДКУ у Полтавській області, м. Полтава МФО 831019 код ЗКПО 34698804 отримувач УДК у м. Полтава код бюджетної класифікації 22090200) державне мито в сумі 102,00 грн.

- в доход Держбюджету України (р/р 31211259700002 банк ГУДК України у Полтавській області МФО 831019 код ЄДРПОУ 34698804 отримувач УДК в м. Полтава код бюджетної класифікації 22050000) оплату інформаційно-технічного забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

3. Зобов'язати Козельщанську міжгосподарську пересувну механізовану шляхобудівну колону №9, вул.. Комсомольська, 25, смт. Козельщина, Полтавська область, 39100 (ідентифікаційний код 03581150) звільнити земельну ділянку площею 1,2 га (сіножаті) землі запасу в межах населеного пункту Лутовинівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області.

                 СУДДЯ                                                            Іваницький О.Т.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.10.2008
Оприлюднено23.12.2008
Номер документу2552028
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/120

Ухвала від 30.11.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Ухвала від 07.05.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ Вікторія Леонідівна

Ухвала від 06.05.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 24.04.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ Вікторія Леонідівна

Ухвала від 24.04.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні