Постанова
від 28.05.2012 по справі 5027/284-б/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" травня 2012 р. Справа № 5027/284-б/2012

За заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Київ-Петрол» м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»(м. Чернівці вул. Червоноармійська, 71 код ЄДР 36146110)

про визнання відсутнього боржника банкрутом

Суддя М.І. Ніколаєв

Представники:

Від ініціюючого кредитора -Петренко В.О., довіреність від 03.01.2012 року.

Від боржника -не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 14.05.2012 року за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Київ-Петрол»порушено справу про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»як відсутнього боржника в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -закон) справу до розгляду в судовому засіданні призначено на 28.05.2012 року за участю представників сторін, від ініціюючого кредитора витребувано додаткові документи, від боржника -відзив на заяву та документи про фінансово-майновий стан.

Заява ініціюючого кредитора обґрунтована тим, що боржник відсутній за місцезнаходженням та має безспірну заборгованість з орендної плати в сумі 119127,85 грн., яка не погашена у зв'язку з відсутністю будь-якого майна.

Представник боржника у судове засідання не з'явився. При цьому, примірник ухвали суду від 14.05.2012 року направлений за адресою місцезнаходженням юридичної особи, про що свідчить повернутий поштою конверт з відміткою про відсутність адресата за даною адресою та підтверджує належне виконання судом обов'язку щодо повідомлення боржника про дату та час судового засідання.

У судовому засіданні представник ініціюючого кредитора заяву підтримав, просив визнати відсутнього боржника банкрутом, ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Кушнір Т.І.

Заслухавши представника ініціюючого кредитора, розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Боржник як юридична особа зареєстрований 29.09.2008 року за юридичною адресою м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 71.

Відповідно до статті 93 ЦК України (в редакції Закону України від 02.12.2010 року №2756-V1) місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління та обліку.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", місцезнаходження юридичної особи - це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Статтею 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»передбачено, що з метою забезпечення органів державної влади та учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб (підприємців) створюється Єдиний державний реєстр, який містить відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, дати та номеру записів про проведення державної реєстрації юридичної особи, дату та номеру записів про внесення змін до нього, дати видачі або зміни свідоцтва про державну реєстрацію, дані про установчі документи, дати та номери записів про внесення змін до них, про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням тощо.

Згідно частин 1, 5 статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців", відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України. В Єдиному державному реєстрі містяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Відповідно до вимог частин 1, 3 статті 18 вказаного Закону якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру , не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Виходячи з вимог частини 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до пункту 105 Постанови пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство" допустимими доказами, які можуть підтверджувати дані про відсутність керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням, є витяг чи довідка з Єдиного державного реєстру.

У свою чергу, як вбачається з наданого кредитором Витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 07.05.2012 року боржник -юридична особа відсутній за місцезнаходженням.

Згідно зі статтею 14 Закону України "Про цінні папери і фондовий ринок", вексель -це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Відповідно до статті 75 Уніфікованого Закону про прості і переказні векселі, простий вексель -це цінний папір, який містить безумовне зобов'язання сплатити визначену суму грошей. Векселі, опротестовані нотаріусами в установленому законом порядку, входять до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 р. №1172.

Відповідно до абзацу 8 статті 1 Закону безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Відповідно до пункту 4 частини 2 статті 17 Закону України "Про виконавче провадження", виконавчий напис нотаріуса є виконавчим документом.

Судовим розглядом справи встановлено, що грошові вимоги ініціюючого кредитора в сумі 119127,85 грн. є безспірними, оскільки підтверджуються:

- виконавчим написом нотаріуса від 24.02.2012 року, вчиненого на підставі договорів найму транспортних засобів від 01.04.2009 року №ПП-01/10, від 01.04.2009 року №СТ-01/07, від 01.04.2009 року №СТ-01/08, від 01.04.2009 року №СТ-01/09 і простого векселя від 16.05.2011 року;

- постановами виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження від 03.03.2012 року та про повернення ( від 09.04.2012 року) стягувачеві -ініціюючому кредитору - виконавчого документу без виконання у зв'язку із відсутністю у Боржника майна та коштів, на які можливо звернути стягнення.

У відповідності до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець -боржник або керівні органи боржника -юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язання, а господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених частиною першою статті 52 Закону, а не виключно за наявності всієї сукупності перелічених у цій статті підстав, про що, зокрема, роз'яснено пунктом 104 Постанови Пленуму Верховного суду України № 15 від 18.12.2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство".

У свою чергу, матеріалами справи доведено, що боржник відсутній за місцезнаходженням, що є підставою для визнання товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»(м. Чернівці вул. Червоноармійська, 71 код ЄДР 36146110) банкрутом як відсутнього боржника.

За клопотанням ініціюючого кредитора суд вважає за можливе призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Кушнір Тетяну Іванівну (ліцензія АВ НОМЕР_1 від 05.03.2012 року).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3-1, 11, 22, 23, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати грошові вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Київ-Петрол»до товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»(м. Чернівці вул. Червоноармійська, 71 код ЄДР 36146110) на суму 119127,85 грн. боргу з плати за користування транспортними засобами.

2. Визнати банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»(м. Чернівці вул. Червоноармійська, 71 код ЄДР 36146110) та відкрити ліквідаційну процедуру. Строк ліквідаційної процедури встановити протягом 4 місяців -до 28.09.2012 року.

З дня винесення цієї постанови для боржника наступають наслідки, передбачені статтею 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3. Ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»призначити арбітражного керуючого Кушнір Тетяну Іванівну (АДРЕСА_1 ліцензія АВ НОМЕР_1 від 05.03.2012 року)

4. Ліквідатору письмово повідомити про визнання банкрутом відсутнього боржника - товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»- відомих йому кредиторів, зокрема ДПІ у м. Чернівці, відділення Фондів соціального страхування України та Фонду України соціального захисту інвалідів, здійснити ліквідаційну процедуру в установлений судом строк у порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та після закінчення ліквідаційної процедури надати суду ліквідаційний баланс банкрута разом зі звітом про свою діяльність.

5. Ліквідатору щомісячно (до 9-го числа) подавати до суду проміжний звіт про проведену роботу.

6. Зобов'язати посадових осіб товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Мавекс-Ойл»протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора підприємства передати ліквідатору бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута. Попередити, що у разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута будуть нести встановлену законами України відповідальність.

7. Постанову надіслати сторонам, ліквідатору, органу ДВС, державному реєстратору, державному органу з питань банкрутства.

Суддя М.І.Ніколаєв

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення28.05.2012
Оприлюднено08.08.2012
Номер документу25535863
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5027/284-б/2012

Ухвала від 18.09.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 03.09.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Постанова від 28.05.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні