Постанова
від 27.07.2012 по справі 2а-9578/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

27 липня 2012 року № 2а-9578/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі судді Качура І.А., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва до Інституту стратегічних інвестицій фонду про стягнення заборгованості у розмірі 30 538 грн. 51 коп.

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва звернулось до суду з адміністративним позовом про стягнення з Інституту стратегічних інвестицій фонду у розмірі 30 538 грн. 51 коп.

Окружним адміністративним судом міста Києва відкрито скорочене провадження у справі на підставі статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), відповідача зобов'язано у сток до 27.07.2012р. або у десятиденний строк з дня одержання ухвали подати заперечення на позов або заяву про визнання позову через канцелярію суду.

Відповідно до абзацу другого частини третьої статті 167 КАС України судове рішення вважається врученим, у тому числі у разі повернення поштового відправлення, яке не вручено адресату з незалежних від суду причин, та у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою, повідомленою цими особами суду, або за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, чи для фізичних осіб, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи місця перебування, яка зареєстрована у встановленому законом порядку.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що поштове відправлення надсилалось на адресу відповідача, інформація про яку внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України, ухвала про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі вважається врученою відповідачу. Оскільки відповідачем не подано заперечення на позов, судом на підставі частин третьої, п'ятої статті 183-2 КАС України здійснено розгляд справи за наявними матеріалами.

Розглянувши адміністративний позов, дослідивши матеріали справи, судом встановлено таке.

В Управлінні Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва зареєстроване як платник страхових внесків Інститут стратегічних інвестицій фонду (код ЄДРПОУ 26251797 ).

Відповідач, внесків Інститут стратегічних інвестицій фонду (код ЄДРПОУ 26251797), як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, відповідно до ст.1 ЗУ «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 26.06.1997р. №400/97ВР (далі-Закон №400) та ст.14 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. №1058-IV (далі - Закон №1058) є платником внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до п.1 ст.19 Закону №1058 страхові внески для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до ЗУ «Про оплату праці».

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»від 26.06.1997р.№400 та п.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. №21-1, обчислення страхових внесків зазначеною категорією платників здійснюється щомісячно за ставками, що визначаються відповідно до п. 4.1,4.2,4.5. Інструкції та Закону №400: 33,2 відсотки для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, які використовують працю найманих працівників від суми фактичних витрат на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, утому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до ЗУ «Про оплату праці».

Для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування визначається окремо за ставкою 4 відсотки від об'єкта оподаткування для працюючих інвалідів.

Відповідно до п.4 ст.4 Закону №400 із заробітної плати працівників підприємства проводиться утримання у розмірі 0,5 відсотків від об'єкта оподаткування, із заробітної плати або з частини заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та 2 відсотки від об'єкта оподаткування з частини заробітної плати в розмірі понад прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Нараховані за відповідний базовий період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Базовим звітним періодом є календарний місяць.

У разі здійснення протягом звітного періоду виплат, на які нараховуються страхові внески, платники одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати (дохід) у розмірах установлених для страхувальників страхових внесків (33,2%) цих виплат.

Перерахування страхових внесків здійснюється платниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів.

Остаточний розрахунок за базовий період здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зазначення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати, на суми яких нараховуються страхові внески.

Відповідно ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»за № 1058 від 09.07.2003р., у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків, страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ч.3 ст.20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Протягом 10 робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги з органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

У разі узгодження страхувальником вимоги про сплату недоїмки з територіальним органом Пенсійного фонду цей орган зобов'язаний у строк, визначений для розгляду заяви страхувальника, надіслати йому узгоджену вимогу про сплату недоїмки, а страхувальник зобов'язаний сплатити узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після її отримання.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом 10 робочих днів після її отримання не сплатив зазначену суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу у судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 робочих днів відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

В порушення вищенаведених вимог нормативно-правових актів відповідач Інститут стратегічних інвестицій фонду (код ЄДРПОУ 26251797) в установлені строки не перерахував страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 27 450,59 грн., що підтверджено звітами за період з квітня по грудень 2010р., узгодженою вимогою про сплату боргу: № 428 від 01.06.2010р. на суму 2 913,15 грн. (частково сплачено на суму 1 298,07 грн.); №428 від 02.08.2010р. на суму 4 260,61 грн.; №428 від 01.09.2010р. на суму 2 750,37 грн.; №428 від 01.10.2010р. на суму 6 809,25 грн.; № 428 від 01.11.2010р. на суму 2 929,87 грн. ; № 428 від 02.12.2010р. на суму 2 929,87 грн. ; № 428 від 02.02.2011р. на суму 6 155,54 грн. та карткою особового рахунку страхувальника Інститут стратегічних інвестиції фонду (код ЄДРПОУ 26251797 ).

Згідно ч.18, ст.106 посадові особи суб'єктів солідарної системи т накопичувальної системи пенсійного страхування, винні в порушення законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Згідно п 6, ч. 1, ст. 64 ЗУ територіальні органи пенсійного фонду мають право застосовувати фінансові санкції передбачені цим законом.

Згідно частини 2 ст.106 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадку, передбачених ч.3, ст.20 цього закону, вважаються простроченою заборгованість із сплати страхових внесків і стягуються із нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно з п. 7 Прикінцевих положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»№2464-VI від 08.07.2010р. (набрав чинності з 01.01.2011 року) - стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Матеріалами справи підтверджено, що 22.01.2009р. прийнято Рішення № 288 (за період з 20.10.2008р. по 31.10.2008р.), згідно якого до відповідача було застосовано фінансові санкції на підставі ч.9, ст.106 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003р. №1058-IV за несвоєчасне перерахування страхувальником страхових внесків в сумі загальна сума - 2 810,79 грн. (частково сплачено на суму 931,82 грн.).

17.09.2009р. згідно Рішення № 2401 (за період з 20.11.2008р. по 27.07.2009р.) до відповідача було застосовано фінансові санкції на підставі ч.9, ст.106 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003р. №1058-IV за несвоєчасне перерахування страхувальником страхових внесків в сумі загальна сума - 1 208,95 грн.

Відповідно до ч.13, ст.106 ЗУ№1058-ІУ про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених ч.9,10, ст.106 посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду у порядку , встановленому Правлінням пенсійного фонду , виносять рішення, які протягом 3-х робочих днів із дня винесення надсилаються страхувальнику. Суми пені та штрафів, передбачених ч.9,10, ст. 106, підлягають сплаті страхувальником протягом 10 робочих днів з дня одержання відповідного рішення. Рішення про застосування фінансових санкцій № 586 від 03.03.2011 року було отримано головним бухгалтером відповідача в цей же день.

Суми фінансових санкцій та пені до Інституту стратегічних інвестицій фонду (код ЄДРПОУ 26251797), застосованих згідно Рішення № 288 від 22.01.2009 року та Рішення № 2401 від 17.09.2009 року на даний час відповідачем не сплачено.

Згідно ч. 14, ст. 106 вищевказаного Закону суми пені та фінансових санкцій, застосовані за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються у тому ж порядку, що і недоїмка із сплати страхових внесків.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 69-71, 158-163, ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з відповідача - Інституту стратегічних інвестицій фонду (код ЄДРПОУ 26251797) на користь управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 27 450,59 грн. та заборгованості зі сплати фінансових санкцій та пені в сумі 3 087,92 грн. (в тому числі в сумі 28 799,48 грн. - на розрахунковий рахунок № 256093122601, в тому числі в сумі 1 739,03 грн. - на розрахунковий рахунок № 256083132601 в ГУ Ощадбанку по м. Києві, МФО 322669).

Постанову суду виконати негайно.

Постанова суду першої інстанції, ухвалена за правилами скороченого провадження може бути оскаржена до апеляційного суду в порядку та строки, встановлені статтями 185-187, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України сторонами, а також іншими особами, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Суддя І.А. Качур

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.07.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25531898
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9578/12/2670

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Постанова від 27.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 13.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні